20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Bombacı, Kandil eğitimli

Diyarbakır'daki bombalı saldırıyı gerçekleştiren PKK'lı terörist yakalandı. Kandil'de eğitim gören ve eylem için 3 hafta önce Türkiye'ye gelen zanlıyı, otomobil alırken ödediği paradaki parmak izi ele verdi.

Diyarbakır'da 6 kişinin ölümü, 67 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırının faili yakalandı. Hain saldırıyı, terör örgütü PKK'nın bombacıları arasında yer alan Kulp ilçesi nüfusuna kayıtlı Erdal P.'nin gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Polis, teröriste, saldırıda kullanılan otomobili alırken ödediği paraların üzerindeki parmak izinden ulaştı. Görgü tanıklarının ifadeleri doğrultusunda robot resmi de çizilen zanlıyı yakalamak için önceki gece Özel Harekât timleri 8 ayrı merkeze baskın yaptı. Operasyonda 7 kişi gözaltına alınırken, zanlılardan 23 yaşındaki Erdal P.'nin otomobili alan ve bombayı patlatan kişi olduğu anlaşıldı. Edinilen bilgilere göre Erdal P., 2002'de PKK'nın propagandasını yapmaktan gözaltına alındı. Zanlı, 5 ay tutuklu kaldığı cezaevinden çıktıktan sonra Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü kamplarına giderek bomba eğitimi aldı. Murat Karayılan kontrolündeki özel kuvvetlerde görev yapan bombacı 3 hafta önce Türkiye'ye giriş yaptı. Erdal P., ilk sorgusunda 6 kişinin hayatını kaybettiği saldırının talimatını Kandil'de bulunan 'Bahoz' kod adlı Fehman Hüseyin'den aldığını söyledi.

Bombalı saldırının ardından sonra özel ekip kuran Diyarbakır Terörle Mücadele Şubesi, ilk olarak olayda kullanılan Lada marka aracı inceledi. Aracın 3 gün önce teröristlerce satın alındığı belirlendi. Otomobilin noter devri yapılmadan satın alındığını belirleyen ekipler, satış protokolü ve teröristlerin verdikleri paralar üzerinde parmak izi aradı. Görgü tanıklarının ifadeleri doğrultusunda robot resimleri çizildi. Parmak izi ve eşkâl tarifleri doğrultusunda aracı alan kişilerin daha önce örgüte yardım ve yataklıktan kayıtlarının olduğu belirlendi. Şehrin giriş ve çıkışlarını kontrol altına alan ekipler, zanlıların şehir merkezinden kaçmalarını engelledi. Önceki gün Diyarbakır'ın çeşitli semtlerinde belirlenen 8 ayrı adrese Özel Harekât timlerinin de desteği ile operasyon düzenleyen ekipler bombacı Erdal P.'yi kent merkezinin Kayapınar beldesinde gözaltına aldı. Otomobili satın alan Erdal P.'nin bombaları patlatan kişi olduğu kaydedildi.

Telsiz düzenekli bomba kullanılmış

Diyarbakır Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorguya alınan Erdal P.'nin ilk ifadesinde, eylem talimatını Bahoz kod adlı Fehman Hüseyin'den aldığı belirlendi. Örgütün dağ kadrosunda 1 yıl süre ile metropollerde eylem gerçekleştirmek üzere bomba eğitimi aldığı belirlenen Erdal P.'nin 3 hafta önce Diyarbakır'a geldiği tespit edildi. Bombacının Diyarbakır'da örgütün hücre evlerinden birine yerleştiği ve patlayıcıların gelmesini beklediği belirtildi. Erdal P., ifadesinde otomobili Fuat Kaya sahte ismini kullanarak satın aldığını, bomba düzeneğini de yine kod ismini verdiği bir terörist ile birlikte hazırladığını söyledi. Olaydan iki gün önce Lada marka aracı olay yerine park ettiğini anlatan Erdal P., eylemi kendisinin gerçekleştirdiğini ve telsiz düzenekli bomba kullandığını itiraf etti. Erdal P.'nin olayın üzerinden bir müddet geçtikten sonra tekrar kırsala gitmeyi planladığı belirtiliyor. Bombacı önceki akşam 19.30 sularında gözaltına alındıktan sonra gece yer gösterme için olay yerine götürüldü. Zanlıların sorgusu sürüyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2008 Çarşamba 03:26:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?