18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bismil'de Ağa düzenine karşı ayaklanma

Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’ne bağlı Aslanoğlu Köyü’nde, 600 kişinin yaşam hakkının köy ağası Naaf Kahraman tarafından ihlal edildiği iddiasıyla, köylüler tarafından protesto gösterisi düzenlendi.

Vatandaşların köy dışına çıkmaması için ağa tarafından köyün çevresinin çukurlarla kazıldığını söyleyen Abdullah Tangül, "Devletin satışa çıkardığı Hazine arazilerinin, 60 bin dönüm toprağı olan ağa yerine köylülere satılmasını istiyoruz" dedi.

Diyarbakır’ın Bismil İlçesi Sinanlı Köylüleri’nin ağa protestosundan sonra, aynı ilçeye bağlı bu kez Aslanoğlu Köyü’nde de marabalar ağaya başkaldırdı. Köyde bulunan 6 bin dönüm Hazine arazinin ağaya satışını engellemek için köy meydanında toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, elerindeki Türk Bayrağı ve afişlerle slogan atarak ağayı protesto etti.

Köylüler adına basın açıklamasını okuyan Abdullah Tangül, Hazine arazilerini kullanan ağanın, köylülere zülüm ettiğini iddia etti.

Toprak Ağası Naaf Kahraman’ın, köyün etrafına çukurlar kazarak sınırını kırmızı çizgilerle belirlediğini söyleyen Abdullah Tangül, "Bizim amacımız, kimseden sadaka almak değildir. Bizler kimsenin hakkına, hukukuna göz koymuş değiliz. Devletin malı olan Hazine arazilerinin satışından faydalanmak istiyoruz. Köyümüzde yaklaşık 6 bin dönüm hazine arazisi bulunmaktadır ve bu araziler ağaya satılmak üzeredir. Bizim devletten isteğimiz, bu Hazine arazilerinin, bedeli karşılığında, 60 bin dönüm arazisi olan ağa yerine, köy içinde ev bile yapabilecek bir karış toprağı olmayan biz köylülere satılmasıdır. Ağa tarafından işletilen bu Hazine arazileri, birkaç yıl öncesine kadar köylüler tarafından kullanılmaktaydı. Ağa, bu arazileri zor kullanarak aldı. Devletin mağduriyetimizi dikkate almasını ve biz köylüleri ağalık zihniyetine ezdirmemesini talep ediyoruz" dedi.

30 yıl boyunca kullandıkları arazilerin ağa tarafından zorla ellerinden alındığını ileri süren Abdullah Kahraman, "Yaşadığımız bölgede hala devlet yerine, ağalık hükmünü sürmekte. Köyde yaşayan 600 kişinin, köy meskeni içerisinden başka arazilere çıkması ve ev yapmaması için ağa tarafından köy etrafı çukurlar ile kazılarak, etrafına dikenli fidanlar dikildi. Ağanın çizdiği bu sınırları kimse korkudan aşamıyor.

Köyde yapılacak iş olmadığı için gençlerimizin çoğu büyük kentlerde çalışmak zorunda kalıyor. Biz devletten, Hazine arazilerinin 60 bin dönüm toprağı olan ağa yerine köylülere satılmasını talep ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Hazine arazilerinin satışını öngören 4070 Sayılı Kanun ise, bu arazilerin öncelikle kullanan kişilere satılmasını öngörüyor.

Ağalık düzeninin hakim olduğu Güneydoğu’da, Aslanoğlu Köyü sakinleri gibi kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar, feodal düzenin artık tamamen kaldırılmasını istiyor.
aa
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2005 Cumartesi 20:10:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MERT UNAL IP: 85.100.95.xxx Tarih : 9.11.2005 01:15:44
İŞTE BİR TÜRKİYE AYIBI DAHA... DOLANDIRICILARIN VE DEVLET HAİNLERİNİN TUZAĞINA DÜŞEN MEDYAMIZ VE MAĞDUR ŞAHIS NAAF KAHRAMAN.CUMHURİYETİMİZİ BİR KİMLİK OLARK KULLANAN DOLANDIRICILARI BİR DEVLET YANLISINA SAVUNMAK GERİ KALMIŞ ÜLKELERDE BİLE GÖRÜLMEYEN BİR TÜRKİYE AYIBIDIR.