20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Borsada '2001' paniği!

Borsada, '2001' korkusu. ABD'den başlayan durağanlık, borsayı 2001 seviyelerine mi getirecek?

Fortis Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, 2001 yılındakine benzer bir düzeltmenin Borsayı 40 bin-45 bin aralığına yerleştirebileceğini belirterek, ''En uç senaryoda bile düşülecek nokta 35 bin seviyesinin altı olmaz'' dedi.

Borsada yaşanan sert düşüşe ilişkin olarak konuşan Bürümcekçi, bir süredir ABD'de resesyonun fiyatlanmaya başladığını ve geçen haftadan itibaren de Avrupa borsalarının büyümeye ilişkin daha ciddi endişeleri fiyatlamaya başlayarak ''kervana katıldığını'' belirtti.

Bürümcekçi, bugün de ABD'de tatil nedeniyle borsalar kapalıyken, Avrupa borsalarında İstanbul Menkul Kıymetler Borsasındakine (İMKB) yakın sert düşüşler
kaydedildiğine dikkati çekti.

Şu ana kadar borsalar dışında dünyadaki gelişmelerden sert bir şekilde etkilenen bir piyasa bulunmadığını ifade eden Haluk Bürümcekçi, ''Ancak, küresel büyümenin belirgin şekilde yavaşlayacağı ve bunun zaten bir yavaşlama eğiliminde olan Türkiye'nin büyüme hızını daha da olumsuz etkileyebileceği beklentisi, şirket karlarına ilişkin endişeler nedeniyle borsalar üzerinde baskı kurmaya devam edecektir'' görüşünü aktardı.

Bürümcekçi, böyle bir düşüşün beklenip beklenmediğine ilişkin olarak da, yılın ABD'den gelen ilk verilerinin ekonomik aktivitede ciddi bir yavaşlamaya işaret ettiğini kaydederek, bunun fiyatlara yansımasının kaçınılmaz göründüğüne işaret etti.

Hareketin bundan sonraki seyrine yönelik beklentiler konusunda ise Bürümcekçi, İMKB için ABD'nin S&P 500 endeksinin seyrinin belirleyici olacağını belirterek, ''2001 yılındaki son resesyonda bu endeks, başlangıç ve dip noktası arasında toplam yüzde 45 oranında düşüş göstermiştir. Benzer bir düzeltme bizi 40 bin-45 bin aralığına yerleştirebilir. Zaten tepe noktasından bugünlere kadar görülen düşüş yüzde 22'ye ulaşmış bulunmaktadır. En uç senaryoda bile düşülecek nokta 35 bin seviyesinin altı olmaz'' dedi.

AA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2008 Pazartesi 15:17:25
Güncelleme :22 Ocak 2008 Salı 04:49:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tuna koru IP: 88.241.151.xxx Tarih : 21.01.2008 18:32:41

TÜRBAN KRİZİ NEDEN ORTAYA ÇIKTI SANIYORSUNUZ RTE İÇİN CAN SİMİDİDİR TÜRBAN AMA ARTIK KOYUN GİBİ KANMAYALIM GERÇEKTEN SAMİMİ OLSA 5.5 YILDIR GİRİŞİMDE BULUNUR SORU SORANLARA TÜRBAN TAKAMIYORLARSA PERUK TAKSINLAR DİYE DALGA GEÇMEZDİ AMA EKONOMİDE BEKLENEN KRİZ VE DARALMA KAPIDA KURTARICI YİNE TABİKİ TÜRBAN YERSENİZ!!!!