18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Borçlar silinecek

Londra’da görüşen G-8 ülkelerinin maliye bakanları, 18 ülkenin borçlarının silineceğini açıkladı. İşlemin toplam maliyetinin 40 milyar doları bulması bekleniyor. G-8 üyeleri, operasyonun Dünya Bankası, IMF ve Afrika Kalkınma Bankası’nın katkılarıyla gerçekleştirilmesini öngörüyor. İngiltere, IMF’nin altın stoklarının da borç silmede kullanılmasını istedi.
LONDRA (AA) - Sanayileşmiş ülkeler tarafından oluşturulan G-8 ülkeleri, yoksul ülkelerin borçlarının silinmesi konusunda anlaşırken borç silme operasyonunun 40 milyar dolar olacağı bildirildi.

Londra’da gerçekleştirilen G-8’in maliye bakanları toplantısının ortasında ayrılan, aynı zamanda toplantılarda AB’yi temsil eden Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker , borçların silinmesi konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi. Toplantıya ev sahipliği yapan İngiltere Maliye Bakanı Gordon Brown da düzenlediği basın toplantısında, dünyanın en yoksul 18 ülkesinin borçlarının tamamının silineceğini belirtirken IMF’nin payına düşen kısmının IMF kaynaklarınca karşılanması gerektiğini ifade etti. Toplantıda, ABD Hazine Bakanı ve İngiltere Maliye Bakanı, iyi yönetişim kriterlerini gerçekleştiren yoksul ülkelerin borçlarının silinmesini önerirken geri kalan 20 ülkenin borçlarının ise daha sonra silinmesini istemişti.

Toplam maliyetinin 40 milyar dolardan az olmayacağı tahmin edilen yoksul ülkelerin borçlarının silinmesi, Afrika Kalkınma Bankası, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ortak katkısıyla uygulanacak. İngiltere, IMF’nin altın rezervlerinin bir kısmının satılarak borç silmede kullanılmasını istiyor. Bu arada, G-8 maliye bakanlarına göre, küresel ekonomi bu yıl da büyüme trendine devam edecek, ancak yüksek petrol fiyatları nedeniyle bu yılın büyümesi, geçen yıla göre daha zayıf gerçekleşecek. G-8 grubu ayrıca, ABD’nin kamu maliyesini güçlendirmesini, Rusya ve AB’nin de yapısal reformları gerçekleştirmesini istiyor.



 

AA
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2005 Pazar 03:18:04
Güncelleme :12 Haziran 2005 Pazar 14:44:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?