18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Berlusconi’den ’playboy cazibesi’ krizi!

’’Bir karar almaya çalışırken, her türlü silahınızı kullanmanız gerekir. Bu nedenle, cumhurbaşkanını ikna etmek için uzak geçmişimdeki eski playboy yeteneklerimi cilaladım.’’ İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin Finlandiya’nın kadın cumhurbaşkanı tarja Halonen’i ikna etmek için kullandığı bu söz, iki ülke arasında diplomatik krize neden oldu. Finlandiya hükümeti, konuyla ilgili olarak İtalya’nın Helsinki’deki büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırdı.
Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’nun merkezinin Finlandiya yerine İtalya’nın Parma kentinde kurulması, İtalyanlar için bir başarı anlamına geliyordu.
Her iki ülke, kurumun merkezinin nerede olacağı konusunda, yıllardır mücadele ediyordu.

Özür kabahatten büyük mü?

Fransız Haber Ajansı’na göre, 2001 yılında, Berlusconi’nin Avrupa Birliği’ne, Finlandiya’nın kuruma evsahipliği yapmayı haketmediğini, Finlilerin, yerel bir İtalyan yemeğini bilmemesini gerekçe göstererek savunması, Helsinki’yi kızdırmıştı.
Fin basınında yer alan haberlere göre, Berlusconi, kurumun salı günü yapılan açılış töreninde, ’’Ben Finlandiya’ya gittim ve Fin yemeklerine tahammül etmek zorunda kaldım. Dolayısıyla kesinlikle karşılaştrıma yapma yetkim var’’ dedi.
Berlusconi, daha sonra da, ’’Bugün Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Fin tarzı tütsülü Ren geyiği eti yerine culatello (yerel bir tür domuz eti) tadabilir’’ diye de devam etti.
İtalyan başbakan, sonunda da, Finlileri, gıda kurumunun Parma’da kurulması için ikna etmek için de, ’’playboy cazibesi’’ni kullandığını söyledi.
BBC
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2005 Cuma 13:30:25
Güncelleme :24 Haziran 2005 Cuma 13:43:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?