19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

BM’den itiraf: Yardımı geç yaptık

Birleşmiş Milletler’in acil yardım operasyonlarını yürüten Jan Egeland, Hint Okyanusu’ndaki deprem sonrası bölgeye yönelik yardım çalışmalarına, yavaş bir başlangıç yapıldığını itiraf etti.

Jan Egeland, çalışmaların tam anlamıyla başlamasının 2-3 gün daha alacağını söyledi. Egeland’a göre, önlerindeki en büyük zorluklardan biri, evsiz kalan kişilere barınabilecekleri yerler bulunması.

Uluslararası yardım kuruluşları da, yardımların gecikmesinin, daha fazla kişinin ölümüyle sonuçlanabileceği uyarısında bulunuyor. Birleşmiş Millletler, deprem sonrası beş milyon kişinin yardıma muhtaç durumda olduğunu düşünüyor. Özellikle Endonezya ve Sri Lanka’da, yiyecek ve ilaç sıkıntısı çekildiği bildiriliyor.

Depremden en çok etkilenen ülkelerden Sri Lanka’ya da yardım malzemeleri ulaşmaya başladı. Yetkililer ülkede 24 bin kişinin öldüğünü, 4500 kişinin de kaybolduğunu açıkladı. Hindistan’da ölü sayısının 13 bini aşabileceği bildirildi.

Tayland’da yetkilier, kayıp listesindeki yaklaşık 6000 kişinin hemen hemen tamamının öldüğünü düşündüklerini açıkladı. Depremde ölü sayısı 80 bini aşarken, Kızılhaç yetkilileri bu rakamın 100 bini geçebileceğini söylüyor.

’Somalileri unutmayın’

Öte yandan Birleşmiş Milletler’in Acil Yardım Koordinatörü Jan Egeland, uluslararası toplumun, deprem ve tsunami felaketi sonrası Somali’yi genelde gözardı ettiğini söyledi.

Jan Egeland bu duruma gerekçe olarak, Birleşmiş Milletler personelinin, ülkede tsunamiden en çok etkilenen kıyılara daha yeni ulaşmasını gösterdi. BM yetkilileri, felaket sonucu en az 114 Somalilinin öldüğünü söylüyor. Ülkenin kuzeyindeki Hafun adasına giden yardım çalışanları, gördükleri durumu 'felaket' olarak nitelendiriyor. Adada yaşayan 8000 kişinin halen ne suyu, ne de yiyecek ve ilacı var.

Bu arada Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush da, Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder’in, Somali’nin borçlarının ertelenmesi önerisini değerlendirdiğini söyledi.

BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2004 Perşembe 12:56:17
Güncelleme :30 Aralık 2004 Perşembe 17:41:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?