17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Bot'tan Türkiye itirafı

AB Dönem Başkanı Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bernard Bot, Türkiye ile 17 aralık zirvesinde anlaşma sağlanamamış olsaydı, AB açısından bunun bedelinin çok ağır olacağını söyledi. 
Bot, Hollanda’nın etkin gazetesi De Telegraaf’da yayımlanan söyleşisinde, Türkiye ile varılan uzlaşmayı savundu ve bunun her iki taraf için de bir başarı olduğunu belirtti.
AB’nin, Türkiye ile Gümrük Birliği uygulamasını yürüttüğünü, bu çerçevede ortak olarak masaya oturma dışında her şeyi paylaştığını hatırlatan Bot, ’zirvede, Türkiye ile müzakerelere başlanması kararı alınmayarak kapı dışında tutulmaya devam edilseydi, mevcut anlaşmalar kapsamında bir başka şekilde yine Türkiye ile ilişkilerin sürdürülmek zorunda kalınacağını’ ifade etti. 

Bot’a göre Türkiye’nin dostluğu kaybedilebilirdi

"O zaman bunun bedeli ağır olurdu" diyen Bot, Türkiye’nin üyeliğinin uzun süredir ertelendiğine dikkat çekerek, müzakere sürecini dışlayan yönde atılacak bir adımın artık Türkiye’nin dostluğunu da kaybetmek anlamına gelebileceğini söyledi.
Türkiye konusunun dönem başkanlığının en önemli dosyası olduğunu vurgulayan Bot, görevi aldıkları ilk günden itibaren önce kendi bakanlar kurulunu bu konuda ikna etmek zorunda kaldığını kaydetti.

"Wolfgang Schüssel, son ana kadar direndi"

Dönem başkanlığı sırasında Türkiye ile müzakerelere başlanmasını öngören bir çerçeve için 24 ülke ile yoğun diploması trafiği yürüttüklerini söyleyen Bot, son ana kadar hemen hemen bütün ülkelerle anlaştıklarını, ancak Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel’in zirvede son güne kadar direncini sürdürdüğünü belirtti.

"Zirvedeki gerginlik Chirac sayesinde aşıldı"

Türkiye’nin müzakere tarihi olarak 3 ekim 2005 tarihini hemen kabul edeceklerini umduklarını da belirten Bot, "ancak öyle olmadı. Çok sert tartışmalar geçti. 17 Aralık sabahı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ankara’ya dönmek istedi. İngiltere Başbakanı Tony Blair, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın da devreye girmesiyle uzun konuşmalar yaptık. Bu arada Kıbrıslı Rumlar konuyu tekrar zora sokmak,yokuşa sürmek istedi. Ancak bu noktada Chirac çok iyi iş yaptı, onun sayesinde bu noktayı da aştık" dedi.

Kıbrıs konusu görüşmeleri kopma noktasına getirmiş

Sonuç bildirisinin metninin yaklaşık iki aydır masada olduğunu ve bunun Türk tarafınca da bilindiğini anlatan Bot, Türklerin itirazlarının Kıbrıs’tan çok, diğer koşullara yönelik olduğunu söyledi.
Bot, Türk tarafının 40 danışmanla Kıbrıs konusunu tartıştığını ve görüşmelerin zaman zaman kopma noktasına geldiğini de belirtti.

AB ülkelerinde kamoyu Türkiye konusunda ikna edilmeli

Hollanda Dışişleri Bakanı Bot, bazı kamuoylarının Türkiye’nin üyeliğine neden sıcak bakmadığı yolundaki soruyu yanıtlarken, bu konuda politikacılara önemli görevler düştüğünü, siyasetçilerin Türkiye’nin üyeliğinin Birliğe kazandıracağı güç ve yararlar konusunda ikna çalışmalarını sürdürmeleri gerektiğini söyledi.
Bu konuda Hollanda kamuoyunda da çalışma yapılmadığını belirten Bot, kendisinin 2005 içinde en azından Hollandalı çiftçileri, Türkiye üye olduğu takdirde neler kazanabilecekleri konusunda aydınlatmaya çalışacağını, Avrupa anayasasının referandumu sırasında da Türkiye’nin sağlayacağı yararları anlatacağını bildirdi.

AA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2004 Perşembe 14:00:29
Güncelleme :23 Aralık 2004 Perşembe 14:08:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?