19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Beyşehir Gölü'nde "canavar" paniği

Beyşehir Gölü'ndeki Hacıakif Adası'na bırakılan küçükbaş hayvanların ortadan kaybolarak leşlerinin bulunması "Canavar" paniği yaşanmasına neden oldu.

Halk arasında adı "canavar" olarak bilinen kurtların Yeşildağ Beldesi Hacıakif Adası'na salınan koyun ve kuzuları parçalayıp yediği ileri sürüldü. Son bir ay içerisinde Hacıakif Adası'na salınan koyun ve kuzulardan 31'inin kayıplara karışarak akıbetinin belli olmaması belde merkezinde yaşayan besicileri tedirgin etti.

Bazı koyun ve kuzuların parçalanmış leşleriyle karşılaşılması yaşanan paniği daha da artırdı. Bunun üzerine ilkbahar mevsiminde adaya kayıklarla götürülen koyun ve kuzular sahipleri tarafından geri toplandı.

Hayvan sahipleri adada kayıplara karışan küçükbaş hayvanlarını bulabilmek için aramadık bölge bırakmadı ancak bir ize rastlayamadı. Yapılan aramalarda, bazı koyun ve kuzuların parçalanmış leşleri ile karşılaşan hayvan sahipleri ise bunun adada yaşayan kurt ve yabandomuzları tarafından gerçekleştirilmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Aç kalan kurt ya da yaban domuzlarının adada yaşayan özellikle kuzulara saldırdığı düşünülüyor. Son olarak adada bazı kişiler tarafından görüldüğü iddia edilen bir vaşağın da kaybolan kuzulara saldırmış olabileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

Yeşildağ Beldesi Kömürcü Mahallesi Muhtarı Rahmi Güven, belde merkezine yakın mesafeli Hacıakif Adası'na yaz ve bahar döneminde küçük ve büyükbaş hayvan salınmasının yörede yıllardır devam eden bir gelenek olduğunu belirterek, "Ben de hayvancılıkla uğraşıyorum ve koyun kuzularımı bahar mevsiminde adaya saldım. Ancak 3 tanesi halen kayıp olduğu için diğer saldıklarımı korkudan geri toplamak zorunda kaldım" dedi.

Uzun yıllardır hayvancılıkla uğraştığını belirten Nuri Yüksel ise, 2 koyunu ve 11 kuzusunun adada kaybolduğunu söyledi. Yaptıkları tüm aramaya rağmen koyun ve kuzuların akıbetinden bir netice alamadıklarını belirten Yüksel, parçalanmış kuzularla karşılaşmaları üzerine adadaki tüm küçükbaş hayvanları topladığını anlattı.
Besici Adem Eren de, son bir ay içerisinde 15 kuzusunun salındığı Hacıakif Adası'nda kaybolduğunu söyledi. Eren, günlerdir adada kaybolan kuzuları aradıklarını ancak bulamadıklarını, yaşadıkları endişe üzerine hayvanlarını adadan çıkardıklarını kaydetti.

Öte yandan, Yeşildağ beldesinde bulunan bir ağıla gece yarısı saldıran vahşi hayvanların 27 keçiyi telef ettiği öğrenildi. 2 hayvanın boyun ve boğazının parçalandığı, diğer hayvanların kaçmak isterken tel örgülerin kenarında ezilerek telef olduğu bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2008 Pazar 10:11:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?