23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Beyazperdede ’eşek’ tartışması

Danimarkalı film yönetmeni Lars von Trier, gösterime girecek yeni filmi Manderlay’de, hayvan hakları savunucularının baskısı nedeniyle, bir eşeğin kesildiği sahneleri çıkardığını açıkladı.

Von Trier, film için eşeğin kesişlmesi konusunda hiçbir vicdanî sorumluluk hissetmediğini ancak bu konudaki tartışmaların filmi gölgelemesini istemediğini söyledi.

Aktör John C. Reilly, hayvanların durumundan duyduğu endişe nedeniyle filmden çekilmişti.

Manderlay, yönetmen von Trier’in hazırladığı ve ilki Dogville olan bir üçlemenin ikinci filmi.

Yönetmen Lars von Trier, hayvan hakları savunucularının endişelerini azaltmak amacıyla, eşeğin, bir iğne kullanılarak "olabildiğince dikkatli" öldürüldüğünü söyledi.

Aldığı pekçok mektubun ardından yaptığı açıklamada, eşeğin öldürüldüğü sahneleri, "alışılmadık şekilde" filmden çıkarmaya karar verdiğini belirten von Tier, basında yer alan haberlere göre "Bence bu filmin siyasî ve sosyal boyutu çok önemli. O nedenle bir "eşek sorunu" yüzünden filmin reddedilmesi çok yazık olacaktı" dedi.

Von Tier, "Eşeğin boş yere öldüğünü düşünebilirsiniz ama en azından mezbahadan kurtuldu" dedi.

Filmin yapım ekibi, çekimler sırasında bir eşek maketi kullanmak istemiş ancak bu istendiği gibi işe yaramayınca, mezbahaya gönderilmek üzere olan bir eşek aramaya başlamışlar.

Ünlü oyuncu Nicole Kidman, üçlemenin ilk filmi Dogville’de Grace karakterini canlandırmıştı. Ancak çalışmalarının yoğunluğu nedeniyle Manderlay filminde, Bryce Howard, Kidman’ın yerini aldı.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 5 Mart 2005 Cumartesi 00:01:29
Güncelleme :5 Mart 2005 Cumartesi 00:03:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?