3
Mayıs
2025
Cumartesi
ANASAYFA

Bir devir sona eriyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yarın yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimiyle KKTC’nin ikinci cumhurbaşkanı belirlenecek.
Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilanıyla birlikte 1976 yılından 2000 yılına kadar her beş yılda bir yapılan altı cumhurbaşkanlığı seçimini de kazanan, son seçimde aday olmayan Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, görevi devretmeye hazırlanıyor.
Denktaş’ın aday olmadığı yedinci cumhurbaşkanlığı seçimine, 3’ü bağımsız, 9 aday katılıyor. Yarınki seçimde, adaylardan birinin cumhurbaşkanı seçilebilmesi için geçerli oyların salt çoğunluğunu alması gerekiyor.
Hiçbir aday salt çoğunluğu alamazsa en çok oyu alan iki aday arasında yedi gün sonra seçimin ikinci turu yapılacak, en çok oyu alan aday, yeni cumhurbaşkanı olacak.

Cumhurbaşkanı adayları

Mehmet Ali Talat (Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı ve Başbakan)
Arif Salih Kırdağ (Bağımsız)
Zeki Beşiktepeli (Bağımsız)
Nuri Çevikel (Yeni Parti Genel Başkanı)
Zehra Cengiz (Kıbrıs Sosyalist Partisi adayı)
Derviş Eroğlu (Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı)
Ayhan Kaymak (Bağımsız)
Mustafa Arabacıoğlu (Demokrat Parti Genel Sekreteri)
Hüseyin Angolemli (Toplumcu Kurtuluş Partisi Genel Başkanı)

81 yıllık serüven

Hayatını Kıbrıs davasına adayan, ’eşitlik, egemenlik, devlet, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi’ kavramlarının önemini her fırsatta vurgulayan ve dünyada Kıbrıs Türk halkının lideri olarak bilenen Rauf Denktaş, 18 yaşında başladığı mücadelesini, 81 yaşında sürdürüyor.
81 yıllık yaşamı kolay ve rahat geçmeyen Denktaş, 27 ocak 1924’te, şimdi Güney Kıbrıs sınırları içinde bulunan Baf’ta, dönemin az sayıdaki hakiminden biri olan Raif Bey’in dördüncü ve en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi.
1942 yılında liseyi bitiren Denktaş, İngilizlerin uçaksavar bölüğünde tercüman olarak çalışmaya başladı. İşe başlar, baba mesleği avukatlığa karar veren Denktaş, İngiliz Okulu’nda bir yıllık öğretmenliğin ardından burs alarak 1943’te hukuk eğitimi için İngiltere’ye gitti.
Rauf Denktaş, 1947 yılında avukatlıkla başlayan meslek yaşamına savcı olarak devam etti, ta ki Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu’nun başkanlığına getirildiği 1957 yılına kadar.
1957’de savcılıktan istifa ederek Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu’nun başına geçen Denktaş, aynı yıl Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) kuruluşunda da etkin olarak görev aldı.
Türkiye’de bir süre sürgün yaşadığı yıllarının ardından 1968’de adaya dönen Denktaş, 1973 seçimlerinde cumhurbaşkanlığı muavinliğine aday olduve kazandı. Bu Denktaş’ın ilk seçimiydi.
1974 Barış Harekatı’nın ardından bugüne kadar yapılan altı cumhurbaşkanlığı seçimini de kazandı. 1976 ve 1981 seçimlerine kendi kurduğu parti olan Ulusal Birlik Partisi (UBP) adına katılan Denktaş, 1985’te bağımsız aday oldu.
Muhalefet ile iktidarın blok halinde bölündüğü 1990 seçiminin ardından, Denktaş ve UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu’nun yolları ayrıldı. 1995 ile 2000 yıllarında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Eroğlu, Denktaş’ın karşısına aday olarak çıktı.
Eroğlu’nun adaylığıyla bu iki seçim 2 turlu yapıldı, Denktaş her iki seçimi de 2’inci turda kazandı. Ancak 2000 seçimlerinde Eroğlu’nunbirinci turun ardından çekilmesi nedeniyle Denktaş 2’inci turu seçimsiz kazandı.

11 torunu var

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, baba olarak da büyük acı yaşadı. Altı çocuğundan üçünü kaybetti. Önce 2.5 yaşında Dilek isimli kızı hastalıktan öldü ve tedavi gördüğü İngiltere’de gömüldü. Ardından mücadele yıllarında 7 yaşındaki Münür, bademcik ameliyatı sırasında hayatını kaybetti. Son olarak Denktaş 1985 yılında Raif’i trafik kazasında kaybetti. Denktaş’ın, oğlu Serdar, kızları Ender ile Değer’in yanı sıra 11 torunu var.
Okumaya ve yazmaya ilgisiyle bilinen, son günlerde Halkın Sesi gazetesinde köşe yazarlığına başlayan Denktaş’ın, geçtiğimiz günlerde yayımlanan ’Yeniden 12’ye 5 Kala’ kitabıyla birlikte 19’u İngilizce toplam 46 yayımlanmış eseri bulunuyor.

AA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2005 Cumartesi 13:36:32
Güncelleme :16 Nisan 2005 Cumartesi 19:19:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?