17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Brok: 'Türkiye ev ödevini yapmadı'

TCK’nın Meclis’ten geçmemesi Avrupa Parlementosu’ndaki Türkiye karşıtı sesleri yükseltti. AP Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok, "Türkiye ev ödevini yapmadı" diyerek müzakerelerin iki-üç yıl ertelenmesi gerektiğini söyledi ve "müzakerelerle ilgili karar, reformlar gerçekleşmeden alınmamalı" dedi.

Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu da Türkiye’nin üyeliğine temkinli yaklaşıyor. Grubun lideri Martin Schulz, ’’insan haklarını ihlal eden bir ülkeye AB’de yer yoktur. Zinaya ceza verilmesi tamamıyla kabul edilemez" dedi.

Vatikan cephesinde değişen bir şey yok

Vatikan’ın en önemli kurumlarından Dinsel Öğretiler Kurulu Başkanı Kardinal Joseph Ratzinger de Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğine bir kez daha karşı çıktı. Birliğin temellerinin hıristiyanlığa dayandığını söyleyen Ratzinger, ’’Türkiye’yi birliğe kabul etmek hata olur’’ dedi.

Avusturya: "Komisyon raporunu bekleyeceğiz"

Dün, Türkiye’ye yönelik tek destek açıklaması ise Avusturya’dan geldi. Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel, koalisyon ortağı Özgürlükçüler Partisi Başkan Yardımcısı Heinz Strache’nin “Türkiye’nin üyeliğine ’evet’ derseniz koalisyonu bozarız” tehdidine "1683’te değiliz. ’Dikkat Türkler geliyor’ deyip çan çalamayız... Önce Komisyon’un raporunu hazırlamasını bekleyeceğiz, sonra tartışacağız ve aralıkta kararımızı açıklayacağız’’ diye cevap verdi.

Hükümetin küçük ortağı aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin eski lideri Jörg Haider de Türkiye’ye destek verdi. Haider, Türkiye’nin modern bir devlet olarak kalabilmesi için AB’ye üye olması gerektiğini, birliğe üye olmaması halinde radikal islamcı bir ülke olacağını ve böyle bir ülkenin de teröristlerin barınağı haline geleceğini ileri sürdü.

TCK tasarısının ertelenmesi Avrupa basınında

AKP hükümetinin AB açısından büyük önem taşıyan TCK tasarısı üzerindeki görüşmelerini ertelemesi ve AB kamuoyundaki Türkiye tepkileri Avrupa gazetelerinde geniş yer buluyor.

The Guardian

İngiltere’nin saygın gazetelerinden The Guardian’da, "1683’te Türkler Viyana kapılarına dayandığında, işgalci olarak görülüyorlardı, 2004 yılında Avrupa Türkiye’yi hala işgalci görüyor" başlıklı bir haber-yoruma yer verildi. Gazete, Avusturya’da her üç kişiden ikisinin Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğunu belirtti.

Financial Times

Financial Times gazetesi ise, "Türkiye reform sürecini tamamlamadan müzakere tarihi alamayacak" yorumunu yaptı.

Le Monde

Fransa’da yayımlanan Le Monde gazetesinde yer alan bir haberde de aynı görüş savunuldu. "Brüksel, müzakere tarihini Ceza Kanunu’ndaki reformlara bağladı" ifadesini kullanan gazete, son tartışmaların Türkiye’nin işini zorlaştırdığını yazdı.

Le Figaro

"AB Komisyonu Ankara’nın boğazına bıçağı dayamaya hazırlanıyor" yorumunu yapan sağ eğilimli Fransız Le Figaro gazetesi ise, Avrupa kaynaklarına dayanarak şöyle yazdı: "Ceza Yasası’nın askıya alınması, Komisyon’un müzakere açılmasına ’evet’ deme yönündeki niyetini değiştirmiyor. Ancak Komisyon, 17 aralık zirvesinde toplanacak liderlere, müzakere tarihi önermeyeceği gibi, liderlerden Ceza Yasası reformu Meclis’ten geçmediği sürece müzakere açmamalarını önerecek.
BBC türkçe
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2004 Çarşamba 13:25:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?