20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Bir şampiyona böyle geçti

Avusturya ve İsviçre'nin ev sahipliğini yaptığı Euro 2008'in final maçında Almanya'yı 1-0 mağlup eden İspanya kupaya uzandı. Maçın tek golü 33. dakikada Fernando Torres'ten geldi. Boğalar, 44 yıl sonra ikinci kez bu mutluluğu yaşadı.

Frei'ın gözyaşları

İsviçre'nin kaptanı ve gol ümidi Frei, Çeklerle oynanan açılış maçının 30. dakikasında sakatlanarak oyunu terk etti. Sakatlığının ciddi olduğunu öğrenip turnuva defterini kapatınca akıttığı gözyaşlarıyla stada duygusal anlar yaşattı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ya devşirmeler olmasaydı

Euro 2008'de kelimenin tam anlamıyla devşirmeler fırtınası esti. Hakan Yakın olmasaydı İsviçre kupaya hiç gol atmadan sıfır puanla veda edecek, Podolski ve Klose kadroda yer almasa Almanya sadece 1 gol atıp 4 puanla gruptan çıkacaktı. Çeyrek finalde ise Portekiz ile 2-2 berabere kalıp maç uzatmaya gidecek, Türkiye karşısında yine müsabaka 2-2 bitecekti. Avusturya ve Polonya ise devşirmeleri Vastic (Hırvat) ve Roger (Brezilya) olmasaydı kupaya gol atmadan veda edecekti. Milli Takım'ımız Aurelio'suz, İspanya da Senna'sız oldukça zorlanacaktı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İsviçre-Türkiye: Havuzda futbol

Maçın 15. dakikasından itibaren başlayan sağanak yağmur stadı adeta havuza çevirdi. Topun biriken sulara takılması futbolculara zor anlar yaşattı. Görsel bir şölene dönüşen maçta seyirciler keyifli anlar yaşadı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

David Villa'dan 3 gol

İspanyolların gol ümidi Torres gözükürken, açılış maçında sahneye çıkan David Villa, Rusya'ya attığı 3 golle Avrupa Şampiyonası'nda hattrick yapan ilk İspanyol oldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buffon-Casillas ve Rüştü penaltı uzmanı

Dünyanın en iyi kalecisi Buffon, Romanya maçında Mutu'nun penaltısını kurtararak takımını çeyrek finale taşıdı. Casillas ise daha önce dünya ve Avrupa şampiyonalarında 3 kez penaltılarla elenen İspanya'yı İtalya karşısında kurtardığı 2 penaltıyla yarı finalist yaptı. Rüştü de aynı görevi Hırvatistan karşısında üstlendi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fırtına, yayını durdurdu

Türkiye-Almanya yarı final maçının oynandığı saatlerde Viyana semalarında başlayan fırtına maç görüntülerinin milyonlarca insana ulaşmasını engelledi. Karşılaşmanın son 15 dakikasında yaşanan problem yıllar öncesi TRT ekranlarında gördüğümüz 'yayınımız bilinmeyen bir sebepten dolayı kesintiye uğramıştır' uyarısını hatırlatırken, Almanlar Klose'nin golünü seyredemedi.

Taktik ustaları: Hiddink-Terim-Löw

Guus Hiddink, Güney Kore ve Avustralya'yı Dünya Kupası'nda, Rusya'yı da Avrupa Şampiyonası'nda gruptan çıkararak başarısının tesadüfi olmadığını gösterdi. Bu ülkelerin ortak özelliği 'futbolun sıradanları' arasında olması, Hiddink'in kalitesini göstermesi açısından önemli fırsattı. Terim ise 3 kez geriye düşen takımını oyuna yaptığı müdahalelerle galip getirmeyi başardı. 1990 Dünya Kupası'nda Beckenbauer'in, 2006'da Klinsmann'ın yardımcısı olan Löw, stajını iyi tamamladığını gösterip takımını finale çıkarmayı başardı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kupanın hatası: Petr Cech

Grup maçlarında gol olacak tam 18 vuruşu kurtaran Cech, Hamit'in ortasında elinden kaçırdığı topu Nihat'ın filelerle buluşturmasıyla mükemmel performansına kara bir leke sürdü. Elinden kayan sadece bir top değil, Çeklerin Euro 2008 hayaliydi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ballack'ın faullü golü

Çeyrek finaldeki Almanya-Portekiz maçında İsveçli orta hakem Peter Fröjdfelt ve yardımcıları, Ballack'ın attığı 3. golde rakibi Paulo Ferreira'yı bariz şekilde ittiğini es geçip Portekiz'in yarı final ümitlerini bitirdi. Scolari, tepkisini yan hakeme tükürerek gösterip Portekiz Milli Takımı'yla son maçını dramatik şekilde noktaladı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şampiyonayı Rosetti başlattı ve bitirdi

Euro 2008, İtalyan hakem Rosetti'nin İsviçre-Çek Cumhuriyeti maçında çaldığı düdükle başlarken, yine aynı hakemin İspanya-Almanya final maçında çaldığı düdükle sona erdi. Rosetti, Avrupa Şampiyonası'nda hem başlangıç hem de final maçını yöneten ilk hakem olarak tarihe geçti. Rosetti'nin bir başka tarihe geçtiği nokta ise Türkiye'nin Hırvatistan'ı penaltı atışlarıyla geçtiği çeyrek final müsabakası sonrası rakibimizin oyuncularını teselli etmesi oldu. Rosetti'nin bu şefkatinin altından ise annesinin Hırvat olması çıktı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ernst Happel, 6. finale ev sahipliği yaptı

1931'de Alman mimar Otto Ernst Schweizer tarafından yapılan ve ilk adı Prater Stadı olan Ernst Happel, Euro 2008 finali öncesi 5 kez büyük finale ev sahipliği yapmıştı. 1964 İnter-Real Madrid (Şampiyon Kulüpler Kupası), 1970 M. City-Gornik Zabre (Kupa Galipleri Kupası), 1987 Porto-B. Münih (Şampiyon Kulüpler Kupası), 1990 AC Milan-Benfica (Şampiyon Kulüpler Kupası) ve 1995 Ajax-Milan (Şampiyonlar Ligi) finali Ernst Happel'de oynandı.

 

 

 

Zaman
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 04:46:49
Güncelleme :1 Temmuz 2008 Salı 05:05:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?