2
Mayıs
2025
Cuma
ANASAYFA

Bombardıman resmen başladı

ABD ve Fransa’nın başını çektiği batılı ülkeler ateşkes kararının bozulmasının ardından Libya’ya müdahale için düğmeye bastı. 'Şafak Yolculuğu' adı verilen operasyonda Fransız uçakları ve ABD füzeleri Libya'yı vurdu. 48 kişinin öldüğü iddia edilen harekata sabah saatlerinde ara verildi. Gelişmeler göre gün içinde saldırılar tekrar başlayabilir.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya'ya müdahaleye yeşil ışık yakan kararının ardından dünya liderleri Fransa’nın başkenti Paris’te biraraya geldi. 22 ülkenin katıldığı zirveden Libya’ya müdahale edilmesi yönünde karar çıkmasının hemen ardından dün akşam harekata geçildi.

Fransız uçakları, dün akşam TSİ 18.45'te Kaddafi güçlerine ait bir askeri araca ateş açtı. Açılan ateş sonucu askeri araç imha edildi. El Cezire Televizyonu, uçakların 4 tankı vurduğunu duyurdu. Hava operasyonun Bingazi’nin 100-150 kilometre çevresini kapsadığı öğrenildi. Libya devlet televizyonu, bir Fransız uçağının düşürüldüğünü iddia ederken, Fransa Genelkurmay Başkanlığı, haberi yalanladı.

ABD DENİZDEN FÜZEYLE VURUYOR
Fransız uçaklarının saldırısından sonra ABD ve İngiliz savaş gemilerinden, Libya'daki hedeflere seyir (cruise) füzeleri fırlatıldı. Fırlatılan 112 seyir füzesinin, toplam 20 hedefi vurduğu açıklandı. Hedef alınan noktaların, koalisyon güçleri hava kuvvetleri pilotları için tehlike yaratabilecek hedeflerle, sivillere zarar vermesi mümkün olabilecek hedefler olduğu belirtildi.

Füze saldırılarının ana amaçlarından birinin, "insanlı savaş uçağı uçuşlarının yapılmasının koşullarını oluşturmak olduğu" kaydedildi.

'48 KİŞİ ÖLDÜ, 150 KİŞİ YARALANDI'
Libya'da uluslararası koalisyon tarafından birkaç kente yönelik hava saldırısında "

Libya silahlı kuvvetleri devlet televizyonundan yaptığı açıklamada duyurulan açıklamasında, saldırıda Trablus'un yanısıra, Sirte, Bingazi, Misrata ve Zuvara'nın vurulduğu ve 'sivil bölgelerde' 48 kişinin öldüğü, 150 kişinin de yaralandığı bildirildi.

TRABLUS'TA UÇAKSAVAR VE PATLAMA SESLERİ
Libya'nın başkenti Trablus'ta pazar sabahının ilk saatleride aralıksız uçaksavar atışları yapıldığı bildirildi. Kentteki Reuters muhabirleri, uçaksavar atışlarını patlamalar, makineli tüfek sesleri ve "Allah büyüktür" şeklindeki bağrışmaların takip ettiğini söyledi.

Libya devlet televizyonu, koalisyon güçlerinin bugün sabahın erken saatlerinde başkent Trablus'a hava saldırısı düzenlediğini bildirdi.

"Haçlı düşman"ın saldırılarını sürdürdüğü ifade edilen haberde, Trablus'un bazı bölgelerinin hava saldırısıyla ve roketlerle vurulduğu kaydedildi.

'HAVA SAVUNMASINA CİDDİ ZARAR VERİLDİ'
Adının açıklanmasını istemeyen bir ulusal güvenlik yetkilisi, "Kaddafi'nin hava savunma sistemleri ciddi şekilde etkisiz hale getirildi. Kaddafi'nin ve ona bağlı kara kuvvetlerinin bugünkü saldırılara karşılık olarak ne yapabileceğini tahmin etmek için henüz çok erken" diye konuştu.

ÖNCÜ ABD
Amerikalı yetkililer, ABD'nin operasyonda öncü konumda olduğunu belirterek, ABD savaş uçaklarının da operasyonlara dahil olacaklarını kaydetti. Bölgede koalisyon güçlerine ait yaklaşık 25 savaş gemisi ile 3 ABD denizaltısı olduğu, 5 ABD keşif uçağının da operasyonda yer aldığı ifade edildi. Koalisyon güçlerinin operasyonunun, ABD Afrika Komutanlığı'nda olduğunu belirten askeri yetkililer, ABD'nin harekata katılım kapasitesine elektronik saldırının da dahil olduğunu açıkladı.

FRANSA UÇAK GEMİSİ YOLLUYOR
Fransa Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Albay Thierry Burckhard da, yaptığı açıklamada, Charles de Gaulle uçak gemisinin bugün Libya'ya doğru yola çıkacağını bildirdi.

Uçak gemisinin Fransa'nın kuzeyindeki Toulon kentinden hareket edeceğini belirten sözcü, operasyona katılacak 20 kadar uçak arasında 8 Rafale, 2 Mirage 2000-D, iki Mirage 2000-5 ve Awacs'ların bulunacağını ifade etti.

Sözcü, avcı uçaklarının sivillerin hayatı tehlike olduğunda askeri hedefleri vuracağını kaydetti. Fransa'nın Libya'da ilk ateşinin Muammer Kaddafi yanlısı güçlerin bir aracını hedef aldığını bildiren sözcü, "18.45 civarında Kaddafi yanlısı güçlere ait olduğu açıkça belli olan bir Libya aracına ateş açıldı" dedi.

İSPANYA, 4 ADET F-18 UÇAĞINI İTALYA'YA GÖNDERDİ
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, "İspanya, BM'nin kararını etkili hale getirmek için üzerine düşen sorumluluğu, Libya halkını koruma sorumluluğunu kabul ediyor" dedi. Zapatero, 4 adet F-18 tipi askeri uçağın İtalya'ya doğru hareket ettiğini açıklarken, bu uçakların büyük olasılıkla bu sabah Libya'daki operasyona dahil olabilecekleri kaydedildi.

İspanya 4 F-18 uçağı ile birlikte Boeing 307 Cessna tipi nakliyat uçağı, F-100 tipi bir fırkateyn, bir denizaltı ve bir deniz gözetleme uçağını da Libya'daki operasyon için bölgeye gönderiyor. Operasyonlara, ABD, Fransa, İngiltere, Kanada ve İtalya'dan oluşan koalisyon güçleri katılıyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz güçlerinin de devrede olduğunu, operasyonlara katıldığını açıkladı.

Öte yandan Libya lideri Muammer Kaddafi'nin başkent Trablus'taki ikametgahı "Bab el Aziziye"nin çevresinde "insan kalkanı oluşturulduğu" bildirildi. İkametgah çevresinde binlerce kişinin toplandığı, burada havaya ateş açıldığı, sloganlar atıldığı bildirildi.

LİBYA, BM GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANTISI İSTEDİ
Libya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü toplantı düzenlemesini istediği bildirildi.

Haberi duyuran El Cezire ve El Arabiye televizyonları, konuya ilişkin kaynak ya da toplantının amacı konusunda detaylı bilgi vermedi.

Libya devlet televizyonu ise Muammer Kaddafi'nin ülkeye yönelik saldırıyı durdurmanın BM Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğu olduğunu söylediğini bildirdi, ancak toplantı beklentisine ilişkin herhangi bir ifadeye yer vermedi.

Libya nasıl vuruluyor ?
Libya operasyonunda uluslararası koalisyon güçleri Kaddafi'ye bağlı hava kuvvetleri, savunma sistemleri ve stratejik unsurları havadan ve denizden vuruyor. Kaddafi'ye bağlı birliklerinse, karşılık verecek durumda olmadığı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletlerin kararının ardından Libya'ya yönelik operasyonu başlatan uluslararası koalisyon, Kaddafi'ye bağlı güçleri havadan ve denizden de vuruyor. Zira birleşmiş milletler kararı uyarınca , kara operasyonu gündemde yok..

Operasyon ağırlıklı olarak Fransa ve İtalya’daki iki merkezden yürütülüyor. Komuta ise Amerika Birleşik Devletleri’nde..

Libya havasahasına ilk uçuşa başlayan ve ilk hedefleri vuran Fransız savaş uçakları, Akdeniz kıyısındaki Marsilya ve Istres ile Korsika'daki hava üslerinden havalanıyor. Amrikan savaş uçaklarıysa İtalya'nın Sicilya adasında bulunan Sigonella ve Trapani üsleriyle, Puglia bölgesindeki Coya Delkolle üslerinden havalanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Akdeniz'de 5 savaş gemisi bulunuyor. Bu gemilerden de Libya'nın hava sistemlerine yönelik füze saldırıları düzenleniyor. Koalisyon güçlerinin Akdeniz’de 3 denizaltı ve 20'den fazla savaş gemisi bulunuyor.

KOALİSYON’DA KİMLER VAR?
Hava operasyonlarına, İngiltere, İtalya, İspanya, Norveç, Danimarka, Hollanda ve Belçika da savaş uçaklarıyla destek veriyor. NATO uçakları hava harekatına doğrudan katılmasa da, ittifak'a ait üsler, uluslararası gücün kullanımına açık durumda.

Hava saldırılarında Libya'nın stratejik çıkarlarına yönelik nokta vuruşlar gerçekleştiriliyor. Hava savunma ve askeri komuta sistemleri ile cephanelikler ve tanklar vuruluyor.

KADDAFİ’NİN GÜCÜ
Uluslararası gücün yüksek teknolojiye sahip etkin vuruş gücüne Kaddafi'ye bağlı güçlerin karşı koymasıysa imkansız olarak görülüyor. 100 bin kişilik ordunun bir bölümü, ayaklanmanın başlamsından bu yana dağıldı veya muhalefet saflarına geçti.

Donanmada bünyesindeki iki denizaltının muhtemelen çalışmadığı, 400 kadar savaş uçağındansa sadece 20 kadarının havalanabildiği kaydediliyor

 

..
Yayın Tarihi : 19 Mart 2011 Cumartesi 12:57:08
Güncelleme :20 Mart 2011 Pazar 13:34:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasar ertas IP: 94.101.46.xxx Tarih : 19.03.2011 19:54:22

kendi aramizda kendi kendimize ben olsaydim iste söyle yapardim böyle ederdim böyle dogru yapilir böyle idare edilir cok konusuruz cok atariz basa gecincede 20 sene 40 sene hatta imkan olsa ömür boyu  idarede kalir bu fikri uygulamaya calisir veya calisirsin ama netice maalesef ortada (önce can sonra canan)  zaman ben olsaydim nah  yaparmisim  sen olsaydin nah yapardin zamani degil   ben  yaparim zamani hicte degil zaman biz zamani biz sen hala sen ben dersen senlik benlik yaparsan  tekil olarak haklida olsan (ki bu tarihte haklilik tarafi cok azdir)  cogullar gelir iside senide bitirir cogullar cogul oldugundan  daima güclü ve hakli hem öyle hem böyle