22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Bill Gates'den ekonomi devlerine uyarı

Microsoft’un kurucusu Bill Gates, Japon ve Amerikalı çocukların bilim ve teknolojiye ilgilerinin azalmaya başladığını belirterek, bu durumun dünyanın en iyi iki ekonomisinin zayıflamasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Ekonomileri gelişmekte olan Çin ve Hindistan’ın genç mühendisler yetiştirerek küresel pazarda rekabet sınırlarını arttırmakta olduklarına dikkat çeken Gates, "Japonya ve ABD’de öğrencilere baktığımızda, gençlerin mühendislik, bilim ve bilgisayar sahalarına ilgilerinin azalmakta olduğunu müşahede ediyoruz. Buna karşılık, ironik olarak dünyanın büyük bir kesiminde fen ve teknolojiye ilgi artıyor. Özellikle de Çin ve Hindistan’da" dedi.

Japon ve Amerikalı şirketlerin taşeronluk işleri yabancı firmalara bırakmaması gerektiğinin altını çizen Bill Gates, "Böyle yaparlarsa yerel işgücünde beyin zafiyeti ortaya çıkar. Diğer ülkeler ve diğer şirketlerdeki insanlara çok daha fazla yaslanırsanız, beyniniz ve taşeronluk işleri yapmaktaki beceriniz büyük zarar görür" dedi.

Gençlerin bilime yönelmesi için Japonya ve ABD’nin kesinlikle bir şeyler yapması gerektiğini hatırlatan Bill Gates, gençlerin enformasyon teknolojisi (IT) işçileri olmalarına yardımcı olunmasını isteyerek, artan rekabetçi dünyada ekonomilerin gelişmeye devam etmesinin ancak böyle hareket edildiğinde temin edilebileceğini söyledi.

Bill Gates, "Eğer en parlak öğrencileri enerjik bir şekilde doğru sahalarda eğitemezseniz, ekonominiz zenginlikte payının arttığı oranda gelişmez" dedi.

Japonya’da bulunan Bill Gates, Japon üniversiteleri ile ortak bir araştırma başlatacaklarını belirtti. Bu kapsamda, Tokyo Üniversitesi öğretim üyelerinden robot teknolojisi uzmanı Katsushi Ikeuchi başkanlığında yeni bir enstitü çalışmalarına başlayacak.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2005 Çarşamba 14:26:43
Güncelleme :29 Haziran 2005 Çarşamba 14:30:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?