18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Boğaziçi Köprüsü’nde Öcalan eylemi

İmralı Cezaevi’nde hükümlü bulunun Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıl dönümü dolayısıyla bir grup kadın, Boğaziçi Köprüsü’nde eylem yaptı. Eyleme müdahale eden polis, gruptakileri gözaltına aldı.

Abdullah Öcalan’ın Kenya’dan Türkiye’ye getirilişinin yıl dönümü dolayısıyla kadınlardan oluşan 35 kişilik bir grup, Boğaziçi Köprüsü Avrupa Yakası girişini trafiğe kapatmak istedi. Gişelere kadar ilerleyen grubun, köprüde eylem yapmasına izin verilmedi.

Eyleme müdahale eden polis, gruptakileri gözaltına aldı.

Oturma eylemi yaptılar

Diyarbakır Demokratik Kadın İnisiyatifi üyesi kadınlar, teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilmesini protesto etmek ve Öcalan’ın sağlık sorunlarına yönelik duyarsızlığı eleştirmek amacıyla AKP Diyarbakır İl Başkanlığı’nda oturma eylemi yaptı.
Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü olan 15 Şubat’ı protesto etmek ve Öcalan’ın yaşam koşullarının değiştirilmesini isteyen Diyarbakır Demokratik Kadın İnisiyatifi üyesi bir grup kadın, AKP il binasına girdi. Öğle saatlerinde binaya giren 23 kadın, burada AKP’nin Kürt sorununda çözümsüz kalmasını protesto ettiklerini belirterek, oturma eylemi başlattı. Parti yetkilileriyle görüştükten sonra oturma eylemine geçen kadınlar adına bir açıklama yapan Saliha Aslan, eylemlerinin amacının başta Abdullah Öcalan’ın sağlık koşullarını iyileştirilerek tecride son verilmesi olduğunu belirterek, "Biz kadınlar olarak artık çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz. Bunun için savaşın bir an önce son bulmasını istiyoruz. AKP hükümeti bugüne kadar yeterli bir çaba içerisinde olmadı. Bu taleplerimizin yerine getirilmesi için AKP’ye ve Erdoğan’a çağrıda bulunuyoruz. Bunun için de oturma eylemi başlatıyoruz" diye konuştu.
AKP İl Başkanlığı’nda oturma eylemi yapan Diyarbakır Demokratik Kadın İnisiyatifi üyesi 23 kadın, Diyarbakır Milletvekili Fehmi Uyanık ve İl Başkanı Abdurrahman Kurt ile görüşme yaptılar. İl Başkanı Abdurrahman Kurt, kadınlara, "Anne acısını biliyorum. Annelerin gözyaşı dökmesini istemiyoruz. Herşey barıştan geçer. Tüm görüşlerinize açığız. Taleplerinizi değerlendireceğiz. Hak arayışları şiddetsiz olmalı. Şiddetsiz bir ortam için zemin hazırlayıp el ele vermeliyiz. Sizden işbirliği istiyoruz" dedi.
DEHAP’lı kadınlar daha sonra parti binasına gelen AKP Diyarbakır Milletvekili Fehmi Uyanak ile de bir görüşme yaptılar. Kürtçe ve Türkçe konuşan AKP Diyarbakır Milletvekili Fehmi Uyanık, ilk diyalogunu DEHAP’la kurduğunu ifade ederek, "Ben seçimden sonra herkesi ziyaret ettim. Benim için hiçbir partinin farkı yoktur. İmkanlar dahilinde sizlere yardımcı olacağız. Ben genel af taraftarıyım. Barışı istemeyen delidir. Öcalan sorunu beni aşar. Apo meselesinde tek başıma bir şey yapamam. Kızıltepe’de öldürülen Uğur terörist ise ben de teröristim. Bu işler birbirimizi kandırarak olmaz, bu benim tek başıma yapacağım bir şey değil. Hatta ben teskereye bile ret oyu verdim" şeklinde konuştu.
Daha sonra AKP İl Başkanı Abdurrahman Kurt, kadınların talebini, dinlediklerini belirterek, "Bizlere yapmış oldukları talepleri Başbakan Yardımcımız ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’ya, Adalet Bakanımız Cemil Çiçek’e ilettik. Bakanlarımızdan bizlere cevap gelirse hemen size bildireceğiz" dedi.
Diyarbakır ve Demokratik Kadın İnisiyatifi üyesi kadınlar, bakanlar ile görüşene kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyleyerek, oturma eylemlerini sürdürdüler.

ANKA / iha
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2005 Pazartesi 18:26:55
Güncelleme :14 Şubat 2005 Pazartesi 18:34:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?