20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Bırakan depresyona giriyor!

Sigara bağımlılığından kurtulmaya çalışanlarda nikotin eksikliğine bağlı depresyon, sinirlilik, anksiyete gibi çeşitli psikolojik sorunlar görülebiliyor

Kamu binaları ile bar, restoran ve cafe gibi eğlence yerlerinde sigara yasağını getiren yeni kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte sigara bağımlılarının yaşadığı sıkıntılar da arttı.


Kimi tiryakiler sigarayı bırakmaya karar verirken kimileri de bu süreçte yaşayacağı sıkıntıları nasıl aşacağını kara kara düşünmeye başladı.
Sigarayı bırakmaya çalışan kişilerde nikotin eksikliğinden dolayı fiziksel olduğu kadar psikolojik reaksiyonların da görüldüğünü belirten Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Akciğer Hastalıkları ve Tüberküloz Enstitüsü Sigara Hastalıkları Polikliniği sorumlusu Prof. Dr. Firuz Çelikoğlu, sigara bağımlılığının yüzde 20’sinin psikolojik nedenlere bağlı olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Firuz Çelikoğlu, “Gerisi madde bağımlılığına giriyor ve medikal tedavilerle yüzde 98 tedavi edilebiliyor” dedi.

Alışkanlık değil hastalık
Sigara bağımlılığının doktora, “Beni tedavi et” diye gidilmesi gereken bir problem olduğunu ifade eden Çelikoğlu, kişinin hormonlarına göre ayarlanan sekiz hafta süren tedavi metotlarıyla sigara bağımlılığını tedavi ettiklerini bildirdi. Bu arada sigara bağımlılığının kalp, akciğer gibi organlarında bıraktığı hasarların kontrol edildiğini de belirtti.


Toplumda sigara bağımlılığının “alışkanlık” olarak nitelendirildiğini oysa hastalık olarak kabul edilmesi gerektiğini de vurgulayan Çelikoğlu, “Toplumun bilinçlenmesi lazım. Sigara bağımlılığı hastalık olarak kabul edilmeli ki tedavi edilebilsin. Ama içenler hastalık olarak kabul etmiyor” diye konuştu.

Bırakan depresyona giriyor
Sigarayı bırakmaya çalışan kişilerde nikotin eksikliği nedeniyle sinir bozukluğu, depresyon, anksiyete, konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk gibi gündelik hayatı olumsuz etkileyebilecek psikolojik belirtiler görüldüğünü hatırlatan Çelikoğlu, şunları söylüyor:
“Nikotin eksikliği, depresyon ve anksiyete yaratıyor. Yani sigara depresyonu dediğimiz durum ortaya çıkıyor. Sigara depresyonu, nikotin eksikliğine bağlı olarak bırakanların hepsinde görülüyor. Dolayısla programa aldığımız kişide bu sorunları da tedavi ediyoruz. Nikotin yerine koyma tedavilerinin yanı sıra antidepresanlarla da tedavinin desteklenmesi gerekiyor. Herkese özel bir tedavi olması lazım.
Bu geçiş süresi içinde depresyonu için de destek ve tedavi almaları şart. Medikal tedavi alanlarda bu depresyon hemen ortadan kalkıyor.”

Sigarayı unutturacak taktikler

El hareketlerinizi artırın. Bir tespih veya bir kalemle elinizi oyalayın.
Bulmaca çözün.
Bol bol su için.
Sigara aklınıza geldiğinde dışarı çıkın, telefonla konuşun, arkadaşlarınızla sohbet edin, müzik dinleyin.
Herkese sigarayı bıraktığınızı söyleyin.
Sık öğünlerle ve küçük küçük miktarlarda yiyin.
İlginizi başka taraflara çekmek için bir hobi bulun, spor yapın, sinemaya, konsere daha sık gidin.
Çay veya kahveyle beraber sigara içiyorsanız bunun yerine meyve suyu, süt vs. için.
Sabah uyanır uyanmaz sigara arıyorsanız sabah düzeninizi ve alışkanlıklarınızı değiştirin. Örneğin arabanızla işe gittiğiniz yolu değiştirin. Bu şekilde alışkanlıklarınızı değiştirmiş olursunuz.
İmkânınız varsa sigarayı bıraktığınız ilk günlerde bir seyahate çıkın veya bir süre için mekân değiştirin.
Evinizdeki tüm sigara paketlerini, çakmağınızı, kibritleri ve tüm tablaları ortadan kaldırın veya atın.

...
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 22:46:51
Güncelleme :15 Nisan 2008 Salı 15:13:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
AYŞEGÜL ARAZ IP: 85.106.230.xxx Tarih : 15.04.2008 10:42:29

ben 18 yaşındayım tam 6 yıldır sigara içiyorum bir türlü bırakamadım her bırakacam dediğimde çok sinirleniyordum bırakmak bir okadar kolay değil