18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bozdağ: 'Yarı başkanlık gelecek'

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 2014 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ile 'Yarı Başkanlık' sistemine geçilmiş olacağını belirerek, "Bu sadece bir laf değil. Bunun literatür tartışmalarına bakın, bizim anayasamıza bakın beraber değerlendirdiğiniz zaman Türkiye bu konuda bir çalışma yapılmadığı takdirde fiilen yarı başkanlık sistemine Cumhurbaşkanlığı seçimiyle bana göre geçmiş olacak" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Rixos Otel'de düzenlenen "Hükümet Sistemi Arayışı Sempozyumu"na katıldı. Burada bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, konuşmasında parlamenter sistem ile başkanlık sistemini karşılaştırarak değerlendirmelerde bulundu. Bozdağ, 89 yılda Türkiye'de 61. hükümet olduğunu belirterek, "Eğer Türkiye'de Başkanlık Sistemi olsaydı bugün 17. Başkan olacaktı" dedi.

61. hükümetin kurulabilmesi için 305 sene geçmesi gerekiyordu" diye konuştu. Parlamenter sistemin Türkiye uygulamasının istikrarsızlıkları yansıttığını ifade eden Bozdağ, "Başkanlık Sistemi sabit görev süresiyle bir istikrar getiriyor" dedi. Tek başına iktidarlar döneminde Türkiye'nin başarılar elde ettiğini ifade eden Bozdağ, koalisyon hükümetleri döneminde ise elde edilen kazanımların kaybedildiğinin altını çizdi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Böylesi yap-boz tahtası olan bir yerde istikrar olmaz. Bakan daha çaycısını tanıyamadan değişiyor. Bakan daha etrafındakileri ismiyle çağırmadan ortadan kalkıyor" diyerek koalisyonlar dönemindeki hükümetin sürekli değişmesinin etkilerine dikkat çekti. Bozdağ ayrıca hesapverilebilirlik bakımından da parlamenter sistemin sakıncaları olduğunu ifade ederek, "Koalisyon olduğu zaman hesap ödeyecek, faturayı ödeyecek olan yok. Herkes hesaptan kaçabiliyor orada" şeklinde konuştu.

PARLAMENTER SİSTEM HER TÜRLÜ HUKUK DIŞI OPERASYONA AÇIK

Parlamenter sistemin her türlü hukuk dışı operasyona açık olduğunu da belirten Bozdağ, "Türkiye'nin parlamenter sistem uygulaması her tür hukuk dışı ve ahlak dışı operasyona müsaittir. Hukuk dışı operasyon derken, darbeler, muhtura vesaire bunları kastediyorum" diyerek, milletvekili transferleriyle de ahlak dışı operasyonların gerçekleştirildiğini ifade etti. AK Parti'nin ise milletvekili sayısı bakımından büyük çoğunluk olduğu için bu tür hukuk dışı operasyonlara karşı sağlam olduğunu söyleyen Bozdağ, hangi sistemin hukuk dışı operasyonlara izin vermiyorsa kendisinin onu desteklediğine vurgu yaptı.

Bekir Bozdağ ayrıca Türkiye'de yasama, yürütme ve yargının birbirinden bağımsız olmadığını da söyledi.

TEK ADAM SÖYLEMLERİ

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Başkanlık sistemi ile diktatörlük döneminin olacağı iddialarını da değerlendirdi. Bozdağ, Başkanlık sisteminin diktatörlüğe baş kaldırı olduğunu belirterek, otoriter sisteme başkaldırı nedeniyle, diktatörlüğe bu sistemin izin vermeyeceğini belirtti. Bozdağ ayrıca bu söylemlerin vatandaşı korkutmak için söyleyerek, "Başkanlık sistemine karşı çıkanlar, 'biz başkan olamayız' diye karşı çıkıyorlar" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, ayrıca 2014 yılında fiilen yarı başkanlık sistemine geçileceğini belirterek, Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilecek olmasını yarı başkanlık sistemi olarak değerlendirdi. Bozdağ, "Çünkü 2014 seçiminden sonra Türkiye fiilen yarı başkanlık sistemine geçmiş oluyor. Bu sadece bir laf değil. Bunun literatür tartışmalarına bakın, bizim anayasamıza bakın beraber değerlendirdiğiniz zaman Türkiye bu konuda bir çalışma yapılmadığı takdirde fiilen yarı başkanlık sistemine Cumhurbaşkanlığı seçimiyle bana göre geçmiş olacak" diye konuştu.

Bekir Bozdağ'ın konuşmasının ardından ise sempozyuma katılımından dolayı Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki tarafından kendisine plaket takdim edildi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2012 Çarşamba 14:02:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?