20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Bilgi güvenliğinde son nokta

Öyle ki birçok model parmak izi okuyucusuyla satılır oldu. Bu sayede dilerseniz Windows'unuzda oturumunuzu parmak izinizle açabiliyorsunuz. Hatta verilerinizi parmak izinizden oluşturacağınız bir algoritmayla şifrelemeniz de mümkün.

Fakat bu kadar güvenlik yetmemiş olacak ki, yazılım uzmanları bir başka güvenlik önlemi daha geliştirmiş; yüz tanıma. Bu size oldukça tanıdık gelebilir, çünkü hemen her bilim kurgu filminde bu teknolojiyi görmek mümkün. Ancak gerçek hayata baktığımızda yüz tanıma teknolojisinin son kullanıcıyla yeni yeni buluşmaya başladığını görüyoruz. Yakın zamanda büyük bir ihtimalle akıllı evlerden, taşınabilir bilgisayarlara kadar, üzerinde kamera bulunan tüm cihazlara bu özellik eklenecek gibi görünüyor. Ürünün son kullanıcıya ulaştığını söylediğimize göre bu teknolojinin fiyatı da abartılı olamaz öyle değil mi? Yaklaşık 500 YTL gibi bir fiyattan yurt dışında satışına başlayan cihazlar yakında ülkemizde de görücüye çıkacaktır. Uzun lafın kısası filmlerde gördüğümüz teknolojiler bir bir gerçek hayata geçiş yapıyor. Umarım sırada yapay zekaya sahip işletim sistemleri vardır.

Dünya değişiyor; Microsoft da öyle!

Bildiğiniz gibi dünyada genel bir açık kaynak akımı var. Bunun başını Güney Amerika ve Avrupa ülkeleri çekiyor. Üstelik Bazı Afrika ülkeleri ve Asya'nın çoğunluk ülkeleri de destek vermekten geri durmuyor. Bu durumdan en çok rahatsız olan da Microsoft gibi geliyordu bana. Aslında şirketin özellikle Windows tarafındaki tutumu da bu görüşümü destekliyordu. Ancak dediğim gibi dünya değişiyor ve Microsoft da buna ayak uydurmaya çalışıyor. Üstelik işe en büyük rakipleri Linux ve OpenOffice tarafından başlıyor.

Geçtiğimiz ay yine bu sayfalardan OOXML adlı, Microsoft'a ait açık kaynak kodlu ofis formatından bahsetmiştim. Hatta OpenOffice ile adını duyuran ve açık kaynak ofis formatı standartı olarak kabul gören 0DF varken ne gerek var diye sormuştum. Ancak Microsoft şimdi başka bir açık kaynak projeyle karşımızda; Singularity. Singularity, C# dili kullanılarak günümüzün popüler geliştirme platformlarından birisi olan .NET üzerinde geliştirilen açık kaynak kodlu bir "işletim sistemi" projesi. Bu projenin beni oldukça şaşırttığını söylemek istiyorum. Çünkü yıllardır kapalı kodu savunan bir yazılım devinin bir anda böylesi bir değişim göstermesi gerçekten çok büyük bir hamle. Üstelik çok da sevindirici. Yalnız hemen belirteyim, bu yeni işletim sistemiyle Windows'un (ve türevlerinin) uzaktan yakından ilgisi yok. Singularity, her şeyiyle sıfırdan yazılan ve şimdilik bellek kullanımı tarafındaki başarılı mantığıyla öne çıkan bambaşka bir işletim sistemi.

Şu sıralar içerisinde benim de bulunduğum binlerce kişi tarafından kaynak kodları ve geliştirme SDK'sı indiriliyor. Yani bu proje hayal değil! Dört yıllık bir geliştirilme geçmişine sahip olan Singularity, şimdi ona el atacak olan yüzlerce hatta belki de binlerce geliştirici sayesinde kısa bir zaman sonra son kullanıcının kullanabileceği kıvama gelecektir diye düşünüyorum. Yalnız şunu da belirtmek isterim ki, Microsoft'un uyguladığı lisans birazcık farklı; yani tam olarak bildiğimiz GPL değil, özgür yazılım hiç değil. Kodları görebilir, SDK'yı kullanabilir, Singularity'yi dilediğiniz gibi geliştirebilirsiniz ama satamaz ya da ticari anlam taşıyan işlerde kullanamazsınız. Fakat bu bile lisanslar tarafında Microsoft'un yakın gelecekteki yol haritasını kafamızda canlandırmamıza yetiyor. Projeye ulaşmak, kodları ve SDK'yı indirmek için www.codeplex.com/singularity adresini kullanabilirsiniz.

Yaklaşık 60 MB boyutunda bir ZIP dosyası olarak dağıtılan SDK paketi içerisinde bu yeni sistemi nasıl kurup yapılandıracağınız ve SDK'yı nasıl kullanacağınız hakkında detaylı bilgiler içeren PDF'ler bulunuyor. Bu aşamada bir ipucu vereyim, Singularity henüz gerçek bir sisteme kurulamıyor (yani bu paketteki sistem) o nedenle sanal bir PC oluşturmanız gerekecek. Zaten paketle gelen kılavuzlarda Windows XP ve Windows Vista için her türlü kurulum yönergesi bulunuyor.

Bu yeni işletim sisteminin bellek kullanma tarafında öne çıktığını söylemiştim. Bunu yaparken belleği her yazılım için yalıtılmış bölümlere ayırıyor. Yani her bir yazılım, bellekte kendisi için ayrılmış sınırlar içerisinde çalışarak sistemin genel performansını etkileyemiyor. Bu sayede bu işletim sistemi üzerine bir yazılım kurup, "bu yazılım sistemimi çok yavaşlatıyor" benzeri cümleler kuramayacağız. Tabii bunu henüz görüp, denemedim. Geliştiricilerin iddiası bu yönde ve sizlerle paylaşmak istedim. Umarız bu yazılım devinden daha çok açık kaynak proje görürüz.

Pc Net
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2008 Pazar 07:48:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?