17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Blair: İstikrarlı bir Türkiye Avrupa için kazanç

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Türkiye’nin AB üyeliğinin Avrupa için büyük kazanç olacağını söyledi.

Blair, Alman Bild gazetesine verdiği demeçte, "Türkiye AB’ye ait mi?" sorusuna karşılık, "Mutlaka. AB içinde istikrarlı, demokratik bir Türkiye, bölgesel istikrar ve güvenlik için çok önemli ve Avrupa için büyük kazanç olacaktır" dedi.

Türkiye ile uyuşturucu, organize suç ve terörizme karşı mücadelede işbirliği yaptıklarına işaret eden Blair, "İslamiyet, demokrasi ve refah birbiri ile çelişkili değildir. Türkiye’yi 1963 yılında potansiyel bir üye olarak kabul ettiğimizi ve belirli şartları yerine getirdiği takdirde üye olabileceğine dair söz verdiğimizi unutmayalım. Şimdi de AB Komisyonu, Türkiye’nin belirli bir düzeye geldiğini belirterek, müzakerelere başlanmasını önerdi" diye konuştu.

Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanması konusunda Aralık ayında yapılacak AB ülkeleri hükümet ve devlet başkanları zirvesinde de "evet" diyeceklerini ifade eden Blair, "Hiçbir müzakerede sonuç önceden belli olmaz. Her aday için sıkı üyelik şartları geçerlidir. Ancak ben Türkiye’nin, bu şartları yerine getirmek için etkileyici reform programını uygulamaya koyacağına eminim" dedi.

Blair, Türkiye’nin en erken 10 yıl sonra tam üyelik için gerekli şartları sağlayacağına inandığını da kaydetti.

BERLİN
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2004 Perşembe 22:04:08
Güncelleme :14 Ekim 2004 Perşembe 22:07:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?