19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Brüksel'den 'uzlaşma' çıktı

Başbakan Erdoğan, AB Komisyonu’nun Genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen’ye yaptığı görüşme sonrasında açıklama yaptı. Erdoğan görüşmenin çok verimli geçtiğini belirterek “İnanıyorum bu görüşme gerek 6 Ekim’de hazırlanacak İlerleme Raporu’na yönelik olarak da verimli bir altyapı olacaktır. Zira son 2 yıl içinde dayanışma içinde çok ciddi çalışma gerçekleştirdik.

Türkiye’nin AB’ye girmesine yönelik devrim niteliğinde kararlar aldık. Bu konuda hükümetimiz şu ana kadar hiçbir şeyi aksatmadan yürüttü. 

 Uyum noktasında attığımız adımları şu anda uygulama süreci takip etmektedir. Bu konuda da kararlı biçimde uygulama maddelerine geçmiş bulunuyoruz. Gerek CMUK, Gerek istinat mahkemeleri kanunu ve TCK yürürlük ve yürütme maddeleri noktasına gelmiş kanunlardır. Bu süreçteki ciddi adımlarımızı atmakta kararlıyız. Takvimi, herhangi bir aksamaya neden olmayacak şekilde yeniden gözden geçirmeye karar verdik. Adımlarını atıyoruz” dedi

Günter Verheugen da yapıcı bir toplantı yapıldığını belirterek “Açıkta kalmış bir takım sorunların çözümü için gerekli çözümleri bulduk. Aramızdaki dostluğun güvenin çok faydası oldu. Çünkü birbirimize güvenebileceğimizi biliyoruz. Dostum Erdoğan’dan aldığım güvenceler benim çok net bir tavsiyelerde bulunmamı sağlayacak. Türkiye’de hassasiyet noktalarına değinmiştim. TCK ile ilgili düşüncelerimi söylemiştim. Siyasi kriterler açısından ne kadar önemli olduğunu anlatmıştım.

İkinci bir konu da Türkiye’de işkence iddialarıyla ilgili idi.Uzmanlarımız Türkiye’de gerekli çalışmayı yaptılar. Devletin kontrolünde sistemli bir işkencenin olmadığını belgeledik.Bunlar da raporumuzda detaylı biçimde izah edilecektir. Yani bugünkü durumda artık masanın üzerinde herhangi bir engel kalmamıştır. Komisyonun gerekli tavsiyeyi yapması için gereken başka bir önkoşul kalmamıştır” dedi. 

Başbakan Erdoğan, daha sonra Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi ile bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapan Prodi, ilerleme raporunun adil ve objektif olacağını söyledi.

kenthaber
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2004 Perşembe 14:39:57
Güncelleme :23 Eylül 2004 Perşembe 17:57:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?