19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Böyle tesadüf görülmedi

Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinden okumak için gittiği Tayvan'da televizyon yıldızı olan 29 yaşındaki Uğur Rıfat Karlova, kendi hazırlayıp sunduğu şov programlarında Türkiye'yi tanıtıyor.

Tekirdağlı 29 yaşındaki Uğur Rıfat Karlova, öğrenim için gittiği Tayvan'da şöhretin kapılarını aralayarak reklam ve şov dünyasının en iyileri arasına girdi. Türkiye'de adı dahi duyulmayan Karlova, Tayvan başta olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinde en çok izlenen reklam ve şov programlarında oynuyor. Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde işçi bir babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Uğur Rıfat Karlova, ilk, orta ve lise eğitimini Tekirdağ'da tamamladı.

Tekirdağ'da Anadolu Turizm Otelcilik Lisesi'nde okuyan Rıfat Karlova, ardından Mersin Üniversitesi Anamur Meslek Yüksek Okulu Turizm ve Otelcilik Bölümü'nü bitirdi. Üniversite eğitimi boyunca yazları rehberlik yapan Karlova, yeniden üniversite sınavına girerek Turizm Bakanlığı'nda görevli bir arkadaşının tavsiyesi ile Çince öğretilen Sinoloji Bölümü'ne kayıt yaptırdı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Sinoloji (Çince) bölümünden 2006 yılında mezun olan Uğur Rıfat Karlova, aynı yıl Tayvan Turizm Bakanlığı'nın verdiği bursu kazanarak dil ve yüksek lisans yapma şansını elde etti. Tayvan'daki ilk yılında Ulusal Tayvan Normal Üniversitesi'nde 1 yıl Çince hazırlık okuyan Karlova, bu sürede Taiwan ve Çin televizyonlarında birçok yapıma oyuncu ya da konuk olarak katıldı. 2007 yılından itibaren aynı okulun Siyaset Bilimi Bölümünde yüksek lisansına devam etti.

TESADÜFEN TELEVİZYON YILDIZI OLDU

Uğur Rıfat Karlova, okumak için gittiği Tayvan'da tesadüfen oynadığı bir belgesel ile televizyonlarda yıldız olduğunu söyledi. Karlova ilginç hikayesini şöyle anlattı:

"Bir gün sokakta yürürken iki Tayvanlı 'Bakar mısınız' dedi. Bir reklam filminde rol alacak yabancı arıyorlarmış. Kaldırımda fotoğrafımı çekip onlardan haber beklememi söylediler. Hatta 'arkadaşların varsa onlara da haber ver, bir barı yabancılarla doldurmamız gerekiyor' dediler. Okula dönüp arkadaşlarıma haber verdim, onlar da kabul etti, bir Guatemalalı, Bir Türk, bir Naurulu arkadaşımla çekime gittik. Orada kalabalık bir sevinç anı yarattık. Reklam şu anda TV'lerde gösteriliyor" dedi.

Bu reklam filminden sonra televizyon dünyasında şansı açılan Karlova'ya Tayvan Devlet Televizyonu'nun çekeceği ilk ulusal tarih belgeselinde rol teklif edilmiş. Karlova, 1800'lerin sonunda Tayvan'a gelen, ülkede çok tanınan Batılı misyonerlerden Kanadalı George Leslie MacKay'i canlandırmış. Ayrıca Nissan, Beko, 3M, Gigabayt gibi markaların reklamlarında kamera karşısına geçen Karlova, Tayvanlıların çektiği 17 Ağustos Depremi'ni anlatan filmde de 'Mühendis Abdullah' olarak rol almış. Halen Tayvan televizyonlarının en çok izlenen şov programlarından biri olan 'Halin's Show'u sunan Karlova, buradaki performansı ile Tayvanlıların beğenisini topluyor.

Zaman zaman Türkçe şarkılar söyleyen Karlova programda Türk yemekleri de yapıyor. Türkiye'ye tatile gelen Karlova, 70 yaşındaki babası Mehmet Karlova ile tatilini geçiriyor. 3 yıldır Tayvan'da olduğunu belirten Karlova, "Birçok uluslar arası firmaların reklamlarında oynadım. Nissan, Beko, 3M, Gigabayt gibi reklamlarda oynadım. Tayvanlıların çektiği 17 Ağustos Depremi'ni anlatan filmde 4 bölüm oymadım. Tayvan'da birçok ünlü ismin televizyon programına katıldım. Programda Türkiye'yi anlatıyorum. Gün geliyor yemek yapıyorum. Tayvan'da Çince stand-up yapıyorum. Tayvan'da Çince stand-up yapan tek yabancı benim. Çinlilerin televizyon dünyasında kendime yer buldum. Beni seviyorlar, bende onları seviyorum. Türkiye'yi hiç bilmiyorlar. Orada Türkiye'yi tanıtıyorum." dedi.

TÜRKİYE'Yİ TANITIYOR

Okumak için gittiği Tayvan'da bir anda televizyon yıldırı olan Karlova, "2006 yılından bu yana Tayvan'da okuyorum. Siyaset bilimlerinden mezun oldum. Şuanda seslendirme ve reklam çekimlerinde oynuyorum. Televizyon programlarında sunuculuk yapıyorum, dizilerde oynuyorum, tek kişilik gösteri yapıyorum. Okuduğum bölüm ile yaptığım iş arasında pek bağlantı yok. Fakat zevk aldığım şey sahnede olmak. Türk olarak Uzakdoğu'da sahneye çıkmak benim için inanılmaz keyifli, bir süre daha mücadeleye devam etmek istiyorum. Tayvan'da bir Türk olarak sahnede, televizyonda yeni şeyler yapmak istiyorum. Sürekli reklam projeleri geliyor, onları değerlendiriyorum. 'Halin hoca Merhaba' isimli bir programa devam ediyorum, şuanda program çok iyi gidiyor. İki ayda yaklaşık 30 bölüm bitirdim. 20 günlüğüne tatil için Türkiye'ye geldim, döndüğümde programlara devam edeceğim.

Tayvan'da yabancı olarak televizyon programlarında olmak, bir yada iki kez olabilirsiniz ama sürekli olmak çok zor. Bana yolda rastladılar belgesel çekiyoruz, oynar mısın dediler. Tayvan'daki çok tanınmış bir misyoner var. Onu canlandırdım, fakat ondan sonra sürekli teklif gelmeye başladı. Yavaş yavaş televizyon dünyasının içine girdim ve girdikçe kendimi buldum. Programlarımda Türkçe rşarkılar söylüyorum, dans ediyorum, Türk yemekleri yapıyorum. Mesela Tuba Büyüküstün'ü gösterdim orada çok beğenildi. Orada mücadeleye devam etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Uğur Rıfat Karlova'nın babası Mehmet Karlova ise oğlu ile gurur duyduğunu söyledi. Küçük yaşta annesini kaybetmesine rağmen oğlunun hayata çok sıkı tutunduğunu ifade eden baba Karlova, "Bir gün bana Tayvan'a gitmek istediğini söyledi ve benden destek istedi. Bende onun heyecanına ortak oldum ve gitmesine izin verdim. Daha sonra bana belgeselde oynadığını ve televizyonlara çıktığını anlattı. İnternet sayesinde bizde sürekli görüşüyorduk. Bir anda televizyonların yıldızı olması beni de çok gururlandırdı. Çok uzakta ama iyi olduğunu bildiğimden içim rahat, onunla gurur duyuyorum" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2009 Cuma 13:44:55
Güncelleme :14 Ağustos 2009 Cuma 14:14:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?