20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Bizi hainlikle suçlayamazlar!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, ''Genelkurmay Başkanı'nın muhalefet partilerini hainlikle suçlamaya kesinlikle hakkı yok'' dedi.

Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özyürek, "Türkiye'de milyonlarca kişinin oyuyla göreve gelmiş olan ana muhalefet partisinin siciliyle, seviyesiyle ilgili söz söylemeye sıfatı ne olursa olsun kimsenin hakkı yok" diye konuştu.

Özyürek, "Genelkurmay Başkanı isim vererek, 'Sayın Baykal'ın sözlerini hakaret saydık, tartışmalar TSK'nın başarısını gölgelemiştir' demesi, yeni bir tartışma başlattı. Ne diyeceksiniz?" sorusuna, CHP Genel Başkan Baykal'ın hem grup toplantısında yaptığı konuşma hem de parti olarak yaptıkları açıklamalarda hiçbir zaman hiçkimseye karşı bir hakaretin söz konusu olmadığını söyledi.

"Elbette değerlendirmeler yapılmıştır, bu değerlendirmelerimizin arkasındayız" diyen Özyürek, "TSK'nın beklenmedik şekilde Kuzey Irak'tan çıkması, hedeflerine tam ulaşmadan harekatın yarım bırakılması, aynı zamanda hem ABD Savunma Bakanı Gates'in hem de Amerikan Başkanı Bush'un açıklamalarının hemen arkasından bu geri geçilmenin ortaya çıkması, bizim açımızdan ABD'nin bir an önce geri çekilmesi noktasında bir telkini olduğu izlenimi bırakmıştır" dedi.

"İddialarımızı TBMM'ye taşıdık"

Özyürek, "Bu yöndeki iddiamızı biz hep söyledik. Bu iddialarımızı TBMM'ye de taşıdık; genel görüşme istedik. Hükümet eğer bu konularda ayrıntılı bilgi vermek isterse, gizli oturum da isteyebilir, genel görüşme önergemizi kabul eder ve ayrıntılı olarak burada konuşuruz" diye konuştu.

CHP olarak "Bizim muhatabımız siyasi iktidardır, Başbakan'dır" dediklerini hatırlatan Özyürek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün doğrudan muhalefeti hedef alan ağır suçlamalar yaptığını ileri sürdü.

Özyürek, "Biz beklerdik ki artık Genelkurmay Başkanı aradan çekilsin, bu konulara bir nokta koysun. Ama her nedense Genelkurmay Başkanımız bu konuya nokta koymak niyetinde olmadığını söylüyor ve 'Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik bütün eleştirilerin muhatabı benim' diyor. ElbetteTSK'nın sözcüsü, komutanı olarak bu cevapları verebilir" dedi.

TSK ve Türk ordusu üzerinden politika yapan bir parti olmadıklarını, TSK'nın büyük iş yaptığını bildiklerini, onlara saygılarının sonsuz olduğunu vurgulayan Özyürek, "Ama bu geri çekilme, erken olmuştur. Bu erken geri çekilmenin ABD yetkililerinin, Savunma Bakanı ve Başkanı'nın konuşmasının hemen arkasından gelmesi, onların telkininin, etkisinin olduğu izlenimini, iddiasını bizde güçlendirmiştir" dedi.

Özyürek, "Biz bunu söyledik. Yoksa TSK'nın başarısını küçümsemek veya onların moralini bozmak gibi bir niyetimiz yok. Ama Genelkurmay Başkanı'nın muhalefet partilerini hainlikle suçlamaya kesinlikle hakkı yok. Türkiye'de milyonlarca kişinin oyuyla göreve gelmiş olan anamuhalefet partisinin siciliyle, seviyesiyle ilgili söz söylemeye, sıfatı ne olursa olsun kimsenin hakkı yok" şeklinde konuştu.

Tartışmaların uzamasından yana olmadıklarını belirten Özyürek, "Ama Genelkurmay Başkanımız, ne yazık ki bugünkü açıklamasıyla bu tartışmaları uzatmaktadır. Biz istiyoruz ki artık hükümetle baş başa kalalım ve bu tartışmayı hükümet ile yapalım" diye konuştu.

"Onların da bir rahatsızlığı olduğu anlaşılıyor"

Özyürek, "Talabani'nin Ankara'ya gelişi ve Neçirvan Barzani ile de Türk yetkililerin görüşmesi, iddialarınızla ilgili sürecin devamı mı?" sorusuna karşılık, "Biliyorsunuz, Neçirvan Barzani, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çekilmekte olduğunu ilk açıklayan kişidir. Onların, ABD üzerinden bu işi çok yakından takip ettikleri anlaşılıyor" dedi.

Talabani'nin gezisiyle ilgili "Zamansız bir gezi olduğu" yönünde değerlendirme yaptıklarını hatırlatan Özyürek, "Nitekim TSK mensupları da Talabani'nin gezisinde düzenlenen törenlere ve yemeklere katılmamışlardır. Onların da bir rahatsızlığı olduğu anlaşılıyor. Buradaki seyahatinde açıkça PKK'yı suçlayan ifadeleri olmamıştır ve sürekli Kuzey Irak'tan da 'Kürdistan' diye, Türk yetkililerinin, bizim kabul etmediğimiz şekilde demiştir. Ama bunlar, herkesin gözü önünde cereyan etmiş olaylardır" ifadesini kullandı.

"Başbakan'dan daha yaratıcı buluş beklerdik"

Özyürek, bir gazetecinin, "Genelkurmay Başkanı'nın 'üniformamı çıkarırım', Başbakan'ın ise 'siyaset elbisemi çıkarırım' açıklamaları size yeterli gelmedi mi?" sorusuna, "Hayır, gelmedi. Ama Sayın Başbakan'dan daha yaratıcı bir buluş beklerdik. Genelkurmay Başkanı'ndan aynen kopya çekmesine gerek yoktu. 'O üniformasını çıkardığına göre, bende siyaset elbisemi çıkarırım' diyor. Ama Başbakan'ın dünkü sözleri gerçekten çok ağırdı, hak ettiği cevabı alacaktır" karşılığını verdi.

Bir gazetecinin "Başbakan Erdoğan, 'Amerikan'ın isteğiyle Türk ordusunun Kuzey Irak'tan çekildiğine dair iddialarını ispatlasınlar ya da sussunlar' diyor. İspatlayacak mısınız yoksa susacak mısınız?"sorusu üzerine ise Özyürek, "Genel görüşmeyi bekleyelim. Sözcülerimiz konuşacaktır. Herkesin gözü önünde cereyan etmiştir. Çıkın sokağa, halkın büyük çoğunluğu, 'ABD'nin etkisi yoktur' diyor mu demiyor mu, bunu görelim. Bizim böyle gizli kapaklı belgelerle yaptığımız bir siyaset yok, açık siyaset yapıyoruz. Dünya kamuoyunda yer alan, Türkiye'ye geldiğinde ABD Savunma Bakanı'nın yaptığı açıklamaları, iddialarımızı ortaya koyduk. Hükümet'ten genel görüşmede buna tutarlı, kapsamlı cevap bekliyoruz" dedi.

...
Yayın Tarihi : 10 Mart 2008 Pazartesi 14:28:05
Güncelleme :11 Mart 2008 Salı 06:53:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?