19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Bu çöpçatanlık firması sadece ineklere hizmet veriyor

Türkiye’de ilk defa İzmir’de bir firma ineklere çöpçatanlık yapıyor. Ege Vet firması, inek ırkının ıslahı için bilgisayar ortamında eşleştirme uygulaması başlattı.

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklama yapan Ege Vet Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Ali Ünal, "İnekte üstün ırk oluşturmak için bir tür çöpçatanlık yapıyoruz" dedi. Türkiye’de ilk defa İzmir’e getirdikleri bilgisayarlı eşleştirme programı hakkında bilgi veren Ünal, ABD’de 30 yıldır uygulanan ve dünyada 36 ülkede kullanılan bu yöntemin Türk hayvancılığı açısından önemli bir adım olduğunu vurguladı. Türkiye’de inek ıslahında akraba eşleşmeleri nedeniyle önemli sorunlar yaşandığına dikkat çeken Ali Ünal, "Verim düşüklüğü, hayvan hastalıkları ve zayıf özellikler sebebiyle ülkemizde et ve süt üretimi çok düşük seviyelerde gerçekleşiyor. Oysa bu tür eşleştirme ile üretimi 10 katına çıkarmak mümkündür" diye konuştu.

Gerek eşleştirme gerekse embriyo transferleri ile Türkiye’de hayvanların kayıt sistemine geçişinin de sağlanmış olacağını kaydeden Ege Vet Genel Müdür Yardımcısı Ünal, Anadolu’da üstün inek ırkının oluşturulacağını söyledi. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek tüm yenilikleri ülkeye getirmeye çalıştıklarını belirten Ünal, "Ülkemiz hayvancılığı için üreticilerimizin hizmetindeyiz "dedi.

İZMİR-(İHA)
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2004 Çarşamba 17:25:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?