19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Boşnaklardan 'Boşnakça Yayın' a tepki

Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerdeki yayınların ilki, radyo veTV'de bu sabah Boşnakça ile başladı. Boşnaklar'dan bu yayınlara tepki geldi.
      İlk radyo yayını, TRT Radyo-1'de, sabah 06.10'da, ''Yerel dil ve lehçelerde yayınımızın Boşnakçasını veriyoruz'' anonsunun ardından gerçekleştirildi.
      Bir bayan ve bir erkek spikerin sunduğu 35 dakika süren Boşnakça programın sonunda, ''Boşnakçasını yaptığımız yayının şimdi Türkçesini dinleyeceksiniz'' anonsu yapıldı. Yayın, 06.45'te sona erdi.
      ''Kültürel Zenginliğimiz'' adlı programda, yurttan ve dünyadan önemli gelişmeler ile spor haberleri yer aldı.
      Program, TRT-3 televizyon kanalında bugün saat 10.30'da yayımlanacak.
      Radyo-1 ve TRT-3'teki yayınlar; pazartesi Boşnakça, salı Arapça, çarşamba Kirmanca, perşembe Çerkezce, cuma günleri de Zazaca yapılacak.
      Farklı dil ve lehçelerde radyo ve televizyon yayınına, AB uyum yasalarının uygulanması açısından büyük önem veriliyordu.
     
     BOŞNAKLAR TEPKİLİ

      Bosna-Hersek Dostları Vakfı, TRT'de Türkçe dışında yayın yapılacak diller arasında Boşnakça'nın da bulunmasına tepki gösterdi.
      Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Erdem, bazı göçmen vakıf ve dernekleri adına yaptığı yazılı açıklamada, TRT'nin Türkçe'den başka dillerde yayın yapma kararı aldığını ve Boşnakça'nın da bu diller arasında bulunduğunu hatırlattı.
      ''Bizler bu kararı ve uygulamayı hayretle karşılıyoruz'' diyen Erdem, vakfın ve diğer göçmen derneklerinin Boşnakça yayın talebinin bulunmadığını vurguladı. Erdem, açıklamasında şunları kaydetti:
      ''Bizler kültür ve inanç itibarı ile Türk milletinin bir parçasıyız ve Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Ne mutlu Türk'üm diyene' ifadesindeki ruhu ve anlayışı bütün kalbimizle destekliyoruz. Türkiye'yi parçalamak ve her bir parçayı sömürge yapmak isteyenlerin tehlikeli dayatmalar peşinde oldukları ve son zamanlarda bu oyunlarına, Türkiye'de yaşayan bizleri de alet etmek istemelerini üzülerek izliyoruz.'' Erdem, Boşnakça'yı evlerinde, düğünlerinde ve hayatlarının her alanında rahatlıkla konuştuklarını dile getirerek, ''Senaryo yazarı herkesçe belli olan böyle bir oyunda yer almayacağımızı ifade ediyoruz'' dedi.
     
     "BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜĞE ZARAR VERİR"

      Kosova-Üsküp Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Recep Gündüz, TRT'nin farklı dil ve lehçelerde yayın yapmasını doğru bulmadıklarını belirterek, ''Bunun, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğüne zarar vereceği endişesini taşıyoruz'' dedi.
      Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de birçok faklı etnik grubun yaşadığını ifade ederek, yıllardır dillerini rahatça konuşabildiklerini, kültürlerini yaşatma konusunda sıkıntı yaşamadıklarını söyledi.
      Bursa'da, çok sayıda eski Yugoslavya göçmeni Arnavut, Boşnak, Torbeş asıllı vatandaşın yaşadığını ifade eden Gündüz, bu etnik grupların, evlerinde ve aralarında konuştukları kendi dillerinde yayın yapılmasına sıcak bakmadığını kaydetti.
      Derneklerine üye çok sayıda Boşnak asıllı vatandaş olduğunu kaydeden Gündüz, ''Dernek üyelerimiz ağırlıkla Arnavut. Ben de Arnavutum ve yaklaşık 42 yıldır kendi ana dilimi konuşuyor, kültürümü yaşıyorum. Türkçeyi konuşmaktan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan da mutluluk duyuyoruz. Farklı dil ve lehçelerde yayın yapılmasının, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğüne zarar vereceği endişesini taşıyoruz'' diye konuştu.
     
     TÜRKÇE ALTYAZILI TV YAYINI

      Öte yandan ilk televizyon yayını, TRT-3'de Türkçe altyazılı olarak Boşnakça yapıldı.
      Yarım saat süren yayın, saat 10.30'da TRT-3'de spiker Yasemin Pamukçu'nun anonsuyla başladı.
      Bugünden itibaren ''Kültürel Zenginliğimiz'' adı altında yeni bir programın yayınına başlayacaklarını belirten Pamukçu, bu programların hafta içi hergün TRT-3'de saat 10.30'da değişik dil ve lehçelerde yapılacağını söyledi.
      ''Kültürel Zenginliğimiz'' adlı programlarda yurttan ve dünyadan önemli gelişmelerin yer aldığı haber özetleri ile çeşitli iç ve dış spor olaylarından oluşan spor haberlerinin yer alacağını ifade eden Pamukçu, ayrıca gelenek ve göreneklerden oluşan çeşitli belgesellerle Türkiye'nin doğal ve tarihi yörelerini sergileyen magazin programlarının da bu yayınlarının konuları arasında bulunduğunu söyledi. Pamukçu, ''Kısacası yurdumuzdaki çeşitli dil ve lehçelerde yayınlanacak olan bu programlar, kültürel zenginliğimizin bir aynası olacak'' dedi. Pamukçu, ilk yayının Boşnakça yapıldığını söyledi.
      Daha sonra Türkiye'nin doğal ve tarihi güzelliklerinin görüntüleri eşliğinde ''Kültürel Zenginliğimiz'' programı Türkçe altyazılı olarak Boşnakça ekrana geldi.
      ''Yurttan Dünyadan'' adlı haber özetleriyle başlayan programda, Boşnakça parçaların yer aldığı ''Müzik'' bölümü ve spor haberleri yayınlandı. Ayrıca ''Maviden Yeşile'' ve ''Anadolu'nun Güzellikleri'', adlı kısa belgesellerde Türkiye'nin doğal güzelliklerine yer verildi.
      Radyo-1 ve TRT-3'teki yayınlar; pazartesi Boşnakça, salı Arapça, çarşamba Kirmanca, perşembe Çerkezce, cuma günleri de Zazaca yapılacak.
MİLLİYET
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2004 Pazartesi 19:22:35
Güncelleme :8 Haziran 2004 Salı 00:49:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?