19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Bilimadamları babasız fare yarattı

Japonya ve Güney Kore'deki bilimadamları, ilk kez bir erkeğin spermleri ile döllenmeyen memeli bir hayvanın doğduğunu söylüyor.

Kaguya adı takılan fare, DNA'ları genetik müdahaleyle değiştirilmiş iki dişi fareden, yumurtanın döllenmesine gerek kalmadan üredi.

Kimi böcek, sürüngen ve balık türlerinin spermsiz üreyebildiği bilinse de, memeli bir hayvanda buna ilk kez tanık olunuyor.

Çünkü memelilerin genetik yapısı normalde partojenez olarak adlandırılan spermsiz üremeyi bloke ediyor. Ancak bilimadamları laboratuvarlarında, bu engellemeden sorumlu olan geni devre dışı bıraktılar.

Ekip bunun ardından bir yumurtadan aldıkları kromozomları bir diğerinin içine aktardı ve bu yeni yumurtaya bölünerek bir embriyo yaratma 'talimatı' verdi.

Bununla birlikte bilimadamlarının genlerini değiştirdiği yüzlerce fareden sadece biri başarılı bir doğum yapabildi.

İki yavru fareden biri testlerde kullanılırken, Kaguya adı verilen yavrunun gelişimini sürdürmesine izin verildi. Kaguya, adını bir Japon masalındaki karakterden alıyor.

Ekibe başkanlık eden Doktor Tomohiro Kono, en büyük amacının spermsiz üremenin neden memelilerde gerçekleşmediğini anlamak olduğunu söylüyordu.

Ancak bu yöntemin kök hücre araştırmalarında da kullanılabileceği belirtiliyor.

Araştırma sonuçlarının ayrıntısı, saygın bilim dergisi Nature'da yayımlanıyor.

Araştırmacılar, aynı sürecin insanların üremesinde kullanılması önünde hem teknik hem de ahlaki engeller olduğunu söylüyor.

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2004 Perşembe 01:25:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?