18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

BM'nin telefonları dinlemede

Birleşmiş Milletler’in (BM) eski silah denetçilerinden Richard Butler ile Hans Blix’in de telefonlarının dinlendiği bildirildi. Butler, Irak’ın silahsızlandırılması konusunda yaptığı önemli görüşmelerin en az 4 ülke tarafından dinlendiğini açıkladı.

İngiltere’nin Uluslararası Kalkınma eski Bakanı Clare Short’un, İngiliz istihbaratının BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ı dinlediği iddiasının ardından açıklamalarda bulunan Butler, BM’deki görevi sırasında kendisinin de dinlendiğinden emin olduğunu söyledi.

ABC Radyosu’na konuşan Butler, görevi sırasında ABD, Fransa, İngiltere ve Rusya tarafından dinlendiğinin farkına olduğunu söylerken, "Nasıl mı biliyordum? Bunları yapanlar bana gelecekler ve işimi kolaylaştırmak için diğerlerinin kayıtlarını dinleteceklerdi. Bana ’Sadece size yardım etmek için buradayız’ diyecekler ve benim kayıtlarımdan hiç bahsetmeyeceklerdi" dedi.

1997-1999 yılları arasında BM Özel Irak’ı Silahsızlandırma Komisyonu İdari Başkanı olarak görev yapan Butler, BM’de birçok ajanın bulunduğunu bildikleri için önemli konuşmaları binanın bodrum katındaki gürültülü kafeteryalarda ya da Central Park’ta yapmak zorunda olduklarını sözlerine ekledi.

ABC, başka bir eski silah denetçisi olan Hans Blix’in de aralarında bulunduğu diğer görevlilerin telefonlarının da dinlendiğini bildirdi. Avustralyalı istihbarat yetkililerinin, eski silah denetçisi Hans Blix’in de aralarında bulunduğu başka kişilerin telefon kayıtlarını gördüğünü belirten ABC, bu kayıtların ABD, Kanada, Avustralya, İngiltere ve Yeni Zelanda’nın elinde bulunduğunu kaydetti.

İHA-SİDNEY
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2004 Cuma 10:48:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?