20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Bu kız çocuğu 10 bin yaşında

Kapadokya bölgesinin ilk köy yerleşmesi Aşıklı Höyük'teki kazı çalışmalarında 10 bin 500 yıllık çocuk iskeleti bulundu.

Aksaray'ın Gülağaç ilçesindeki Aşıklı Höyük'te arkeolojik kazı yapan ekibin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orta Anadolu ve Kapadokya'nın bilinen ilk köy yerleşmesi Aşıklı Höyük'ün Kızılkaya köyü yakınlarında bulunduğunu belirtti.

Aşıklı Höyük'te 1989'da başlayan kazı çalışmalarının dünya ve Anadolu tarihine ışık tuttuğunu ifade eden Özbaşaran, “Aşıklı Höyük, Orta Anadolu ve Kapadokya bölgesi için ilk yerleşme, ilk tarım ve ilk madencilik gibi özelliklerinin yanı sıra dünyada bilinen ilk beyin ameliyatı gibi teknolojik ve bilişsel gelişmelere de ışık tutuyor” dedi.

Höyükteki kazıda derinlik sondajındaki çalışmaların 1989'dan bugüne kadar günümüze kadar düzenli olarak sürdürüldüğünü kaydeden Özbaşaran, 11 metre derinliğe ulaştıklarını, 11 metrelik kesitten Aşıklı halkının yaşam şeklini tüm ayrıntılarıyla okuyabildiklerini söyledi.

Prof. Dr. Özbaşaran, “Kazı çalışmalarında derinlere inildikçe daha eski tarihlere ulaşıyoruz. 2011 tarihlememize göre Aşıklı Höyük 10 bin 500 yıllık bir yerleşme. Arkeolojik dolgunun tabanına ulaştığımızda Aşıklı Höyük'teki ilk yerleşmenin tarihi de ortaya çıkacak” diye konuştu.

Aşıklı Höyük'te bu yılki kazı çalışmalarında ulaşılan en alt tabakada, bir kız çocuğuna ait iskelet bulunduğunu belirten Özbaşaran, şunları kaydetti:

“Aşıklı Höyük'teki 2011 yılı kazılarında, 10 bin 500 yıllık çocuk iskeleti bulduk. Aşıklı halkının en eski yerleşmelerine ait olan çocuk iskeleti, bugüne kadar yapılan kazıdaki buluntuların en eskisi olma özelliğini taşıyor. İskelet, oval bir evin altına açılan çukura anne karnındaki pozisyonuyla gömülmüş. Kemik ve dişleriyle günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşan iskeletin yanında bir armağan çıkmadı. Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Metin Özbek'in ilk gözlemlerine göre, iskelet, 12-13 yaşlarında hayatını kaybetmiş bir kız çocuğuna ait.”

Prof. Dr. Özbaşaran, kültür turizmine açılan Aşıklı Höyük'ün Kapadokya'ya gelen turistler için önemli bir uğrak yeri olacağını tahmin ettiklerini söyledi

AA
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2011 Çarşamba 10:16:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasar ertas IP: 94.135.148.xxx Tarih : 31.08.2011 11:35:12

simdi bu yorumumla sakin ha beni yanlis anlamayin. memleketimde o kadar carpici isler oluyorki bu iserler o  kadar güvenimizi sarsiyorki. simdi sizde oradan sak diye 10,500 yillik  ceset diye söylüyorsunuz  kusuruma bakmayin icimden disimdan acaba diyorum. pek inanamiyorum. sizden de bu duygum icin özür diliyorum . ama maalesef beni bu duygulara iten alistiran mesuliyetli kisileri kiniyorum onlardan is mesuliyet bekliyorum hadi benim meydanlarda cok kunusan vekillerim  hadi güzel mevkilerde güzel güzel makamlari güzel  makam arabalari olanlar miletin karsisinda  kendilerini dev gibi görenler ise gelince bir ötekine dügme ilikliyenler kipirdayin yapin bir seyler gayri  iyi bir sey yapilir o bu ben görür bizde helal olsun iste bu iste buda güveni getirir fenada olmaz sanirim.