18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bomba otobüsle taşınırken patladı

Fatih’te bir İETT otobüsünde meydana gelen patlamaya neden olan bombanın türünün belirlenmesine çalışılıyor. İstanbul Valisi Muammer Güler ise Çapa’da meydana gelen patlamada ölenlerden birinin bombayı taşıyan 26 yaşında bir kadın olduğunu açıkladı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı uzman ekipler, güvenlik çemberi içine aldıkları İETT otobüsü ve çevresinde başlattıkları incelemeleri sürdürüyor.
Üst düzey bir emniyet yetkilisi, patlamanın, ’’canlı bomba eylemi’’ ya da ’’otobüste eylem’’ amaçlı olmadığını, büyük bir olasılıkla parça tesirli olmayan ses bombasının taşınması sırasında meydana geldiğini bildirdi. Yetkili, bombayı taşıyan kişinin de ölen ya da yaralananlar arasında olabileceğini kaydetti.

SON BİLGİLERİ VALİ VERDİ

İstanbul Valisi Muammer Güler, Beyazıt-Soğanlı seferini yapan belediye otobüsünde meydana gelen patlamanın, patlayıcı bir maddenin taşınması sırasında meydana geldiğini ve hedefin otobüs içindeki yolcular olmadığını söyledi.
İÜ Çapa Tıp Fakültesi Acil Servisi’ndeki yaralıları ziyaret eden Vali Güler, Kemal Atay Amfisi’nde Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.
Vali Güler, Beyazıt-Soğanlı seferini yapmakta olan İETT’ye ait belediye otobüsünün ön tarafında meydana gelen patlamada 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 10 kişinin de yaralandığını bildirdi.
Yaralılardan 3’ünün ameliyatta olduğunu anlatan Güler, bunlardan birinin durumunun son derece kritik olduğunu kaydetti.
Yapılan araştırmada, otobüsteki bir kişinin, kucağındaki patlayıcı maddenin infilakı sonucu öldüğünün belirlendiğini dile getiren Güler, şunları söyledi:
’’Taşınmakta olan bir bomba nedeniyle patlamanın meydana geldiği, bunun büyük ihtimalle ses bombası olduğu, hedefin otobüs olmadığı, içindeki yolcular olmadığı anlaşılmıştır. Bombanın kucağında patladığı 25-26 yaşlarındaki genç bayanın kimlik tespiti çalışmaları sürdürülmektedir. Son günlerde İstanbul’un bazı yerlerinde buna benzer patlamaların olması nedeniyle, Marksist eğilimli illegal bir örgüt olduğu ihtimali yüksektir.’’ Güler, ’’Taşıyıcı bayan öldü. Kucağında patlama meydana gelmiş. Muhtemelen harekete bağlı bir patlama olduğu intibaı vardır. Ses bombasıdır. Otobüs hareket halinde olduğu için patlamanın bu nedenle olduğu anlaşılmıştır’’ dedi.
Bir gazetecinin sorusu üzerine ses bombasının kapalı alanlarda bu kadar tahribat meydana getirdiğini ifade eden Güler, muhtemelen bu patlamanın da başka bir yerde yapılmasının hedeflendiğini belirtti. Patlamanın NATO Zirvesi ile ilişkilendirilip ilişkilendirilemeyeceği sorulan Vali Güler, şunları kaydetti:
’’Çeşitli kuruluşların elbette ki eylem arayışları vardır. Onlarla doğrudan ilişkisi var mıdır, onu araştırıyoruz. Zirvenin sağlıklı olarak yürümemesi konusunda yapılmak istenen şeyler vardır. Uluslararası terörün hedefleri arasında bu tür organizasyonlar vardır. Bu Türkiye’de de olsa, başka yerde de olsa bu benzer potansiyel tehditler vardır. İstanbul polisinin aldığı tedbirlerin abartılı olduğu yönündeki görüşlere katılmadığımızı ifade ediyorum. Aldığımız tedbirler, bütün ciddiyetiyle zirve boyunca sürdürülecektir.
İllegal terör örgütlerin yaptıkları eylemler, müşterek bir amaç olmasa bile aynı istikamette seyir gösteriyor. Hedef Türkiye’nin itibarına, İstanbul’un prestijine zarar vermektir. Bu eylemlere mani olmak için elden gelen tüm gayretler gösterilecektir. Herkesin bu konuda duyarlı olması beklenmektedir.’’ Vali Güler, ’’NATO Zirvesi sırasında resmi tatil ilan edilecek mi?’’ sorusu üzerine de şunları söyledi:
’’Resmi tatil kesinlikle gündemde değil. Kaldı ki NATO Zirvesi’nin yapılacağı günler kamu hizmetlerinin bilakis yoğun tarzda yürütüleceği günler olacaktır. Resmi tatilden öte birçok kuruluşu 24 saat esasına göre kamu hizmetlerini en ağırlıklı hizmet verecek şekilde planlamaya tabi tuttuk.’’
MİLLİYET
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2004 Perşembe 18:32:28
Güncelleme :24 Haziran 2004 Perşembe 18:34:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?