19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Bot: Türkiye diğer üyelerle aynı haklara sahip olacak

AB dönem başkanı Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bernard Bot, Türkiye’nin AB’ye girmesinin 10-15 yıl alacağını, üyelik sürecinin tamamlanmasıyla diğer AB ülkeleriyle aynı haklara sahip olacağını belirtti.

The Washington Times gazetesinde "Türkiye Avrupa’ya Aittir" başlığıyla yayınlanan makalesinde, AB’ye üyelik sürecinin Türkiye’yi çoktan değişimden geçirmeye başladığını ve aynı şekilde Türkiye’nin üyeliğinin AB’yi de derinden etkileyeceğini kaydeden Bot, şu ifadelere yer verdi:

"10-15 yıl içinde 500 milyon nüfuslu AB halkı, 80 milyonluk bir ülkeyi içine alacak. Türkiye, diğer aday ülkelerle aynı haklara sahip olacak, büyüklüğü bu ülkeye AB kararlarında daha geniş bir söz hakkı verecek. Önümüzdeki yıllar Türkiye’deki ekonomik büyümeyi geliştirmek, AB’nin kurumsal, sosyal ve ekonomik çerçevesini geliştirmek için kullanılmalı. Eğer Türkiye ve AB başarılı olursa, Türkiye’nin üyeliğinin etkisini yumuşatabiliriz. Türkiye’nin kırsal alanlarından milyonlarca insanın AB’nin başka bölgelerine göç etmesi veya Türkiye’nin AB kaynaklarını emeceği korkularının da temelsiz olduğu kanıtlanacak."

Hollanda Dışişleri Bakanı, AB’nin Türkiye ile ilgili kararının stratejik öneminin çok büyük olduğunu ve bu kararın, "Batı ülkelerinin İslam’a karşı önyargısı olmadığına" işaret ettiğini belirtti. Bot, Türkiye’nin AB’ye üyelik kararının, Avrupa’nın kendi sınırlarının ötesinde bir istikrar gücü olarak jeopolitik etkisini artıracağını ve bu durumun trans-Atlantik ilişkilerine de yarayacağını savundu.

Türkiye’nin üyeliğiyle birlikte AB’nin Suriye, Irak, Ermenistan ve Kafkaslar’a komşu olacağını, Avrupa ile Ortadoğu’nun yakınlaşacağını kaydeden Bot, bu durumun risklerle birlikte fırsatlar da yarattığını kaydetti.

aa
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2004 Pazartesi 09:56:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?