20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Binaları ölü mühendis denetlemiş!

Özel şirketlerin yapı denetimlerinin altından skandal çıktı. Şirketlerin yüzde 90’ı denetimleri kağıt üstünde yaparken, hazırlanan raporlarda hayatta olmayan mühendislerin imzası bulunuyor.

MARMARA depreminin ardından, ABD ve Avrupa’daki modeller örnek alınarak uygu- lamaya konulan, yeni yapıların “özel yapı denetim şirketleri” tarafından denetlenmesine ilişkin sistemdeki usulsüzlükler müfettişleri isyan ettirdi. Şirketlerin yüzde 90’ının, denetimleri kağıt üzerinde yaptıkları belirlenirken, yaklaşık 300 yapı denetim şirketi de usulsüzlükler nedeniyle kapatıldı. Yapı denetimlerinde hayatını kaybeden “mühendislerin” bile, şirketler tarafından denetimi yapan sorumlu kişi olarak gösterdiği belirlendi.

300 şirket kapatıldı

Binaların deprem testlerinin özel şirketler tarafından yapılmasına ilişkin yasa, 13 Temmuz 2001’de Resmi Gazete’de yayınlandı. Aralarında Ankara, İstanbul ve İzmir’in yer aldığı 19 ildeki yapıların deprem testlerinin yapı denetim şirketleri tarafından yapılması öngörüldü. Yasa kapsamında, 2001-2010 arasında yaklaşık 900 yapı denetim şirketi kuruldu. Şirketlerin denetimi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verildi. Gelen yoğun şikayet üzerine son 5 yılda şirketleri yoğun denetimden geçiren Bakanlık müfettişleri, yaklaşık 300 yapı denetim şirketini usulsüzlükler nedeniyle kapattı.

Diplomalarını kiraladılar

Müfettişlerin hazırladığı raporlarda, şirketlerin yüzde 90’ının mühendisleri, “diploma kiralama” şeklinde çalıştırdığı ve mühendislerin de, boş denetim formlarını imzalayarak, şirkete verdiği tespit edildi. Deprem denetim formunun altında imzası bulunan bazı mühendislerin hayatını kaybettiği de saptandı. Deprem testi için laboratuarlara giden betonların da, inşaatlarda kullanılan betonlar olmadığı yine bu incelemelerde tespit edildi. Denetim şirketlerinde, 80 yaşında mühendislerin çalıştırılması da dikkat çekti.

Tüm Türkiye’de uygulanıyor

2011 itibariyle yapı denetim zorunluluğu 81 ilde uygulanmaya başladı. Van’da da 14 yapı denetim şirketi kuruldu. Son düzenleme ile, yapı denetim şirketlerine ödenecek ücret, bina bedelinin yüzde 3’ünden yüzde 1.5’e indirildi. Buna rağmen usülsüzlük sürüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin bilgilerine göre, müteahhit ve vatandaşlar, bina bedelinin yüzde 3’ünü ödememek için, yapı denetim firmalarıyla anlaşıyor ve 3 bin liralık masrafın bin lirasını ödeyerek denetim raporunu alıyor.

 

...
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2011 Çarşamba 10:01:31
Güncelleme :26 Ekim 2011 Çarşamba 10:21:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasar ertas IP: 94.135.148.xxx Tarih : 26.10.2011 13:04:37

Binalari ölü mühendis denetlemis. Maalesef islerimiz bu konudada dingili kirilmis bir araba gibi! Bir tek katli ev icin su basmaz betonunu atarken basa gelenler. Mühendis geliyor yeri belirliyor kaziklar cakilacakken, ev sahibini özel istegi geliyor burasi biraz yola yakin olsun istiyor olurdu olmazdi  ev sahibin istegi  oluyor biraz kaziklar kayiyor. (mühedis ev sahibine bu temel en az 30 cm derin kazilarak beton atilacak diyor.)  Su basmaz"i yapacak usta geliyor. Elinde bir kac kürek bir kac egri bügrü kalip tahtasi var. Ise basliyor .Ev sahibi ustaya bu yer en az 30 cm kazilacak diyor. Usta: bu yer beton gibi kazilirmi diyor. Derme catma cepe cevre  kalip cevreliyor. Bu sefer ev sahibi bu kaliplar 80 cm yükseklite beton dolunca acilacak  sacilacak diyor. Usta duymuyor devam ediyor dinlemiyor.  betondan kar edilsin diye kaba  toprakta dolduruyor dolduruluyor.Ev sahibi usta bu ezilmesi lazim Ustada tamam diyor hortumla biraz su serpiyor tamam oldu  diyor. modern olarak karma beton kamyonla geliyor. Beton oraya dolduruluyor. tabi kaliplar kimi yamuluyor kimi sisiyor cok entrasan bir kenar görüntüsü cikiyor. üzeri de düzmü düz görünüyor.Su basmaz betonu birakiliyor kurumaya. Mühendis Bey yasarken yasamiyor bir kere gelmiyor. parasini almak icin selam yoluyor 5.000,00 tl istiyor. Fatura yok bir sey yok esekte paldim ben parayi aldim. para veriliyor.  sonrasi insaat devam ediyor üst düzeyi terazide degil  yeni usta kim bunu böyle yapti kiziyor hatayi bitaz o düzeltiyor. kenarlari fayans veya baska kaplama tasi yapmak icin usta geliyor o da kim bunu bu kadar yamuk yapmis kiziyor siva ile düzelmeden fayans olmaz diyor.Yeni is yeni masraf devam ediyor. simdi aradan biraz zaman gecti evin icinde zeminde catlaklar olusuyor. Herhalde toprak yerlesiyor. Simdi  mühendisle ev sahibi bir birine bakisiyor. Islerini allaha avale ediyorlar. Aman deprem olmasin sel olmasin duaya devam ediyorlar. Bir sikayete kalsan kimi kime edeceksin ortalikta bu söz dolasiyor . Bizim islerimizde bir cikmazlik var. mühendisinde cok güzel bürosu var dahada neleri varda  var ama oda ne yapsinki bizim islerde bir is var biliyorda böyle gidiyor Bu gidisatta dogruyu bulabilene cözebilenede kocaman bir askolsun var.