19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

BM'ye insan hakları ihlali suçlaması

Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch - HRW) Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ni terörizme karşı verilen mücadele sırasında insan haklarının ihlal edilmesine sessiz kalmakla itham etti.


“Hiçbir Kötülüğü İşitme, Hiçbir Kötülüğü Görme: BM Güvenlik Konseyi’nin Terörizme Karşı Küresel Mücadelede İnsan Hakları İhlallerine Yaklaşımı” başlıklı 17 sayfalık bir rapor yayınlayan İnsan Hakları İzleme Örgütü, Mısır’dan, Özbekistan’a Malezya’dan Fas ve İsveç’e kadar çok geniş coğrafyadaki ülkelerin, terörizme karşı mücadele gayretleri sırasında ciddi insan hakları ihlallerinde bulunduklarını kaydetti.

Raporda, bu tür insan hakları ihlallerinin BM Terörizm ile Mücadele Komitesi tarafından daha yakın takibe alınması gerektiğine dikkat çekilirken, “Hükümetler terörizme karşı küresel kampanyayı kullanarak insan hakları ihlallerinde bulunuyorlar,” diyen İnsan Hakları İzleme Örgütü BM Direktörü Joanna Weschler, “BM Güvenlik Konseyi bu tehlikeli gidişata şüphe uyandıracak şekilde sessiz kalmaktadır,” dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nin yeni kurulan Terörizm ile Mücadele Yönetim Başkanlığı’na derhal en az bir insan hakları uzmanı atanması gerektiğini savunan Örgüt, Güvenlik Konseyi’nin özellikle terör şüphelilerine yönelik kitlesel tutuklamalar yapan hükümetlere dikkat etmesi çağrısında bulundu.

Raporda, terör tehdidi altında bulunan ve uluslararası yardıma ihtiyaç duyan ya da terörizmle mücadele yasalarını abartılı, uygun olmayan ve bazen da fırsatçı bir şekilde kullanan ülkelerde, terörizm suçlamalarıyla tutuklananların, adil olmayan mahkemelerde yargılanmalarının ya da işkence görmelerinin gerçek terörizm tehdidini toplumdan uzaklaştırmadığı kaydedildi.

Weschler de, “Terörizmle mücadele adına insan hakları istismar edildiğinde, terörizmin yanı sıra bu mücadele de acılara sebep olmaktadır,” dedi.

BM üyesi ülkeleri Terörizm ile Mücadele Komitesi’ne zamanında, tam ve sistematik bir şekilde rapor vermeye çağıran İnsan Hakları İzleme Örgütü, bu konudaki aksaklıklara ve ihmale de dikkat çekti.

Komite’nin mevcut Başkanı Rusya Federasyonu BM Daimi Temsilcisi Vekili Alexander Konuzin’in, Komite’nin bu konudaki son tarih olan 30 Haziran’a kadar 515 rapor aldığını söylediği kaydedilen raporda, bunlardan 160’ının ikinci, 116’sının üçüncü, 4’ünün dördüncü rapor niteliğinde olduğu ve ikisinin de üye olmayan devletlerden geldiği kaydedildi. Raporda, 71 ülkeden ise Komite’ye bu konuda hiçbir rapor gelmediği ifade edildi.
NEW YORK
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2004 Salı 12:47:15
Güncelleme :10 Ağustos 2004 Salı 13:06:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?