18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Blair KKTC konusunda topu AB'ye attı

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde, KKTC'ye yönelik izolasyonun sona erdirilmesi konusunda AB bünyesinde çalışmaların sürdürüldüğünü ve konuyu AB içinde değerlendireceklerini belirterek, topu AB'ye attı.

Edinilen bilgiye göre Erdoğan, görüşmede Blair'den, Lefkoşa'daki Ercan Havalimanı'na direkt seferler düzenlemelerini ve KKTC'ye yönelik İngiliz yatırımlarının artmasını istedi. Blair ise bu taleplere, "AB içinde ne yapabileceğimize bakacağız" karşılığını verdi.

Erdoğan'ın, Ada'da "hayır" diyen tarafın AB'ye alınmasından, "evet" diyenin ise dışarıda kalmasından yakındığı ve Kıbrıs Türkleri için destek talebinde bulunduğu belirtildi. Blair'in de, "Kıbrıslı Rumlar umarız bu tutumlarını değiştirir, aksi halde hayat onlar için olumsuzlaşır" ifadesini kullandığı öğrenildi.

İngiltere Başbakanı Blair, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda İngiliz kamuoyunda bir sorun olmadığını, ancak hükümetler "evet" dese de, kamuoylarının "hayır" dediği ülkeler bulunduğunu kaydetti.

AB içinde son muhalefet kırıntılarının nasıl bertaraf edilebileceğine bakmaları gerektiğini dile getiren Blair, esasında asıl sorunun ekonomik tereddütlerden kaynaklandığını belirtti.

Blair, "Sizin büyüklüğünüzden korkuyorlar, siz bir Estonya değilsiniz" ifadesini kullandı.

Görüşmede eski DEP milletvekili Leyla Zana ve arkadaşlarının davası da gündeme gelirken, Blair'in insan hakları alanında atılan adımlarda Leyla Zana'yı örnek gösterdiği ve Avrupa kamuoyunun bu dava konusunda çok hassas olduğunu belirterek, davanın bir çözüme bağlanmasının yaratacağı olumlu havaya dikkat çektiği öğrenildi.

Erdoğan'ın ise yeniden yargılama sürecini kendilerinin başlattığını, ancak Türkiye'de yargı bağımsızlığı olduğuna işaret ettiği belirtildi. Erdoğan, sorunun çözülmesini kendilerinin de istediğini vurguladı.

Blair'in, Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından, AB'nin çelişkili bir tutum ortaya koyduğunu kabul ettiği ve bir çeşit özeleştiride bulunduğu öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre Blair, "Aslında haklısınız, AB'nin bir çelişkisi var bu durumda. Biz hem hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığından bahsediyoruz, hem de Zana konusunda tavır alın diyoruz" ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan, görüşmede son Anayasa değişiklikleri çerçevesinde DGM'lerin kaldırılmasına işaret ederek, Zana ve arkadaşlarının yeniden yargılanmaları halinde, sivil mahkemeye çıkacaklarına dikkati çekti.
ANKARA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2004 Salı 04:04:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?