19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Birtan Altınbaş’a 6 gün işkence

Ankara - Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Birtan Altınbaş’ın 1991 yılında gözaltında ölümü ile ilgili davada yargılanan polislerin, Altınbaş’ı konuşturmak için darp ettikleri ve bunun dosyadaki delillerden, maktuldeki yaraların yerleri ve sayıca çokluğundan anlaşıldığını belirtti.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin, Altınbaş’ın 1991 yılında gözaltında ölümü ile ilgili davada mahkumiyet alan dönemin Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde görevli 4 polis memurunun cezasını bozma gerekçeleri belli oldu.

Bozma gerekçesinde şu görüşlere yer verildi:

"Sanıkların, maktul Altınbaş’ı konuşturmak için darp ettikleri, bu fiillerini 6 gün süren nezaret süresince sürdürdükleri dosyadaki delillerden, sanıkların kısmi anlatımlarından ve özellikle maktuldeki darba ilişkin yaraların yerleri ve sayıca çokluğundan anlaşıldığı zaman sürecinde devam eden bu hareketlerin sayısal boyutu da dikkate alındığında sanıkların müsnet suçu birlikte ve doğrudan ika ve icra ettikleri eylemlerinde Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 463. maddesinin uygulama yeri olmadığı gibi TCK’nın 65/3. maddesinin de düşünülemeyeceği görülmekle, mahkum olan sanıklar Dedeoğlu, Çaylı, Orhan ve Sinkil’in TCK’nın 452/1, 243/2 ve 59. maddeleriyle tecziyeleri yerine ayrıca 463. maddenin tatbiki suretiyle cezalarından indirim yapılması yasaya aykırı olup, sanıklar hakkındaki hükümlerin bozulmasına oybirliğiyle karar verilmiştir."
AA
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2004 Perşembe 14:16:32
Güncelleme :9 Aralık 2004 Perşembe 14:45:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?