24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Bingöl’de 5.7’lik deprem


Bingöl’ün Karlıova İlçesi’nde 5.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde ilk belirlemelere göre can kaybı olmadı. Deprem Tunceli, Diyarbakır, Elazığ ve Muş’ta da hissedildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden verilen bilgiye göre, merkez üssü Karlıova İlçesi olan ve saat 09.36’da kaydedilen depremin büyüklüğü 5.7 olarak ölçüldü.

Türkiye’de son olarak Hakkari ve çevresinde 25 ocakta peş peşe deprem meydana gelmiş, iki kişi hayatını kaybetmişti. Bölgede 4.8 büyüklüğündeki ilk depremin ardından 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti.
İki kişi hayatını kaybederken 22 kişi de yaralanmıştı. Bazı köylerde evler yıkılırken 200’e yakın binada da hasar oluşmuştu. İki sarsıntının ardından büyüklüğü 4.3 ile 3.9 arasında değişen beş deprem kaydedilmişti.

BİNGÖL VALİSİ: DEPREMDE ÖLÜ YOK

Bingöl Valisi Vehbi Avuç, basın mensuplarına yaptığı açıklamada deprem sonrası yaptıkları taramalarda can kaybının olmadığını saptadıklarını belirterek, hafif yaralanan bir kişinin ise Karlıova Devlet Hastanesi’ne tedavi altına alındığını söyledi.
Avuç, iki gündür bölgede devam eden kar yağışının bölgede ulaşımı engellediğini vurgularken, "Hemen hemen tüm bölgeyle irtibat kurduk. Çatak, Kızılçubuk, Çilliköy, Haydarpınar, Dumlupınar, Viranşehir köylerde sadece hasar konusunda bilgiler geldi. Hayvan barınaklarının yıkılması nedeniyle hayvan telefi var" dedi.
Avuç, bölgede çalışmaların devam ettiğini, sağlık ve sivil savunma ekiplerin merkezden bölgeye kaydırıldığını, çevre illerden ve Kızılay’dan çadır ve gıda yardımı geldiğini kaydetti. Avuç, deprem nedeniyle şu anda çok acil sıkıntının bulunmadığını bildirdi.
Karlıova Kaymakamı Erkan Çapar da, depremin ilçe merkezinde hasara yol açmadığını, köylerdeki durumun ise araştırıldığını söyledi. Köylerde sıkıntı olabileceğini belirten Çapar, ekiplerin ilçeye bağlı köyleri taradığını kaydetti.

5.7’DEN SONRA 11 ARTÇI DEPREM

Bingöl’ün Karlıova İlçesi’nde meydana gelen şiddetli depremin ardından 11 artçı sarsıntı oldu.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgiye göre, merkez üssü Karlıova İlçesi olan ve saat 09.36’da kaydedilen 5.7 büyüklüğündeki depremden sonra, büyüklükleri 2.6 ile 4.2 arasında değişen 11 artçı sarsıntı gerçekleşti.
Enstitü’ye bağlı Ulusal Deprem İzleme Merkezi’nden Karlıova’daki şiddetli depreme ilişkin yapılan açıklamada, ’’bölgede ilk birkaç gün içerisinde yoğun olarak artçı depremler olacağı, artçı sarsıntıların büyüklüklerinin de 4.0 ile 4.7 arasında değişebileceği’’ vurgulanarak, ’’bu nedenle bölgede özellikle hasar gören yapılara girilmemesi’’ uyarısında bulunulmuştu.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: BÖLGEYE SEVK EDİLEN TOPLAM PERSONEL 120

Depremin meydana geldiği Bingöl-Karlıova’ya 120 personel, 19 araç, 5 kar aracı ve 1 arama köpeğinin gönderildiği bildirildi.
İçişleri Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, bugün saat 09.51’de Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden alınan mesaja göre, merkez üssü Bingöl Karlıova olan 5.7 şiddetinde bir deprem saat 09.36’da meydana geldi.
Erzurum İl Kriz Merkezi’nden alınan ilk bilgilere göre, Çat İlçesi Köseler Köyü’nde 20 ev, Babaderesi Köyü’nde 2 ev, Soğukpınar Köyü’nde 2 ev, Hatunhan Köyü’nde 4 evde hasar meydana geldi. Çirişli, Tuzlataşı, Parmaksız ve Gölköy Köyleri’ndeki evlerde de çatlaklar oluştu.
Sivil Savunma Genel Müdürlüğü’nce, Diyarbakır Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü’nden 5 personel ve 1 kurtarma aracı saat 10.00’da, Erzurum Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü’nden 40 personel, 4 kurtarma aracı, 2 personel nakil aracı, 1 ambülans, 1 arama köpeği, 3 kar aracı ile 20 çadır saat 10.15’te deprem bölgesine öncü ekipler olarak sevk edildi.
Elazığ İl Sivil Savunma Müdürlüğü’nden 30 personel, 1 kurtarma aracı, 1 personel nakil aracı, saat 10.30’da, Muş İl Sivil Savunma Müdürlüğü’nden 10 personel, 1 kurtarma aracı, 1 personel nakil aracı ile 2 kar aracı saat 11.00’de, Bingöl İl Sivil Savunma Müdürlüğü’nden de 35 personel ve 7 araç saat 10.20’de deprem bölgesine gönderildi.
Bölgeye toplam 120 personel, 19 araç, 5 kar aracı ve 1 arama köpeği sevk edildi.

ERZURUM’A BAĞLI 4 KÖYDE, 28 EV AĞIR HASAR GÖRDÜ

Bingöl’ün Karlıova İlçesi’nde meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki depremden etkilenen Erzurum’un Çat İlçesi’ne bağlı 4 köyde, 28 evin ağır hasar gördüğü bildirildi.
Erzurum Valiliği Kriz Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, Karlıova’da meydana gelen depremin şiddetli bir şekilde hissedildiği Erzurum’da, araştırma yapılmaya başlandığı belirtildi.
Yapılan araştırma sonucunda, Çat İlçesi’ne bağlı Köseler Köyü’nde 20, Babaderesi Köyü’nde 2, Soğuk Pınar Köyü’nde 2 ve Hatun Han Köyü’nde 4 olmak üzere, toplam 28 evin ağır hasar gördüğü, Babaderesi Köyü’nde ayrıca 2 hayvanın telef olduğu kaydedildi.
Yine Çat İlçesi’ne bağlı Çirişli, Tuzlataşı, Parmaksız ve Gölköy köylerinde de evlerde çatlaklar olduğunun tespit edildiği bildirildi.
Bölgeye ilk etapta 20 çadırın gönderildiği, ihtiyaç olması halinde gönderilmek üzere 100 çadırın da hazır bekletildiği belirtildi.
Öte yandan, sağlık ve arama-kurtarma ekiplerinin de söz konusu bölgeye sevk edildiği, ekiplerin buradaki çalışmaların ardından Karlıova İlçesi’ne geçeceği açıklandı.
Bu arada, çığ düşen Erzurum-Çat karayolunda ulaşım tek şeritten sağlandı.

KIZILAY BÖLGEYE YARDIM MALZEMESİ GÖNDERDİ

Kızılay, bu sabah 5.7 şiddetinde bir depremin meydana gelen Erzurum’un Çat ilçesi ile Bingöl’ün Karlıova ilçesine yardım malzemeleri gönderdi.
Kızılay yetkililerinden alınan bilgiye göre, Erzurum’dan Çat’a doğru 4 personel, bir haberleşme aracı, 50 çadır, bin 250 battaniye, 150 uyku tulumu yola çıkartıldı. Elazığ’dan da Karlıova’ya 34 çadır, 260 battaniye, 30 uyku tulumu gönderildi. Kızılay yetkilileri, kriz merkezlerinin ek malzeme taleplerini karşılamak üzere bütün hazırlıklarını yaptıklarını da ifade ettiler.

MUŞ VALİLİĞİ BÖLGEYE ARAMA-KURTARMA VE KIZILAY EKİBİ GÖNDERDİ

Merkez üssü Bingöl’ün Karlıova İlçesi olan depremden sonra, Muş ve Diyarbakır’dan bölgeye arama-kurtarma birlikleri gönderildi.
Muş Valisi İbrahim Özçimen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karlıova İlçesi’nde meydana gelen depremin ardından bölgeden kendilerine henüz bir talep ulaşmadığını ifade etti. Özçimen, bölgeye Sivil Savunma Müdürlüğü’nden 10 kişilik, Kızılay Şube Başkanlığı’ndan da bir ekibin gönderildiğini söyledi.
Özçimen, Muş Dağcılar ve Doğa Sporları Kulübü ekibinin de bölgeye hareket ettiğini belirterek, ’’Can kaybı ve hasar bilgisi bana ulaşmadı. Ama ben Sakarya’da görev yaptım. Bu nedenle depremin ne demek olduğunu biliyorum. Bölgeye hemen ekiplerimiz hareket ettiler. İhtiyaç olması durumunda her türlü desteği bölgeye sağlayacağız’’ dedi.

DİYARBAKIR’DAN KURTARMA EKİBİ

Diyarbakır Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürü Ufuk Solmaz da AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin haber alınmasının ardından Arama ve Kurtarma Birliği’nde nöbetçi olan 5 kişilik ekibin acil olarak Karlıova’ya hareket ettiğini belirtti.
Birlikte 35 kişinin hazır bekletildiğini ifade eden Solmaz, ’’İhtiyaç olması durumunda hemen bölgeye gitmek üzere yola çıkacaklar. Diyarbakır Sivil Savunma Müdürlüğü ile hazırlıkları sürdürüyoruz’’ dedi.

’’BÖLGEDE İLK BİRKAÇ GÜN İÇERİSİNDE ARTÇI DEPREMLER OLACAKTIR"

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi, Bingöl’ün Karlıova İlçesi’nde bu sabah gerçekleşen 5.7 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede ilk birkaç gün içerisinde artçı sarsıntıların olacağını belirterek, bu nedenle özellikle hasar gören yapılara girilmemesi gerektiğini bildirdi.
Ulusal Deprem İzleme Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, depremin dış merkezinin Türkiye’nin en aktif bölgelerinden biri olan Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Doğu Anadolu Fay Zonu ile kesim noktası olan Karlıova yakınları olduğu kaydedildi.
Bölgedeki yoğun depremselliğin günümüzde de sürdüğü ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
’’Bu büyüklükte depremlerin bölgede sık aralıklarla olması, olağan bir olgu olarak kabul edilmelidir.
Deprem, özellikle dış merkeze yakın köylerde gelenekselleşmiş yığma-kerpiç binalarda yıkıma ve can kaybına neden olabilir.
Ana depremi takip eden süreç içerisinde bölgede, ilk birkaç gün içerisinde yoğun olarak artçı depremler olacaktır. Artçı depremlerin büyüklükleri 4.0 ile 4.7 arasında olabilir. Bu yüzden özellikle bölgede hasar gören yapılara girilmemesi gerekmektedir.’’
AA
Yayın Tarihi : 12 Mart 2005 Cumartesi 13:44:52
Güncelleme :13 Mart 2005 Pazar 14:44:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?