20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Bir projemiz daha var!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gençlere yönelik çalışmalarının olduğunu belirterek, "Recep Bey’in yüreği hopluyor ama bir projemiz daha var, o da üniversite okuyan gençlere yaz tatillerinde askerlik yaptırmak" dedi.

Kılıçdaroğlu, Atatürk Kültür Merkezi Sinema Salon’unda gerçekleştirilen "GenceArtı Projesi" tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, proje kapsamında internet ortamında 2 bine yakın gençle buluşacağını söyledi.

Bu buluşmada gençlerin sorularını yanıtlayacağını aktaran Kılıçdaroğlu, "Şimdiden söz verin, zor soru sormayacaksınız. Ama rahat olun, benim adım Kemal, Recep değil, her soruyu özgürce sorabilirsiniz" dedi.

Cumhuriyet’i kuranların Türkiye’nin temellerini sağlam attıklarını ve kısa sürede ülkenin ekonomik anlamda büyük atılımlar yapmasını sağladıklarını anlatan Kılıçdaroğlu, gençlerden tarihi iyi öğrenmelerini istedi.

Üniversitede okuyan gençlerin yurt sorunu bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Bir projemiz daha var, bedelli ve bedelsiz kısa dönem askerliği yapacağız. Bedel olarak alınan paralarla da yurt yapacağız. Orduyu daha etkin,
dinamik hale getireceğiz. Ülkemizin kaynaklarını daha sağlıklı kullanacağız" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, kendisinin de üç buçuk ay kısa dönem askerlik
yaptığını bildirdi.

Siyasette hep doğruları söyleyeceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "9 köyden kovulsak 10. köye gidip doğruları söylemekte kararlı olacağız. Sizler de böyle olun" dedi. Gençlerdeki işsizlik oranının yüzde 30-35’lere kadar çıktığını anlatan Kılıçdaroğlu, "Gençler, bizim nüfusumuzun en dinamik nüfusu, kıpır kıpır bir nüfus. Ama bilinçli olmalıyız, geleceği yakalamalıyız" ifadelerini kullandı.

Hayatın her alanında vergi olduğunu, çalışmayanların da bir şekilde vergi ödediğini belirten Kılıçdaroğlu, ödenen vergilerin hesabının sorulmadığı bir ülkede demokrasiden bahsedilemeyeceğini kaydetti. Kılıçdaroğlu, gençlerden
ödedikleri vergilerin hesabını sormalarını istedi.

CHP lideri, konuşmasında Aile Sigortası Projesi’nden de bahsetti.

12 Eylül nedeniyle gençlerin siyasetten uzaklaştığını, gençlerin "devrim" kelimesini bile kullanmaktan korkar hale getirildiğini savunan Kılıçdaroğlu, "Mustafa Kemal, bu ülkeyi gençlere teslim etti. Onun düşündüğü gençlik, Türkiye Cumhuriyeti’ni çağdaş uygarlığa taşıyacak gençliktir" dedi.

Gençlerin bazı alanlarda verdikleri tepkilerin olumlu karşılanması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "Her üniversiteyi bitiren genç iş bulacak diye bir şey yok" dediğini, ancak buna kendisinin beklediği tepkinin verilmediğini söyledi. Tepkilerin zamanında ve doğru bir şekilde verilmesi gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, gençlerden bunu yaparken de şiddete başvurmamalarını istedi.

Kılıçdaroğlu, üniversite öğrencilerinin molotofkokteyli attığına inanmadığını, burada da iktidar partisinin yanıltıcı açıklamalar yaptığını öne sürdü.

"Kim haklıysa CHP onun yanındadır diyen Kılıçdaroğlu, "Recep Bey’in yüreği hopluyor ama bir projemiz daha var, o da üniversite okuyan gençlere yaz tatillerinde askerlik yaptırmak" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, üreten Türkiye yaratılması gerektiğini, bunun da bilgi, beceri ve akılla olacağını bildirdi.

"12 EYLÜL ÜRÜNÜ PARTİLER, 12 EYLÜLCÜLERDEN HESAP SORAMAZ"

İktidar partisinin, 12 Eylül’de yapılan referandumda "12 Eylülcülerden hesap soracağını" söylediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "12 Eylülcülerden hesap sordular. Ama nasıl sordular? Aylıklarını yükselterek. 12 Eylül ürünü partiler,
12 Eylülcülerden hesap soramaz" şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, iktidarlarında YÖK’ü kaldırarak üniversitelere bilimsel, yönetsel ve mali özerkliği getireceklerini de söyledi.

Gençlerden inanç ve etnik kimlik konusunda siyasete alet olmamalarını isteyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üçüncü yoluz biz. İnançlara, etnik kimliğe saygılı, insanın sorunlarına kilitlenen, insanı sorun çözmede odak alan bir üçüncü yoluz dedik. Doğu, Güneydoğu’ya da öyle gideceğiz. Oradaki insanlarla da kucaklaşacağız. Onların da
sorunlarını dinleyeceğiz. Ve diyeceğiz, niçin bu sorunlar varken 30 yıl süren, 40 yıl süren bu sorunların bedelini toplum olarak hepimiz ödüyoruz? O halde çözmek de bizim görevimiz. Akıl ve mantıkla gidersek tüm sorunları çözeriz. Çözülmeyecek sorunlarımız yoktur. Sorun yaratan siyasetin Türkiye’ye bir faydası olmaz."

Gençlere bir politikacı fıkrası da anlatıp, onlardan umutsuz olmamalarını isteyen Kılıçdaroğlu, "Umutsuzluk bizim kitabımızda yok. Bir kişi bile kalsak mücadelemizi yapacağız. Madem ki bu ülkeyi bizim büyüklerimiz kurdu, onlara layık olan çağdaş bir cumhuriyeti her yönüyle yaşama geçireceğiz" dedi.

Kılıçdaroğlu, daha sonra Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ederek Oda Başkanı Mehmet Genç ile bir süre görüştü.

Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra karayoluyla Ankara’ya hareket etti.

’TAŞERONLAŞMAYI BİTİRECEĞİZ’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ereğli Belediyesi’nin Hastane Caddesi’nde yaptıracağı Yöresel Tanıtım Evleri’nin temel atma törenine katıldı. Kılıçdaroğlu, daha sonra yine belediye tarafından yaptırılan Ali Molla Camii avlusunun üst kapama projesinin açılışını yaptı. Kılıçdaroğlu, ardından da yürüyerek Kapalı Pazaryeri’nin temel atma törenine geçti. Buradaki konuşmasında, Gebze’de, ’Taşeronlaşmaya hayır de’ mitingi gerçekleştirdiklerini, Zonguldak’ta da çok sayıda taşeron işçisi bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, taşeron işçiliğinin modern kölelik olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, taşeron işçiliğine son vereceklerini belirtti.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTU

Kılıçdaroğlu, daha sonra Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen, Genceartı projesinin tanıtım toplantısında üniversite öğrencileriyle bir araya geldi. Gençlerin, yurt sorunu çözülmemiş bir ülkede yaşadıklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, askerliği bedelli bedelsiz kısa dönem yaptıracaklarını, durumu iyi olandan bedel alacaklarını, durumu iyi olmayandan bedel almayacaklarını kaydetti. Kılıçdaroğlu, durumu iyi olan gençlerden aldıkları bedellerle öğrenci yurdu inşa edeceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, eğitimi sorgulayan bir eğitim haline getireceklerini belirtti.

Siyasette hep doruları söyleyeceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "9’uncu köyden de kovulsak doğruları söylediğimiz için 10’uncu köye gideceğiz. Doğruları söylemeyenler genelde iktidar oldu. Halkı kandıranlar iktidar oldu zaman zaman. İktidar olduktan sonra verdikleri sözleri unuttular" dedi.

’CHP HAKLININ YANINDA’

İşsizliğin hala temel bir sorun olduğunu, gençler arasında işsizlik oranının yüzde 25-35’lerde olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın, "Her üniversiteyi bitiren genç iş bulacak diye bir şey yoktur" sözünü hatırlatarak, "Başbakan bunu söylediğinde tepkinin toplumda yükselmesi gerekirdi. Çocuğuna iş bulamayan anne babaların isyan etmesi gerekirdi. Evet ben çocuğumu üniversiteye gönderdim ’iş bulsun’ diye. Varlığım yok ki, senin kadar zengin değilim ki, senin gibi çocuklarıma olağanüstü imkanlar sağlayan bir olanağım yok ki. O açıdan tepkiyi yerinde vermek lazım. Tepki verirken şiddet olmamalı, cam-çerçeve indirilmemeli, molotof kokteyli atılmamalı. Haklı her yerde, her ortada haklıdır. Kim haklıysa CHP de onun yanındadır" diye konuştu.

’ÖDEDİĞİNİZ VERGİLERİN HESABINI SORUN’

Gençlerden ödedikleri vergilerin hesabını sormasını isteyen Kılıçdaroğlu, "Ödenen vergilerin hesabının sorulmadığı bir ülkede demokrasi olmaz. Demokrasinin yolu ödediğiniz vergilerin nereye harcandığının sorgulanmasından geçer. Bu bilinçle yetişirsek demokrasiyi kökleştiririz. Demokrasinin gelişmesi, özgürlüklerin gelişmesi demektir. Bireysel özgürlük bir şeye yaramaz. Toplumun özgür olması lazım. Toplum özgürleşecek ki bireysel özgürlüğün anlamı olsun" dedi.

’YOKSULU MAKARNAYA, BULGURA MAHKUM ETMEYECEĞİZ’

Ekonomik özgürlüğü olmayanların da siyasal özgürlüklerinin her zaman tehlike altında olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, onun için aile sigortasını getirdiklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Her yoksul hanede kadının banka hesabına 600 TL para yatıracağız. Onun yoksulluğunu sömürmeden, yoksulluğunu afişe etmeden, onu onurlu bir birey olarak koruyacağız, sosyal devletin kanatları altında parasını alacak ve geçimini sağlayacak. Onu makarnaya bulgura mahkum etmeyeceğiz. Aile sigortasının özü bu. Bize kaynağını soruyorlar. Devlette bu tür yardım yapan kuruluşların toplamı 14. 14 kurumun bütçelerini topladık, yapılan yardımları topladık, üstüne 8 milyon TL daha ilave ettiğinizde sorun çözülüyor. İlave kaynağın maliyeti toplam kamu harcamalarının yüzde 1.7’isi. Bütün mesele akılcı davranmak" dedi.

’HARÇLARI KALDIRACAĞIZ’

Harçların kaldırılmasını isteyen, üniversitelerin özgür olmasını isteyen gençlerin copla, biber gazıyla susturulmasının doğru olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Eğer bir genç bizim gibi düşünecekse zaten o genç değil. Genç bizden daha önde, daha atak olmalı. Gençlik bir rektörün dediği gibi; ’Sen sus konuşma, senin yerine ben düşünürüm, otur oturduğun yerde’ bu gençlik değil. O da hoca değil, profesör değil, bilim adamı değil. Biz üniversite harçlarını kaldıracağız. Söz verdik. Samimiyiz. Ayrıca YÖK’ü de kaldıracağız. Üniversiteler özerklik vereceğiz" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretinin ardından kentten ayrıldı.

 

...
Yayın Tarihi : 20 Mart 2011 Pazar 19:06:51
Güncelleme :20 Mart 2011 Pazar 19:13:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cemal IP: 88.227.183.xxx Tarih : 21.03.2011 06:46:03

sen barajı aşınca murat karayalçının shp genel başkanıyken önceki seçimlerde  o zamankki dtp şimdiki bdpyle birleştiği gibi seninde barajı aşınca ilk işin bdpyle birleşip devleti sömürüp teröre teslim etmek  kusura bakma  bu kadar vaatleri dünya liderlerini bir araya toplayıp konuşştursan söyleyemez  bari  olacak şeyleri söyle de halkta inansın kendin başaramayacağını  hazırı yiyeceğimi  devletin malını peş peş çekip indira gandi yapacağım demede  milleti kandırmak için yalanları sırala dilin kemiği yokki ağzı olan konuşuyu ama senin ağzından çıkmadan halk boş  palavra konuştuğunu biliyor   barajı aşırırsa bu millet sana rahmetli Aziz nesinin türkiye halkı için söylediğinin gerçekleşeceğinden korkarım inşallah gerçekleşmezde.


aziz IP: 78.167.136.xxx Tarih : 21.03.2011 02:26:48

zırvalamayı kes ejder ... hiç birşeyden haberiniz yok atıp tutuyorsunuz...CEm uzanla kemal kılıçdaroğlunu bir tutma..


erhan66 IP: 94.123.113.xxx Tarih : 21.03.2011 16:58:29

KEMAL BEY ASKERLİK COCUK OYUNCAĞI DEYIL BU İŞLER SINIF BAŞKANLIĞINA BENZEMEZ


ejder IP: 88.226.146.xxx Tarih : 20.03.2011 22:16:08

Cem UZAN'dan hiç bir farkın yok. Kimseninde yüreğinin hopladığı yok. 


bir yabanci IP: 80.131.75.xxx Tarih : 21.03.2011 13:46:14

biz cok gördük o projeleri sayin kilictar oglu halka 2 anahtar söz veripte sonra dün dündür bugun bugundür diyenleri seninde onlardan hic bir farkin yok bence 


cem aleddin IP: 81.213.88.xxx Tarih : 21.03.2011 00:22:55

doğru  ya cem uzanda bu vaatleri söylüyordu kopya çekme memur kemal! yoksulu bulgura makarnaya muhtaç etmicez demiş.ama hava ve suya muhtaç eder...


mehmethayri IP: 88.240.119.xxx Tarih : 21.03.2011 00:51:03

Sadece tuzu kuru olanların,yandaşların vede hanedan mensuplarının yüreği hoplamaz.Birde fakir fukara,geçim derdi çekip ,oyunu kömür ve bulgura satamayan onurlu vatandaşlara sor bakalım.