24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Biz de kediye kedi deriz!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’den hava sahası ve limanların açılması talebine ilişkin olarak, "Eğer eş zamanlı olarak açmaya varlarsa biz de varız. Bunu zaten ilgili bakan arkadaşlarım da her zaman dile getiriyorlar. Biz de uluslararası toplantılarda dile getiriyoruz. Bizden kimse kalkıp bu noktada farklı şeyler beklemesin" dedi.

Rixos Grand Otel’de, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın imzalayacağı, Eğitimde Fatih Projesi İş Birliği Protokolü’nün imza törenine katılan Erdoğan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, Avrupa Birliği’nin Türkiye’den hava sahası ve limanların açılması talebine ilişkin bir soru üzerine, "Eğer eş zamanlı olarak açmaya varlarsa biz de varız. Bunu zaten ilgili bakan arkadaşlarım da her zaman dile getiriyorlar. Biz de uluslararası toplantılarda dile getiriyoruz. Bizden kimse kalkıp bu noktada farklı şeyler beklemesin" dedi.

12 MİL
Yunanistan’ın karasularını 12 mile çıkarmasına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Erdoğan, "12 mille alakalı olarak ’anlaşmaya varıldı’ diye bir şey yok. Bir defa çalışmalar görüşmeler devam ediyor. Anlaşmaya varıldığı anda zaten taraflar birleşik olarak açıklamasını yaparlar. Yani ’şu şu şu konularda şu şu şekilde anlaşılmıştır’ denir. Henüz böyle bir şey söz konusu değil, Görüşmeleri yetkili arkadaşlarımız devam ettiriyorlar. Belli bir noktaya varınca önümüze getirecekler. Gerekli açıklamayı da o zaman yaparız" diye konuştu.

LİMANLARIN DURUMU
Avrupa Birliği’nden gelen ‘Güney Kıbrıs gemilerine Türk limanları açılsın’ isteğine olumlu bakmadığını belirten Erdoğan, “Eş zamanlı olarak limanları açmaya varlarsa biz de varız. Aksi halde yokuz. Bunu hep dile getiriyoruz. Bunu dışında kimse bizden farklı şeyler beklemesin. Zaman pek de onların istediği gibi geçmiyor” diye konuştu.

FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NATO Balistik Füze Savunma Sisteminin Komutasının kimde olacağına ilişkin olarak da "Komuta olayına gelince, bunlar bundan sonra yapılacak olan birleşimlerde, bir araya gelmelerde o zaman tespit edilecek. Şu anda komuta şu ülkededir diye belirlenmiş bir şey söz konusu değil" dedi. Erdoğan şöyle konuştu: “Komuta sisteminin NATO’da olması gerektiğini söyledik. NATO bir saldırı sistemi oluşturmuyor. Savunma sistemi oluşturuyor. ürkiye olarak bizim bu konudaki kararlığımız daha önce ifade ettiğimiz gibidir ve buna yaklaşımlar olumludur. Dikkat edilirse Lizbon zirvesinde Rusya bile vardır. Dünyada pek çok şey değişiyor ama ülkemizde değişmeyen zihniyetler var.”

SARKOZY’NİN “KEDİ” BENZETMESİ
Erdoğan, NATO Füze Savunma Sistemi'nin İran’ı hedef aldığını ima eden Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye cevap verdi. Başbakan şöyle konuştu: “Sayın Sarkozy’nin dediğinden siz ne anladınız? Biz de kediye kedi deriz. Sarkozy kendi hafıza kaydında ne varsa onu açıklıyor. Bizim gündemimizde öyle bir şey yok. Böyle bir hedef de ortada olmadığına göre. Sayın Sarkozy kendi yorumunu yapmıştır. O kendi şahsını bağlar.”

YASA DIŞI DİNLEME İDDİASI
Erzurum Savcısı Osman Şanal’ın “istihbari dinlemeler de mahkemede delil sayılsın” başvurusunu Erdoğan şöyle değerlendirdi: “Erzurum savcısının açıklamasından haberim yok. Şunu ilke olarak söyleyeyim. Tabi ki mahkeme izni olamadan böyle bir dinlemenin yapılmasını doğru bulmamız söz konusu değildir.”
 

AA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2010 Pazartesi 14:04:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?