19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Boğaz´ı en çok Türk gemileri kirletiyor

 
 
 
 
 
Oktar, Şile ve Çatalca arasındaki denizin 3 mil açığı ile Avcılar, Adalar ve Tuzla'nın 3 mil açığına kadar İstanbul Boğazı ve çevresinin deniz kirliliği denetiminin belediyeye ait olduğunu belirtti.
 
Geniş bir alanda iki gemi ile hava şartlarının elverdiği ölçüde 24 saat sürekli denetim yaptıklarını ifade eden Oktar, denizi kirleten gemilere de tonajına göre para cezası uygulandığını kaydetti.
 
Denetimin tamamen belediye tarafından yapılmasına rağmen kirletici gemilere kesilen cezaların sadece yüzde 20'sinin belediye bütçesine girdiğine dikkat çeken Oktar, yüzde 80'lik bölümün ise Hazine'ye gittiğini vurguladı.
 
Gemilere tonajına göre ceza verilmesinin çarpık bir uygulama olduğunu ifade eden Oktar, geminin büyüklüğü yerine kirletilen alanın büyüklüğüne göre uygulama yapılması gerektiğini belirtti.
 
Denetim sahalarında havadan kontrol çalışmalarının olduğunu ifade eden Oktar, ayrıca Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri'nden de destek aldıklarını, yürürlüğe giren Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri sistemi ile de 10 santimetrekarelik bir alandaki bir kirliliğin bile tespit edilerek kendilerine bildirildiğini söyledi.
 
CEZALAR, YENİ YILDA ARTTI
 
Oktar, 2003 yılında 18 (hariç) grostona kadar olan kirletici gemilere 3 milyar 407 milyon, bin (dahil) grostona kadar olan gemilere 56 milyar 786 milyon, 5 bin (dahil) grostona kadar olan gemilere 113 milyar 572 milyon, 5 bin grostondan büyük gemilere de 567 milyar 861 milyon lira para cezası verildiğini belirtti.
 
Cezaların 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren artırıldığına dikkat çeken Oktar, bu yıl 18 grostona kadar olan kirletici gemilere 4 milyar 378 milyon, bin grostona kadar olan gemilere 72 milyar 970 milyon, 5 bin grostona kadar gemilere 145 milyar 940 milyon, 5 bin grostondan büyük gemilere de 729 milyar 701 milyon lira ceza uygulanacağını söyledi.
 
41 GEMİYE 4 TRİLYONA YAKIN PARA CEZASI
 
Öte yandan, 2003 yılında Boğaz ve çevresini kirlettiği belirlenen 41 gemiye toplam 3 trilyon 647 milyar lira para cezası kesildi.
 
Denizi kirletenler arasında 17 gemi ile Türkiye bandıralı gemiler ilk sırayı alırken, bunu 4 gemi ile Malta, üçer gemi ile Panama ve Bahama, ikişer gemi ile St. Vincent ve Rus bandıralılar izledi.
 
Bu arada denizi kirleten Liberya, Mısır, Comuros, Cezayir, Hollanda, Bulgaristan, Norveç, Gürcistan, İsviçre ve Antigua bandıralı gemilere de çeşitli para cezaları uygulandı.
 
Yılda yaklaşık 50 bin geminin geçtiği İstanbul Boğazı'nda, kirletici gemiler en fazla denize yağ ve petrol akıtmak, fuel oil dökmek, sintine boşaltmak, yakıt taşırmak, katı atık dökmek, kirli su basmak, balans salmak gibi çevre suçları işliyor.
 
 
Ajanslar
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2004 Salı 15:58:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?