19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Bremer'den 'kirli demokrasi' itirafı

Egemenliğin Irak’taki geçici hükümete devredildiği 28 hazirana kadar Irak’ta sivil yöneticilik görevi yapan Paul Bremer, "Irak’ta ABD tarzı bir demokrasi olmaz" dedi.

Bremer, Fox televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Irak’ta kurulacak demokrasinin "kaygan ve kirli" olacağını savundu.

Irak’ın demokrasiye geçiş sürecini değerlendiren Bremer, “kendimizi aldatmayalım. Başlangıçta bu biraz kirli olacak. İnsanlar bizim kendi anayasamızı bile 12 yılda yazdığımızı unutuyor. 1776-1778 yılları arasında ABD’deki gelişmeler de hoş değildi” dedi.

Irak’ta demokrasinin yerleşmesinin vakit alacağını ifade eden Bremer, “bu doğrultuda inişler ve çıkışlar olacak, ama gidilen yön doğrudur” şeklinde konuştu.

Irak’ta ülkenin yeniden imarı konusunda yapılan harcamalarda yavaşlama olduğunu kabul eden Bremer, bunun sorumlusunun bürokrasi ve sözleşme yasasındaki gecikmeler olduğunu söyledi.

Bremer, geçtiğimiz yıl kongre tarafından onaylanan 18.4 milyar dolarlık Irak bütçesinin 10 milyar dolarının belirli projeler için harcandığını kaydederek, Bush yönetiminin bu harcamanın sadece yüzde ikisini onayladığını da sözlerine ekledi.

Bremer, Saddam’ın yargı sürecini de değerlendirdi

Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’in yargılanma sürecini de değerlendiren Bremer, yargı sürecinin ülkedeki şiddeti cesaretlendirme ihtimalinin olup olmadığının sorulması üzerine, “Zerkavi grubu, El-Kaide üyeleri gibi terörist... Bu gruplar, doğru bir şekilde, Irak’ta temsili bir hükümete doğru ilerleme sağlandıkça terör eylemleri için altlarındaki zeminin kayacağını iyi biliyorlar. Şu an zaten savaş halindeler” dedi.

Saddam’ın bertaraf edilmesi Irak’ta yapılan doğru şeylerin başında geliyor

Irak’ta doğru yapılan şeylerin başında Saddam Hüseyin’in bertaraf edilmesini gösteren Bremer, ikinci başarı olarak 13 aylık görevi sırasında ülkede siyasal kurumların çoğulculuk yönünde geliştirilmesinde ilerlemeler sağlanmasını ve bu sayede iktidar gücünün başkent Bağdat’tan çevreye dağıtılması ve insan hakları konusunda bazı yasaların geçici anayasada yer almasını gösterdi.

Bremer: “Orduyu ben dağıtmadım”

Bremer, Irak ordusunun dağıtılmasının hata olduğu konusundaki eleştirilere ilişkin, “orduyu ben dağıtmadım. Kendiliğinden dağıldı... Irak ordusunu savaşın başlamasından üç hafta sonra yeniden göreve çağırmamız ise bir iç savaşa yol açabilirdi” dedi.

Kendisinin sadece halihazırda dağılmış bir ordunun dağıtılması konusunda emir verdiğini ifade eden Bremer, işsiz bıraktığı bu askerlerin direnişi örgütledikleri yönündeki eleştirilerin doğru olmadığını söyledi.

Bremer, Irak’ın bugün en büyük problemi olan güvenlik konusunda, şu ana kadar izlediği politikalardan dolayı Irak geçici hükümetine tam not verdiğini kaydetti.
WASHİNGTON
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2004 Salı 12:26:22
Güncelleme :6 Temmuz 2004 Salı 13:54:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?