20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Bu askere ne oldu

ABD'nin Irak işgalinin ilk günlerinde çekilen fotoğraf, ABD'nin 'iyi yüzü'nün sembolü oldu ama...


Irak'a yönelik Amerikan operasyonunun ilk günlerinde Iark'ta çekilen bu fotoğraf uzun süre Ameriken medyasında olduğu kadar, dünya medyasında da sık sık yer buldu. Fotoğraf, Amerikan askerlerinin insani yanlarını ortaya koymak için epeyi kullanıldı. Amerikan askerinin 'iyi yüzü'nün adeta bir sembolü haline getirildi.

Ancak, fotoğraftaki Amerikan askerinin daha sonra başına gelenler Amerikan medyasında yer almadı. Geçen haftaya kadar...

11 Eylük 2001'de İkiz Kuleler'in yıkılmasından 2 gün sonra orduya yazılan Joseph Dwyer adındaki bu asker, Irak operasyonu kapsamında Irak'ta görev yaptı. İşgalin ilk günlerinde, yaralı bir Iraklı çocuğu kucağına alıp, güvenli bir yere götürüken işte bu fotoğrafı çekildi ve fotoğrafı tüm dünyada yayınlandı.

Ancak Joseph Dwyer için Irak kısa sürede kabusa döndü. Çatışmalar ortasında kalan, yanıbaşındaki arkadaşlarının bedenlerinin paramparça olduğuna şahit olan Joseph Dwyer, 2005'te "Vietnam Sendromu" benzeri depresyon ve halüsinasyonlar geçirmeye başladı ve ülkesine gönderildi.


Tedavi görmeye başlayan Joseph Dwyer, Teksas El Paso'daki dairesinde 2005 yazında cinnet geçirdi ve ortalığa ateş açmaya başladı. Polis müdahale edince, kendisini eve kapatıp, polisle çatıştı. Polis onu etkisiz hale getirince "Iraklılar'la çatıştığını" söyledi. Hasteneye yatırıldı ama Irak'taki teröristlerin peşinde olduğu düşüncesinden, halüsinasyonlardan kurtulamadı.

Geçen hafta 28 Haziran günü, bilgisayar temizleme spreyi koklayarak intihar etti.
Irak'tan dönen pek çok Amerikan askerinin ruhsal sorunlar yaşadığı, "Vietnem Sendromu" benzeri vakaların hiç de azımsanacak gibi olmadığı zaman zaman tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2008 Salı 20:05:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?