19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Bilgi edinmenin sınırı başbakana kadar

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın askerlik durumu hakkında istenen bilgiyi, "İzni olmadan açıklanması halinde kişinin sağlık bilgileri ile özel ve aile hayatına, şeref ve haysiyetine, mesleki ve ekonomik değerlerine haksız müdahale olacağı" gerekçesiyle vermedi.

Cumhuriyetçi Demokrasi Partisi (CDP) Genel Başkanı Erdoğan Bakakalbaşı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın askerliğini hangi yıllarda, nerelerde, ne kadar süreyle ve hangi rütbeyle yaptığı konusunda bilgi almak için Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde Milli Savunma Bakanlığı`na yazılı başvuruda bulundu. Bakkalbaşı`nın 9 Kasım`daki başvurusu Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreterliği tarafından 11 Kasım`da yanıtlandı.

ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ

MEB Genel Sekreterliği`nin yazısında Bilgi Edinme Hakkı Kanunu`nun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliğe göre Başbakan Erdoğan`ın askerlik durumu hakkında bilgi verilemeyeceği belirtildi. Yazıda, Yönetmeliğin 32`inci maddesindeki, ``Kişinin izin verdiği haller sıklı kalmak üzere, özel hayatın gizliliği kapsamında, açıklanması halinde kişinin sağlık bilgileri ile özel hayatına, şeref ve haysiyetine, mesleki ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak bilgi veya belgelerin bilgi edinme hakkı kapsamı dışında olduğu`` hükmüne vurgu yapıldı.

ERDOĞAN`IN İZNİ YOK

Yazıda CDP Genel Başkanı Erdoğan Bakkalbaşı`nın Bilgi Edinme Kanunu ve yönetmelikte belirlenen esas ve usuller çerçevesinde bilgi edinme hakkına sahip olduğu belirtilirken, ``Belirtilen amir hüküm gereğince ilgilinin izni olmaksızın istenilen bilginin verilmesi mümkün değildir`` denildi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2004 Çarşamba 12:21:22
Güncelleme :24 Kasım 2004 Çarşamba 12:24:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?