19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Blair kesin konuştu

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Brüksel’de Avrupa Birlği’nin ilk anayasasının onaylandığı zirve ardından, edinilen sonuçları kamuoyuna anlatıp açıklamak için harekete geçti.

Blair BBC’ye verdiği demeçte Avrupa Anayasası’nın tüm üyeler için hayati öne taşıdığını söyledi

Blair, BBC’ye verdiği mülakatta, İngiltere’nin Avrupa konusundaki vizyonunun gitgide daha fazla güç kazandığını söyledi. Blair anayasanın imzalanmasını eleştirenlere karşı bunun Avrupa’nın geleceği için hayati olduğunu söylerken, Türkiye’nin üyeliğinden de bir olasılık olarak değil, kesin bir ifadeyle söz etti.

Blair şunları söyledi:

"Şimdi 25 üyeli bir Avrupa’yla karşı karşıyayız. Önümüzdeki bir kaç yılda 28 ülke olacağız. Türkiye de Avrupa Birliği’ne üye olacak. Böyle bir dönemde Avrupa değişirken İngiltere’nin Avrupa konusndaki tavrına destek büyürken Avrupa Birliği’nden çıkmak ya da karar süreçlerinden kendimizi dışlatmak son derece saçma bir hareket olur."

İngiltere Başbakanı, Avrupa Birliği’nin iki farklı düzlemde işleyeceği ve İngiltere’nin etkisiz kalacağı gibi bir beklentinin de haksız olduğunu savundu. Blair şöyle devam etti:

"Halihazırda son derece hayalkırıcı bulduğum nokta şu: Avrupa’nın yeni ülkeleri, Sovyet hükmünden çıkmış olan ülkeler ve Türkiye gibi birliğe daha sonra katılacak gelişmekte olan demokrasiler, anayasanın ulus devletler için bir anayasa olması gerektiği, federal bir süper devlet anayasası olmaması gerektiği konusunda İngiltere’nin düşüncelerini paylaşıyorlar."

Tony Blair, ülkesinin egemenlik haklarından feragat ettiği eleştirilerini de vergi ve dış politika konularında kararların kendilerine ait olacağı talebini kabul ettiklerini vurgulayarak yanıtladı.
BBC TÜRKÇE SERVİSİ
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2004 Pazartesi 13:02:30
Güncelleme :21 Haziran 2004 Pazartesi 13:09:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?