17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Blair'den Irak'taki işkence görüntülerine tepki

Dün Amerikan CBS televizyonunda yayınlanan ve altı Amerikan askerinin Iraklı esirlere insanlıkdışı muamelesini gözler önüne seren fotoğraflar uluslararası alanda yoğun tepkiye yol açtı. Pekçok ülkenin yanısıra ABD’nin en büyük müttefiki İngiltere de esirlere yönelik muameleyi kınadı.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Iraklı mahkumların bugün bazı gazetelerde yayınlanan ve televizyonlarda gösterilen görüntülerinin kendisini dehşete düşürdüğünü söyledi.

Tony Blair mahkumlara yapılam muameleyi 'üzücü' olarak nitelendirdi.

Fotoğraflarda, Amerikan askerleri mahkumlara yönelik kötü ve aşağılayıcı muamelede bulunurken görülüyor.

Tony Blair'in sözcüsü, gazetecilere yaptığı açıklamada bu gibi davranışların, Irak'taki koalisyon güçlerinin uyguladığı politikaların tersi olduğunu belirtti.

Sözcü ayrıca, Irak'taki yaklaşık 150 bin koalisyon askerinin, birkaç kişinin eylemlerinden sorumlu tutulmaması gerektiğini vurguladı.

Amerika'da Cumhuriyetçi Parti'nin kongre üyelerinden Jim Leach olayın sorumlularının yargılanarak cezalandırılmalarını istedi.

Irak'taki Geçici Yönetim Konseyi'nin üyelerinden Adnan Paçacı da, forotğrafların Irak'ta büyük öfke vu huzursuzluğa neden olacağını söyledi.

Tepki çeken muamele

Iraklı mahkumların fotoğrafları önce Amerikan CBS televizyonununda yayınlanan '60 Dakika' adlı programda gösterilmişti.

Yayınlanan bir fotoğrafta, gülen Amerikalılar arasında, başlarına kukuleta geçirilmiş mahkumlar birbirlerinin üzerine oturmaya zorlanmıştı.

Bir diğer fotoğrafta ise mahkumlar vücutlarına teller bağlanmışken görüntülenmişti.

CBS yetkilileri, Pentagon'un Irak'taki gergin durum nedeniyle kendilerine fotoğrafları yayınlamama çağrısı yaptığını, bu nedenle fotoğrafların gösterilmesini iki hafta geciktirdiklerini açıkladı.

Amerikalı askeri yetkililer de, Bağdat yakınlarındaki cezaevinden sorumlu general ve beş askerin yargılandıklarını ve hapis cezasına çarptırılabileceklerini söyledi.

Irak'ta geçen ay da 17 Amerikan askeri mahkumlara kötü muamelede bulundukları gerekçesiyle geçici olarak görevden alımıştı.

Son görüntülerin ise Amerikalıların Irak'ın işgaline verdiği desteğin azalmakta olduğu bir dönemde, orduya yönelik alışılmadık eleştirilere neden olduğu belirtiliyor.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2004 Cuma 15:54:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?