18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Boğazdaki kazanın nedeni sorumsuzluk

Zeytinburnu açıklarında dün gece batan LPG tankı yüklü ro-ro gemisinin izin saatleri dışında nakil yaptığı ortaya çıktı. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Vekili Barış Tozer "tehlike atlatıldı" dedi.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Vekili Barış Tozer, İstanbul Boğazı Zeytinburnu açıklarında yaşanan gemi kazasının ardından LPG yüklü tankların kontrol altına alındığını bildirerek, "Tehlike atlatıldı" dedi.

Tozer, konuyla ilgili son durum hakkında yaptığı basın toplantısında, batan gemiden denize düşen 7 LPG tankından 5’inin "minimum risk alanı" olan Haydarpaşa Limanı’na çekildiğini söyledi. Diğer 2 tankın ise Ahırkapı’da kıyıda tutulduğunu bildiren Tozer, "Hava ve deniz şartları nedeniyle tanklar denizden çekilemiyor, ancak aralıklarla deniyoruz" dedi. Tozer, tankların çok güvenli olduğuna dikkat çekerek, olası bir patlama ihtimaline karşın bölgenin karadan 300 metrekarelik alanının boşaltıldığını ifade etti. Geminin yasal belgelerinin şu an için uygun olarak göründüğünü belirten Tozer, izin saatleri dışında yapılan nakil için, İstanbul Liman Başkanlığı’nın gerekli soruşturmayı başlattığını belirtti. "Tedbirlerin yanı sıra, şansta etkili oldu" diye konuşan Tozer, tankların patlama ihtimalinin çok düşük olduğunu ama her türlü önlemin alındığını vurguladı.

BOĞAZDA 90 GEMİ BİRİKTİ

Bakırköy Sahil Yolu ve İstanbul Boğazı’nın tankların tamamı denizden çıkarılıncaya kadar tedbir amaçlı olarak trafiğe kapalı tutulduğunu hatırlatan Tozer, boğazın her iki yakasında 90 geminin biriktiğini bildirdi. Söz konusu gemiler arasında dolu tankerler de olduğuna dikkat çeken Tozer, Boğazın güvenliği açısından ulaşımın bir an önce normale döndürülmesine çalıştıklarını kaydetti. Tozer toplam 138 ton LPG yüklü tankların, birlikte patlaması "küçük bir ihtimal" bile olsa, İstanbul’un büyük bir tehlike atlattığına dikkat çekti. Tozer, çalışmaların devam ettiğini bildirirken "Hayatını tehlikeye atarak çalışan personele teşekkür ediyorum" dedi.

7 LPG tankından 3’ü kontrol altına alınırken, Ahırkapı kıyılarına vuran 3 LPG tankından birinin delindiği bildirildi.

İstanbul Boğazı, dün gece Zeytinburnu açıklarında batan gemiden denize düşen 7 LPG tankının tamamının denizden toplanamaması nedeniyle, şehir hatları seferleri ve transit gemi geçişlerine kapalı tutuluyor.

BOĞAZ TRAFİĞİNİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Dün akşam Kartal-Zeytinburnu seferini yaparken, Zeytinburnu açıklarında batan DD-1 adlı gemiden denize düşen 7 LPG tankı, boğaz trafiğini dün geceden beri olumsuz etkiledi. LPG tanklarının her birinde 22 ton gaz bulunuyor ve herhangi bir patlama durumunda yaklaşık 3 kilometrekarelik bir alanın etkilenebileceği tahmin ediliyor. Kaza olasılığı nedeniyle, Şehir Hatları İşletmesi’ne bağlı vapurlar, saat 7.00’den itibaren Kadıköy-Eminönü, Kadıköy-Karaköy, Kadıköy-Beşiktaş, Üsküdar-Eminönü, Üsküdar-Beşiktaş ve Sirkeci-Adalar arasındaki seferlerini gerçekleştiremezken, İstanbul Boğazı’ndaki transit gemi geçişleri de kaza nedeniyle çift yönlü olarak kapalı tutuluyor. Batan gemiden düşen birkaç LPG tankının, Ahırkapı açıklarında kıyıya vurması ve bir patlama ya da yangın olasılığı göz önünde bulundurularak, Yenikapı-Sirkeci arasındaki sahil yolu da araç trafiğine kapatıldı.

BİR LPG TANKI DELİNDİ

Denize düşen 7 LPG tankından 3’ü kontrol altına alınırken, 3 LPG tankının da Ahırkapı kıyılarına vurduğu belirtildi. Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri’nden (KEGKİ)verilen bilgiye göre, Ahırkapı açıklarında kıyıya vuran tanklardan biri, kayalıklara çarparak delindi ve içindeki LPG boşaldı. Kontrol altına alınan tanklar Haydarpaşa Limanı’na götürülürken, Ahırkapı kıyılarında bulunan tanklar da itfaiye kontrolünde bulunuyor. Yetkililer denizde kalan son LPG tankının da kontrol altına alındığını ancak henüz Haydarpaşa Limanı’na çekilmediğini ifade etti.

ANKA
Yayın Tarihi : 13 Mart 2005 Pazar 12:38:58
Güncelleme :13 Mart 2005 Pazar 23:42:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?