17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Blair Ankara'da

İngiltere Başbakanı Tony Blair, günübirlik çalışma ziyareti için Ankara'ya geldi. Blair'i Esenboğa Havaalanı'nda Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve diğer yetkililer karşıladı. Blair, aprondan Ankara'ya doğru hareket etti. Blair'in izleyeceği güzergahta yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gözlendi.

İngiltere'den başbakan düzeyinde 14 yıl aradan sonra yapılan bu ilk ziyaret çerçevesinde Blair, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edilecek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya gelecek. Görüşmenin ardından Erdoğan ile ortak basın toplantısı düzenleyecek olan Blair, daha sonra Erdoğan'ın vereceği çalışma yemeğine katılacak.

Görüşmelerde, başta Türkiye-AB ilişkileri, Kıbrıs, terörizmle mücadele, İstanbul'da düzenlenecek NATO zirvesi ve Irak olmak üzere iki ülkeyi ilgilendiren ikili, bölgesel ve uluslararası konuların ele alınması öngörülüyor Blair'in temaslarında, İngiltere'nin Türkiye'nin AB sürecine verdiği desteği teyit etmesi ve KKTC'ye uygulanan izolasyonun kaldırılması yönünde mesajlar vermesi bekleniyor.

Bu çerçevede İngiltere ile KKTC arasında doğrudan uçuşların yapılması konusunun da gündeme gelebileceği kaydediliyor. Bu arada, Blair'in temasları sırasında iki ülke arasında terörle mücadele konusunda bir mutabakatın imzalanması bekleniyor. İngiltere Başbakanı Tony Blair, temaslarının ardından bu gece Türkiye'den ayrılacak.

SEZER KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, İngiltere Başbakanı Tony Blair'i kabul etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi daveti üzerine Türkiye'ye bir çalışma ziyaretinde bulunan İngiltere Başbakanı Tony Blair, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından saat 16.20'de Çankaya Köşkü'nde kabul edildi. 10 dakikalık bir gecikme ile Çankaya Köşkü'ne gelen İngiliz Başbakan, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından sıcak bir şekilde karşılandı.

 Kabulde, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin İngiltere Büyükelçisi Akın Alptuna, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Peter Weshmacot ile Dışişleri Bakanlığı yetkilileri hazır bulundu. Basın mensuplarının görüntü almasının ardından görüşme basına kapalı olarak gerçekleşti.

Öte yandan, İngiltere Başbakanı Blair'ın Türkiye ziyareti çerçevesinde Çankaya Köşkü'ne yaptığı ziyarette geniş güvenlik önlemleri alındı. Özellikle eylemlere sahne olan Çankaya Köşkü'nün 1 ve 5 No'lu girişlerinde Ankara Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şubesi'ne bağlı timler tarafından emniyet şeritleri oluşturuldu.

BLAİR BAŞBAKANLIKTA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Tony Blair ile biraraya geldi.
İngiltere Başbakanı Blair, bir günlük çalışma ziyareti için geldiği Ankara'da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile yaptığı görüşmenin ardından yeni Başbakanlık binasına geçti.

 Blair, Başbakanlık'ta Başbakan Erdoğan tarafından karşılandı. Karşılamanın ardından iki başbakan heyetler halinde görüşmeye geçti. Heyetlerarası görüşmeye, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de katılıyor. Görüşmede, Irak'ta yaşanan gelişmeler, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri, Kıbrıs sorunu ve Ortadoğu'da yaşananlara ilişkin değerlendirmeler yapılacak.

İki başbakan görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyecek. Başbakan Erdoğan, Başbakanlık'taki görüşmenin ardından Başbakanlık Resmi Konutu'nda Blair onuruna bir akşam yemeği verecek. Blair, daha sonra Türkiye'den ayrılacak.

ANKARA
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2004 Pazartesi 16:48:27
Güncelleme :17 Mayıs 2004 Pazartesi 17:50:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?