23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Blair: Türkiye için yetkimizi kullanacağız

İngiltere Başbakanı Tony Blair, 16-17 Haziran tarihlerindeki Avrupa Birliği zirvesinden sonraki ilk aylık basın toplantısını düzenledi.

Ancak bugün gündeme çıkan konuların başında İngiltere’nin dönem başkanlığını üstlenince aşması gereken sorunlar gelmiyordu.

Basın toplantısında iki konu öne çıktı: İngiltere vatandaşları için kimlik kartı uygulaması ve Zimbabwe’de Mugabe yönetiminin baskısından kaçanların tümüne İngiltere’de siyasal sığınma hakkı verilip verilmemesi.

Blair, biyometrik pasaport diye tanımlanan kişinin parmak izi ve gözbebeği çevresindeki renkli bölgenin izini taşıyan yeni pasaport uygulamasının yanısıra herkesin bu bilgileri içeren kimlik kartı taşımasına ilişkin hükümetin önerisinin, hem parlamento hem halk tarafından destekleneceğine emin olduğunu söyledi.

Zimbabwe’de siyasal sığınma hakkı isteyenlerin ise duruma göre değerlendirileceğini vurguladı, her Zimbabweli’ye otomatik olarak böyle bir hak vermenin yanlış olacağını belirtti.

Blair’e, sonbaharda Almanya’da yapılacak seçimlerde Hristiyan Demokrat Birliğin lideri Angela Merkel’in başbakanlığa gelmesi durumunda, Türkiye konusunda Merkel’le görüş ayrılığının kapatılamayacak kadar büyük mü olduğu soruldu.

Bu soruya yanıt olarak Blair, Avrupa Birliği’nin her üye devlet için belirlemiş olduğu ve hepsinin uyması gereken kriterlerin tümüne Türkiye’nin de uymasının şart olduğunu söyledi.

Türkiye’nin ne aleyhinde ne de lehinde ayrıcalıklı bir tutum takınılması gerektiğini vurgulayan Tony Blair "Onların yerine getirmelerini istediğimiz bazı yükümlülükler var. Bunların yerine getirilmesi gerekir. Bu konu yalnız Almanya’da değil, Avrupa’nın tümünde görüşülüp tartışılıyor. Şunu vurgulamak lazım. Bazen siyasi nedenlerle bu kriterleri değiştiriyoruz gibi bir kanı oluşuyor. Türkiye’nin bu kriterleri tam anlamıyla yerine getirmesinin şart olduğunu belirtmek lazım" dedi.

İngiltere Başbakanına, bu kriterlerin sağlanması durumunda dönem başkanlığı sırasında, 3 Ekim’de Türkiye’nin Avrupa Birliği ile üyelik görüşmelerine başlamasını sağlayıp sağlamayacaklarını sordum.

Blair, Avrupa Birliği liderlerinin oluşturduğu Avrupa Konseyinin dönem başkanı olarak İngiltere’ye vermiş olduğu bu yöndeki yetkiyi kullanmakla yükümlü olduklarını belirtti.

Başbakana ayrıca Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması ve Kıbrıslı Türklerin tecridine son verilmesi amacıyla İngiltere dönem başkanlığının yeni bir girişim başlatıp başlatmayacağını da sordum.

Kıbrısla ilgili olarak elimizden geleni yapacağız diyen Blair "Ancak anlaşmaya varılacağını garanti edemem" diye ekledi.

Başbakan Blair daha önce hazırlanan anlaşmanın makul olduğunu düşündüğünü ama maalesef bu konuda görüş birliği sağlanamadığını anımsattı. Blair bu konuda herhangi bir söz vermek de istemediğini söyledi.

Bir soru üzerine Blair, İran’da cumhurbaşkanlığına seçilen Mahmut Ahmedinecad’ın Tahran’ın nükleer programı konusunda uluslararası toplumun tutumunun yumuşayacağını düşünmemesi uyarısında da bulundu.

Blair, İran’ın yükümlülüklerini yerine getirmesini beklediklerini belirtti.

BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2005 Pazartesi 23:44:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?