24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Bu hastalık tarih oluyor

Bilim adamları, her yıl Afrika'da 60 bin insana bulaşan öldürücü uyku hastalığının potansiyel tedavisini keşfettiklerini açıkladılar.

BBC'de yayınlanan habere göre, İngiliz ve Kanadalı uzmanlar, ilaçların hastalığa yol açan enzime saldırdığını söylüyorlar. Ağız yoluyla verilecek ilaçların, yaklaşık 18 ay içinde insanlar üzerinde denenmeye hazır olacağı kaydedildi.

Çeçe sineğinin ısırmasıyla yayılan hastalık, merkezi sinir sistemine saldıran bir parazit nedeniyle oluşuyor.Ssıtmaya benzeyen belirtileri nedeniyle teşhisi zorlaşıyor. Tedavi edilmezse, hastalık omurilik ve beyne taşınıyor ve zihin karışıklığı ve sonunda ölümle sonuçlanıyor.

Bu başarılı çalışma, İskoçya'da Dundee Üniversitesi'nde görevli bilim adamları tarafından gerçekleştirildi. Araştırmacılar, bunun ihmal edilmiş hastalıklar için ilaç keşfi ve geliştirilmesi bakımından son yıllarda yapılan en önemli bulgulardan biri olduğunu söylediler.

Nature dergisinde yayınlanan çalışmanın, hastalığa karşı deneyimli ilaçların gelişiminde önemli ve anlamlı bir adım olduğu belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü, 60 milyon insanın enfeksiyon riski altında olduğunu belirterek, her yıl 50 bin ile 70 bin arasında vaka görüldüğünü tahmin ediyor.

.
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2010 Cumartesi 14:31:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?