18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Birdal suikastinin sorumlusu için suç duyurusu

İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Mazlum-Der ve Diyarbakır Barosu, İHD eski Genel Başkanı Akın Birdal`a yönelik silahlı saldırının sorumlusu Semih Günaltay için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı`na suç duyurusunda bulundu.

İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Mazlum-Der ve Diyarbakır Barosu, Semih Günaltay`ın yargılanması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı`na başvurdu.

İnsan Hakları Örgütleri, Ankara Adliyesi`ne gelerek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı`na Akın Birdal`a 1998 yılında yapılan silahlı saldırı nedeniyle mahkum olan ve 2001 yılında aftan yararlanarak dışarı çıkan Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Semih Tufan Günaltay ve parti yöneticileri hakkında hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu dilekçesi, Cumhuriyet Sacısı Cüneyt Hamdovalı`ya sunuldu.

Dilekçede, Semih Tufan Günaltay ve parti yöneticilerinin, ``yasa dışı silahlı çete oluşturma`` ve ``ölümle tehdit`` suçlarından yargılanması istenildi.

Adliye çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş, ölümle tehdit ve saldırıların demokrasi savunucularını yıldırmayacağını söyledi. İnsan hakları savuncularına yönelik son saldırının, Azınlık raporunun açıklanması sırasında yaşandığını kaydeden Alataş, şunları söyledi:

``18 yıl hapis cezasına mahkum olarak cezaevine giren Günaltay, kendi fikir ve eylemlerini benimseyen arkadaşlarına bir parti kurdurarak, açık açık insan hakları savunucularını ölümle tehdit etmiş ve Akın Birdal ile ilgili sorulara da `bugün olsa yine yaparım` gibi beyanatlarda bulundu. Ulusal Birlik Partisi demokrasi savunucularına karşı silahlı mücadelede bulanmak için kurulmuş bir partidir. Semih Tufan Günaltay ve arkadaşlarının yargılanmasını istiyoruz``

Adalete güvendiğini belirten Alataş, suç duyurusunn takipçisi olacaklarını söyledi.

Aralarında, Semih Tufan Günaltay`ın da bulunduğu 16 kişi 12 Mayıs 1998 tarihinde dönemin İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Akın Birdal`a yapılan suikastin sorumluları olarak tutuklandılar ve mahkum oldular. Günaltay ve arkadaşları 12 Aralık 2001 tarihinde af yasasından yararlanarak, cezaevinden tahliye oldu. Ulusal Birlik Partisi`nin 24 Aralık 2004 tarihinde gerçekleştirilen kurultayın Günaltay genel başkanlığa seçildi.


ANKA / SANSURSUZ.COM
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2005 Cuma 00:33:23
Güncelleme :25 Şubat 2005 Cuma 00:38:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?