29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Bu da bizim siyah devrim

Kolluk güçleriyle ilgili işkence iddialarının bağımsız bir kurul tarafından soruşturulması gündemde. Böylelikle, “Polis polisi akladı” gibi iddialar da ortadan kalkacak. İngiltere’yle ortak hazırlanan projenin başındaysa konusunda uzman siyahi bir isim var: Jennifer Douglas Todd

“Dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis tarafından vurulan İzmir’deki Baran Tursun ve Antalya’daki Çağdaş Gemik ile Metris Cezaevi’nde kötü muamele sonucu hayatını kaybeden Engin Çeber ile ilgili olaylar İçişleri Bakanlığı’nı harekete geçirdi. İngiltere İçişleri Bakanlığı’yla ortak hazırlanan “Bağımsız Kolluk Şikayet Mekanizması”yla ilgili taslak, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın onayına sunuldu.

TARTIŞMALAR BİTECEK

Taslakta yeralan en önemli düzenlemelerden birisi, polis, jandarma ve sahil güvenlik mensuplarınca işlendiği öne sürülen insan hakları ihlallerini, meslektaşlarının değil, bu konularda uzmanlaşmış sivil müfettişlerin soruşturacak olması. Böylece, “Polis polisi akladı” şeklinde kamuoyunda oluşan görüşün önüne geçilmesi hedefleniyor.

İngiliz İçişleri Bakanlığı ile ortaklaşa hazırlanan mekanizmanın, proje bedeli 1.2 milyon Euro. Projenin başına bu konularda uluslararası üne sahip İngiliz İçişleri Bakanlığı Yerleşik Eşleştirme Uzmanı Jennifer Douglas Todd getirildi. Bayan Todd, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’nın “işkence” konulu son toplantısının da ilgi odağı oldu. Todd, AKŞAM’a, projenin başarıyla yürüdüğünü söyledi. Çalışmada, yine İngiltere’den Anne Taylor, İçişleri Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Metin, başmüfettişler Hakan Arıkan ile Mustafa Üçkuyu da yer alıyor.

JANDARMA ÇEKİNİYOR

Düzenlemenin yasalaşması ile birlikte kolluk kuvvetlerinin insan hakları ihlalleri ile ilgili soruşturmalarını, artık meslektaşları yürütmeyecek. Şikayetler doğrudan yeni kurula gelecek. Kurul, doğrudan inceleme başlatma yetkisine de sahip olacak. Jandarma kaynaklı ihlallerin de kurulca denetimi öngörülüyor. Ancak jandarmanın bu konuda çekincesi olduğu ifade ediliyor. Projenin, kasım sonunda bitirilmesi öngörülüyordu. Çalışmaların uzaması nedeniyle bitiş tarihi 31 Mayıs 2009 olarak belirlendi.

İKİ ANA BİRİM OLACAK

İçişleri Bakanlığı’na bağlı olacak kurula, müsteşar başkanlık edecek. Kurul, iki ana birimi olacak. Bunlardan biri, bütün şikayetleri gözetecek ve denetleyecek olan Gözetim Komisyonu. Diğeri de, buna bağlı uzman müfettişler grubu olacak.

Mağdurlarla görüştüler

Projenin altyapısı oluşturulurken, kolluk güçlerinden kaynaklanan insan hakları ihlallerinin en yoğun olarak yaşayan sokak çocukları, hayat kadınları, madde bağımlıları, transseksüeller ve romanlarla da bir araya gelindi. İnsan kaçakçılığı ve insan ticaretine karışmak, her türlü ayrımcılık, laikliğe aykırı ve bölücü hareketlerde bulunmak, organize suç örgütleri kurmak ve üye olmak da bu kurulun denetimine alınıyor. Kurulun, insan hakları konusunda uzman mülkiye müfettişlerinden oluşması hedefleniyor.

AKŞAM
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 08:24:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?