20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Beyaz eşyada ÖTV indirimi zor

Enerji tasarruflu beyaz eşyadan düşük Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, Maliye Bakanlığı bu yönde bir düzenlemeye sıcak bakmıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde düzenlenen enerji tasarrufu toplantılarında gündeme gelen ve buzdolabı, çamaşır makinası, elektrik süpürgesi gibi ürünlerden A, A ve B serisinde olanlara düşük ÖTV
uygulanması konusu ilgili kuruluşlarda tek tek değerlendiriliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 'enerji tasarruflu beyaz eşyadan düşük ÖTV alınmasında' ısrarlı davranırken, konu Maliye Bakanlığı'nda da masaya yatırıldı.

Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde yapılan çalışmalarda, beyaz eşyada enerji tüketimine göre bir ayrıma gidilmesinin teknik olarak mümkün olup olmadığı araştırıldı.

Bu çerçevede gümrük tarife istatistik pozisyonlarını (GTİP) düzenleyen Gümrük Müsteşarlığı'ndan, beyaz eşyada bu tür bir farklılaştırma yapılıp, yapılamayacağı soruldu. Müsteşarlık da, GTİP numaralarında bu tür bir ayrıma gidilemeyeceğini sözlü olarak bildirdi.

Maliye Bakanlığı bu defa, Gümrük Müstaşarlığı'na resmi bir yazı ile başvurdu ve "Beyaz eşyada GTİP numaralarına göre bir ayrımın mümkün olup olmadığının" yazılı olarak kendilerine iletilmesini istedi.

"Ekonomik analizler de sağlıklı değil"

Maliye Bakanlığı'ndan bir üst düzey yetkili, "Beyaz eşyada GTİP numaralarıyla ilgili ayrım mümkün değil" şeklindeki görüşün, Gümrük Müsteşarlığı'nca kendilerine yazılı olarak bildirilmesinin ardından, bakanlığın konuyla ilgili resmi görüşünü de ortaya koyacaklarını söyledi.

Bu konudaki haberlerin ardından, üretici ve ithalatçı firmaların da kendilerine sürekli olarak "ÖTV'lerde değişiklik mi var" sorusunu yönelttiğini kaydeden Maliye yetkilisi, şöyle konuştu:

"GTİP numaraları Brüksel'de belirleniyor. Bütün ülkeler, her yıl buradan gelen düzenlemelere göre, kendi durumunu güncelliyor. Bizde de bu işlem Gümrük Müsteşarlığı'nca yerine getiriliyor. Ancak GTİP numaralarında, enerji tüketimine göre bir ayrım bulunmuyor. Teknik olarak böyle bir ayrım yok.

Özel Tüketim Vergisi'nde de GTİP numaraları dikkate alınıyor. Gümrük Müsteşarlığı, bize sözlü olarak, GTİP'de yeni vergisel düzenlemeye dönük bir ayrıma gidilemeyeceğini bildirdi. Şimdi onlardan bu görüşü yazıya dökmelerini istedik. Oradan gelecek yazıya, kendi görüşümüzü de ekleyeceğiz ve Enerji Bakanlığına sunacağız. Bize göre, beyaz eşyada bu tür bir ayrım mümkün değil.

Öncelikle işin teknik yönüne eğildiğimiz için böyle bir düzenlemenin getirisi nedir, götürüsü ne olur, bunlara da bakmadık. Ancak, bu konudaki toplantılarda gündeme getirilen ekonomik analizlerde yer alan rakamlar da, bize göre sağlıklı değil. O analizlerde, bu yönde bir düzenlemenin ekonomik getirisi bize göre çok fazla tutulmuş."

Klima, beyaz eşya, elektrikli ısıtıcı gibi ürünlerden, enerji tüketimi düşük olanlardan daha düşük oranlı özel tüketim vergisi alınması, enerji tasarrufu toplantılarında gündeme getirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da, ÖTV oranlarında bu yönde bir düzenlemeye gidilmesi talebinde bulundu. Bakanlık, bu şekilde firmaların da tasarruflu ürün üretimine ağırlık verecekleri görüşünde.

...
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2008 Pazartesi 12:44:20
Güncelleme :5 Mayıs 2008 Pazartesi 12:55:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Celal Topak IP: 85.105.101.xxx Tarih : 5.05.2008 18:19:25

ne yazdıgını okumadan yorum yapıyım.ulkede satılık bır yer var deseler kemal bey gecenın bır vaktı kalkar asofmanları ıle cıkar ımza atmaya gıder pasalar gıbı satar babalar gıbıde yer.yeterkı ozellestırme olsun.sız gelmıssınız burda ötv den bahsedıyorsunuz yorumum hakkında ıletısım kurmak ısteyen olursa tkt_60_356@hotmail.com