17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Brüksel’de 5’li Kıbrıs zirvesi

Brüksel - İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda ve Yunanistan liderlerinin bir araya gelerek, Kıbrıs konusunu değerlendirdikleri öğrenildi.

Toplantıda, İngiltere Başbakanı Tony Blair, AB Dönem Başkanı Hollanda’nın Başbakanı Jan Peter Balkenende, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in, Kıbrıs’a ilişkin tıkanıklığın aşılması konusunu tartıştıkları kaydedildi.

Çözüm senaryoları

Adlarının açıklanmasını istemeyen bazı komisyon yetkilileri Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyetini tam olarak tanımadan, uyum protokolünü imzalamanın bir yolu olduğu görüşünü savundular.

Kıbrıs ve Türkiye konularıyla yakından ilgilenen bazı komisyon diplomatları AB Haber’e yaptıkları özel açıklamada , Türkiye ‘AB üyesi 10 yeni ülke’ tabirini kullanarak uyum protokolünü imzalayabilir. AB’yi tatmin edecek ve Kıbrıs konusunu müzakerelerin önünde bir engel olmaktan çıkaracak bu imzadan sonra, ek bir belge ile Türkiye kullandığı ‘10 yeni ülke’ tabiri içerisinde neyi tanımış olduğunun sınırlarını netleştirebilir.

Örneğin, protokol imzalandıktan sonra, ek bir belge ile Türkiye AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti adı altında tanımış olduğu ülkenin aslında sadece Kıbrıs Rum Yönetimi olduğunu ve bu yönetimin kuzey Kıbrıs’ta yaşayan Kıbrıslı Türklerin hakları üzerinde gücü veya söz hakkı olmadığını deklere edebilir, veya bu bağlamda tanımanınn sınırlarını çizebilir.

Bu yıl içerisinde, daha önce Güney Kıbrıs Rum yönetimiyle gümrük birliğini kabul edeceğini açıklayan Türk hükümeti, diplomatların bu önerisiyle Kıbrıs Rum kesimini fiilen Kıbrıs Cumhuriyeti olarak tanımadan hem gümrük birliğini başlatıp hem de müzakerelerin başlaması için bir engel teşkil eden bu sorunu ortadan kaldırabilir.

Yetkililerin değerlendirmesi, Brüksel zirvesini düğümleyen Kıbrıs meselesinin, tüm tarafları tatmin ederek çözülmesinin tek yolunun bu öneriden geçebileceği yönünde.

Schröder: Tatmin edici çözüm bulunacaktır

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, AB ülkelerinin Kıbrıs sorununa takılan Brüksel zirvesinden hem Türkler hem de Rumlar açısından "tatmin edici" sonuç çıkacağına inandığını söyledi.

Brüksel’de kaldığı otelin önünde gazetecilerle konuşan Schröder, "Umarım devam eder" dedi ve 25 üyenin, Ankara’dan "Kıbrıs cumhuriyetini resmen tanımasını değil, gümrük anlaşmasını imzalamasını istediğini" belirtti.

Schröder, "İzlenecek yöntem, Türkiye’nin bunu imzalamasını ve gerekirse onaylamasını sağlamalı" dedi.

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, "Zannımca, her iki tarafın da rızasını alabilecek çözüm bulunabilir" diye konuştu.


AB zirvesinin ikinci günü gecikmeli başladı - AB zirvesinin ikinci günü Türkiye ile uzlaşma sağlanamaması nedeniyle gecikmeli başladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB dönem başkanı Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende ile görüşürken, zirveye katılan devlet ve hükümet başkanları beklemede kaldı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın zirveye katılım programında da gecikme yaşanıyor.

Erdoğan-Balkenende görüşmesinin ardından, Balkenende’nin AB devletve hükümet başkanlarını bilgilendirmesi öngörülüyor. Zirve binasından ayrılmayan Erdoğan ve beraberindeki heyetle yeni görüşmeler olabileceği ifade ediliyor.

Başbakan Erdoğan’ın, daha sonra, kaldığı Conrad otelinde bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor ve bu amaçla hazırlıklar yapıldığı gözlemleniyor.

AA
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2004 Cuma 10:52:37
Güncelleme :17 Aralık 2004 Cuma 14:01:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?